Het is altijd leuk om te ontdekken dat je trendy bent terwijl je iets al ruim 20 jaar doet. Ik stuit net op het woord “slowcial”. Hiermee wordt blijkbaar bedoeld dat er een tegenbeweging aan het ontstaan is tegen onze steeds snellere maar ook steeds oppervlakkiger manier van communiceren. Van brief naar fax naar email naar sms naar Twitter – snelle communicatie kan zeker zijn nut hebben. Maar het is onvoldoende als je een vermogen gaat uitgeven voor een reis naar een plek aan de andere kant van de wereld die toch echt anders is dan ons vertrouwde West-Europa. Er is veel uit te leggen als je op reis gaat naar Afrika, vandaar dat wij van nature nogal uitgebreid vertellen hoe je het aan kunt pakken. En dat is nu juist weer modern – schijnt. Vergelijk de slow cooking trend.

Onze reisvoorstellen zijn eigenlijk dikke informatiepakketten. Het is altijd een genoegen om te merken dat zelfs de meest snelle en drukke en gejaagde klanten toch overtuigd raken van onze aanpak en  langzamerhand in de wereld van Afrika en Out in Africa gezogen worden. Gaandeweg worden ze eigenlijk steeds meer ontspannen, juist doordat ze beter geïnformeerd raken, en daarmee neemt niet alleen de voorpret toe maar ook de kans dat de reis echt onvergetelijk wordt.

Er is trouwens nog een trend die bij ons een glimlach van herkenning teweeg brengt. En dan bedoel ik niet de al jarenlang aanhoudende mode van khaki kleding, camouflage- en dierenprints (als je eens wist hoe moeilijk het vroeger was om een safari-waardige garderobe samen te stellen!). Ik bedoel het zogenaamde “glamping”. Dat is luxueus en zeer comfortabel kamperen – precies wat er al in de 19e eeuw in Afrika gedaan werd. Daarmee combineer je het belangrijkste aspect van een succesvolle safari (een perfecte locatie in de bush die eventueel met de dieren mee kan verhuizen) met alle zaken die een vakantie aangenaam kunnen maken (zacht bed, douche en toilet bij de hand, prima eten, glaasje wijn, zonsondergang bewonderen) Dat is eigenlijk niets bijzonders in Afrika, hoewel we er eerlijkheidshalve wel bij moeten vermelden dat de echte “tafelzilver & kristallen glazen mobiele safari’s  tegelijk de duurste manier van reizen zijn. Dus duurder dan verblijf in een “stenen lodge”. Jammer, maar als je het budget hebt is het absoluut geweldig.

Je kunt natuurlijk ook een tussenvorm kiezen – iets minder luxueus kamperen maar nog altijd met dikke matras, stoel & tafel, eten dat voor je gekookt wordt en misschien de douche en toilet delen met enkele andere safarigangers. Of je gaat kamperen met eigen 4×4 voertuig met tenten op het dak en je steekt elke avond de kaarsen zelf aan. Dat is geen grapje – het is ’s avonds vaak absoluut windstil dus dat kan in Afrika. Maar vraag niet aan je eigen Robert Redford of hij je haar wil wassen in de rivier – dat is veel te gevaarlijk ;-).

MobSafari Disc Tent Dana Allan (Small)

 

Deze foto is van een middenklasse mobiele safari van Wilderness Safaris en gemaakt door Dana Alan. De beste landen voor dergelijke safari’s zijn Botswana, Zambia en Tanzania.

Annelieke

Reizen naar Botswana
Reizen naar Zambia