Wat eten we vanavond?” is ook tijdens de vakantie een zeer belangrijke vraag. In Zuidelijk Afrika hangt de maaltijdsituatie af van welk type accommodatie u kiest.

De meeste van onze klanten die kiezen voor Zuid-Afrika, Namibie en/of Botswana gaan zelf rijden en slapen afwisselend in huisjes in nationale parken, guesthouses, Bed & Breakfasts, lodges en kleine hotels. De “maaltijdsituatie” kan zeer verschillen van plek tot plek. De huisjes in nationale parken zijn meestal “self-catering” d.w.z. er is een keuken in het huisje en in sommige gevallen is er een gemeenschappelijke keuken die met andere huisjes gedeeld wordt. Op deze plaatsen kunt u dus zelf koken of doe als de Zuid-Afrikanen: ga “braaien” (= barbecuen). Nadeel is wel dat er ook boodschappen gedaan moeten worden. In de grotere kampen is vaak een eenvoudige kampwinkel of u bent aangewezen op het dichtstbijzijnde dorp waar vaak wel een Spar of andere supermarkt te vinden is. Het is een goed idee om een eenvoudige  koeltas aan te schaffen (opvouwbaar). Die zijn overal te koop, ze kosten bijna niets en aan het einde van de reis is er altijd wel iemand die daar zeer blij mee is. Heeft u geen zin om zelf te koken, dan zijn er in de meeste kampen ook restaurants. U moet in de naitonale parken rekenen op kantineniveau voedsel en een vrij standaard menu (dus dagen achter elkaar in zo’n restaurant eten gaat de meeste mensen vervelen). Er zijn enkele nationale parken waar u verblijft in een self-catering huisje maar waar het ontbijt toch inbegrepen is in de prijs, bijvoorbeeld Pilanesberg en Etosha.

In de Bed & Breakfasts (B&B’s) – de naam zegt het al – is ontbijt altijd inbegrepen en in de echt traditionele B&B’s kun je meestal niet dineren. Die zijn bijna altijd in een dorp of stad en de bedoeling is dat u ’s avonds uit eten gaat in één van de locale restaurants. U moet dan zelf rijden of vraag aan de B&B of zij een taxi kunnen regelen (is niet duur). Bij sommige B&B’s brengt de eigenaar u zelfs zelf! In een hotel, groter guesthouse of lodge kunt u vaak wel dineren, en soms ook lunchen. Waar u ook ontbijt, de ontbijten zijn meestal zeer uitgebreid in Engelse stijl, dus eieren, bacon, tomaat, champignons, soms bonen en vis. Het gebruik is om de thee pas ná het ontbijt te serveren dus wilt u dat direct al, vraag er dan om als de bestelling wordt opgenomen. Een lichter ontbijt kan vaak ook, vraag dan om “continental breakfast” (brood, kaas, worst, yoghurt).


Wat kosten niet inbegrepen maaltijden?

Wat inbegrepen is (dus wat u van tevoren reeds via Out in Africa betaalt), of er een restaurant is, wanneer er niet vlakbij boodschappen gedaan kunnen worden, etc. staat allemaal duidelijk aangegeven in onze informatie die u bij het eerste voorstel reeds krijgt.

Waar moet u dan op rekenen wat betreft extra kosten ter plaatse? Dit hangt natuurlijk zeer af van uw eigen consumptiepatroon. Het kortste antwoord is: “Veel minder dan hier – vaak wel tot de helft minder”. Dat klinkt positief maar aan de andere kant gaat u thuis natuurlijk niet elke dag buiten de deur lunchen en dineren, dus er moet wel voor gebudgetteerd worden. We merken dat sommige klanten een reis niet door laten gaan omdat ze bang zijn dat er ter plaatse nog duizenden euro’s bijkomen. Dat is zonde want het valt vaak erg mee. De prijzen verschillen enigszins van land tot land, maar uitgaande van Zuid-Afrika is dit realistisch (exclusief wijn etc):
– Ontbijt € 6-10 pp
– Lunch in een restaurant € 8-12 pp
– Diner € 9-15 pp
Namibie en Botswana zijn iets duurder. Wat betreft lunchen in een restaurant: indien u onderweg bent naar een volgende bestemming en reeds een flink ontbijt op heeft, raden wij aan om gewoon een broodje of iets anders simpels te kopen onderweg. Dan verliest u geen tijd in een restaurant of lunchroom en het is uiteraard veel goedkoper. Normale boodschappen kosten tot wel de helft minder dan hier. Vooral vlees is veel goedkoper en van uitstekende kwaliteit. Flessenwater is inmiddels ook overal te koop.

Reizen naar Zuid-Afrika
Reizen naar Namibie
Reizen naar Botswana