Yes, tijd om op safari te gaan in Botswana! We hadden maar 2 weken de tijd voor onze roadtrip door dit mooie land in Afrika, maar we hebben zoveel mogelijk hoogtepunten meegepakt. Lees mee over oorverdovende stilte, snorkelende olifanten en het beklimmen van pride rock.

Okavango Delta

Onze reis begon op het vliegveld in Windhoek met daarna een korte stop in Namibië, vlakbij de grens met Botswana, bij Kalahari Bushbreaks. Vanuit daar reden we naar Maun: dé toegangspoort tot de Okavango Delta. We overnachten de komende 2 nachten in de daktent bij Raintree Camp. Vanuit hier maakten we een dagtocht met een mokoro: de typische kano voor dit gebied, vroeger gemaakt van een uitgeholde boomstam… nu van kunststof. Met de auto werden we naar het ‘poler station’ gebracht waar de polers (ofwel kapiteins met een fantastisch evenwicht) van de kano’s op je staan te wachten. Dan is het tijd om het water op te gaan!

Na ongeveer een uur door het water glijden en te genieten van de stilte en de omgeving kwamen we aan bij een eiland. Hier was het tijd voor een wandel safari! Na niet lang gelopen te hebben kwamen we al de eerste zebra’s en wildebeesten tegen. Toen we hier naar stonden te kijken werden we ondertussen beslopen door … een olifant! Dus snel plaatsgemaakt om deze vriendelijke reus er langs te laten. Wauw, wat een ervaring. Na het zien van bijzondere vogels, lechwe en impala’s was het tijd om terug te keren om in de schaduw onze lunch op te eten.

Okavango Delta

Lechwe tijdens bushwalk

Na de lunch namen we weer plaats in de mokoro om terug te varen naar het beginpunt. Al met al een hele mooie dag! En na een plons in het zwembad tijd voor een braai op de kampeerplaats.

Makgadikgadi Zoutpannen

Tijd om naar Gweta te gaan, midden in Botswana! Dit dorpje ligt aan de Makgadikgadi Zoutpannen. Eenmaal daar aangekomen vertrokken we vanuit Planet Baobab, een leuk adres met kampeermogelijkheden en vaste accommodatie, met onze gids richting de zoutpannen. Eerst een rit door het mooie landschap en langs de vele baobabs ofwel ‘Tree of Life’. Onderweg spotten we ook nog wat zebra’s en struisvogels. Na deze rit stonden de quads aan de rand van de zoutpannen op ons te wachten. Even een korte uitleg en dan een helm op en naar de zoutpannen! Eenmaal daar aangekomen wisten we niet wat we zagen: rondom is het leeg en plat en voel je je enorm klein en nietig als je midden op deze uitgestrekte vlakte staat. Zo gaaf! We stopten de quads om de zonsondergang goed in ons op te kunnen nemen. De zonsondergang is in Afrika al zo prachtig, maar op deze plek is het helemaal magisch.

Zoutpannen Botswana

Zonsondergang op de zoutpannen

Toen was het tijd om naar ons kamp te gaan in ‘the middle of nowhere’ volgens onze gids, maar volgens ons waren we dat nu ook al. Daar aangekomen hebben we genoten van een heerlijke maaltijd en drankjes en gesprekken rond het kampvuur. Uiteindelijk is het dan tijd om je ‘bedroll’ in te gaan. Hier was volgens onze gids al een ‘bush baby’ (een kruik) ingekropen die ons warm zou houden deze nacht. En daar lig je dan in een haast oorverdovende stilte te turen naar de duizenden sterren, vallende sterren en de Melkweg. Na ook de maan te zien opkomen besloten we om onze ogen dicht te doen. Na een verrassende goede nacht werd om 05.00 uur het kampvuur weer aangestoken voor warme thee en koffie om vanuit je bedroll naar de zonsopkomst te kijken. We zullen niet hoeven zeggen dat dit ook weer magisch was, maar we doen het toch.

Bij deze Ntwetwe Overnight Trip hoort ook een bezoek aan de meerkatten! Deze bezoek je eind de middag of de volgende ochtend. Deze meerkatten zijn bijzonder omdat ze gewend zijn aan mensen. Als je geluk hebt gebruiken deze leuke beestjes je zelfs als uitkijkpost!

Stokstaartje Botswana

Hi, Timon!

Chobe National Park / Kasane

Na deze bijzondere ervaring tijd om het stof van ons af te douchen en ons klaar te maken om noordwaarts te gaan naar Kasane. Vanuit Kasane kun je Chobe National Park ontdekken. Na flink te hebben doorgereden over de prima wegen kwamen we aan bij Chobe Safari Lodge waar de boot voor onze boottocht die avond al op ons lag te wachten. Dus hop, snel omkleden en de boot op! Al snel waren de eerste olifanten gespot. En hoe bijzonder: er zwom er zelfs eentje voorbij. Zo leuk om te zien hoe deze dieren hun slurf als snorkel gebruiken.

Big five

Een snorkelende olifant

Als we héél goed keken konden we ook een leeuw spotten, maar we besloten dit de volgende dag tijdens de wildrit beter te gaan bestuderen (proberen natuurlijk). Na weer een prachtige zonsondergang terug naar de lodge om een hapje te eten. De volgende dag gingen we weer Chobe National Park in, maar dit keer met een safarivoertuig. Na wat impala’s, kudu’s en natuurlijk olifanten kreeg de gids een seintje dat er leeuwen te vinden waren bij het water. Na een klein stukje rijden zagen we ze dan: 11 leeuwen! Vanaf een afstand waren ze een kudde buffels in de gaten aan het houden want ze hadden wel zin in een hapje. Heel tof om te zien! Zeker toen ze, toen het iets begon te schemeren, iets actiever werden.

Leeuwen

Leeuwen en olifanten in Chobe NP

Victoria Falls

Naast het spotten van dieren in Chobe National Park is Kasane ook een ideale bestemming om hier vandaan een dagtrip naar de Victoria Falls te doen. Dus tijd om dit natuurwonder te gaan bezoeken! Vroeg in de ochtend stond onze eerste chauffeur voor ons klaar. Hij zou ons naar de grens met Zimbabwe brengen. Eenmaal hier aangekomen waren we vrij makkelijk Botswana uit en ook vrij makkelijk Zimbabwe in (dit gaat wel eens anders, maar wij hadden misschien geluk!). Hier stond onze tweede chauffeur voor die dag ons op te wachten, zodat ze niet met auto’s de grens over hoeven, ideaal! Na een rit van ongeveer een uur door het Zambezi NP (met onderweg nog wat olifanten) kwamen we aan in het stadje waar we vanuit de taxi de ‘spray’ van de waterval al zagen. De chauffeur zette ons af bij de ingang van het park en na het kopen van een kaartje konden we op pad. We hoorden de watervallen ook al snel. We weten nu dat de waterval niet voor niets Mosi-oa-Tunya wordt genoemd, ofwel ‘de rook die dondert’.

Victoria falls

De rook die dondert

In het park is een wandelpad aangelegd door het bos wat zich heeft gevormd vanwege het opspattende water. Over dit pad kun je gemakkelijk zelfstandig alle uitzichtpunten bezoeken. Je ziet steeds verschillende stukken van de waterval. Wij waren er in juni, dus de waterval was erg vol en een poncho was zeker geen overbodige luxe! Zelfs ondanks dat had de ‘spray’ ons aardig te pakken en waren we goed doorweekt. Het is echt prachtig om de watervallen te bewonderen en het blijft bijzonder om die constante stroom van water te zien én horen. Tussendoor hebben wij even wat gegeten bij het restaurant in het park zodat we begin van de middag nog een keer terug konden. Als de zon namelijk goed staat kun je ook regenbogen zien. En jawel! Ook die hebben we gespot.

Na een mooie dag weer terug naar Botswana, waar we bij de grens nog even werden uitgezwaaid door een giraffe. Die kon gewoon zonder zijn paspoort te laten zien doorlopen.

Tuli Block

Tijd om na al deze indrukken zuidwaarts te gaan. Na een tussenstop bij Woodlands in Francistown kwamen we aan bij Serolo Safari Camp in het Tuli Block. Het Tuli Block ligt helemaal in het oosten van Botswana, ingeklemd tussen Zuid-Afrika en Zimbabwe. Hier verbleven we 2 nachten volgens het klassieke safari ritme: in de ochtend op gamedrive, dan eten en rusten én weer eten om vervolgens eind de middag nogmaals op gamedrive te gaan. Het landschap is hier prachtig en heel afwisselend. In de buurt van de rivier vind je een soort oerbos en daarnaast vind je prachtige rotsformaties en zelfs moerassen. We hebben tijdens de gamedrives veel verschillende dieren gezien, op veel verschillende plekken! Van zebra’s op een berg, tot leeuwen in de droge rivierbedding en olifanten bij de waterhole bij het kamp (na ons diner!). En zelfs een bruine hyena en bat eared foxes. Na één van de gamedrives maakten we ook nog een bushwalk. We beklommen Eagle Rock die overigens verdacht veel lijkt op Pride Rock uit de Lion King. Dit was een erg leuke afwisseling!

bushwalk

Eagle (of Pride) Rock bij Serolo

Mapungubwe National Park

Ons avontuur in Botswana sloten we niet af in Botswana, maar in Zuid-Afrika in Mapungubwe National Park. Dit ligt in het noorden van Zuid-Afrika, tegen Botswana en Zimbabwe aan. Het is niet ver van het Tuli Block, dus geen lange rit dit keer. Genoeg tijd om het park te ontdekken!  Naast dat je in Mapungubwe de Big 5 kunt vinden zijn de rotsformaties en uitzichten er prachtig. Hier zagen we ook weer de mooie baobabs! Toen het bijna donker werd tijd om terug te keren naar ons huisje in Leokwe Rest Camp en te genieten van de, voorlopig laatste braai en nacht in Afrika. De volgende ochtend op het gemak nog een rondje door het park om vervolgens door te rijden naar het vliegveld van Johannesburg…

Leeuwen Botswana

Leeuwen in Tuli Block

Ook naar Botswana?

Botswana is dus heel geschikt voor een selfdrive! Kamperen of vaste accommodatie… of juist een mix van beide? Het kan allemaal. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze route met kamperen en af en toe een overnachting in een lodge.

Minimaal 2 weken heb je eigenlijk wel nodig voor een bezoek aan dit mooie land. En als er wat langer de tijd is, wat dacht je van een reis in combinatie met Namibië?

Het is belangrijk om op tijd te boeken. Zo zijn de beste voertuigen en accommodaties nog beschikbaar! De beste reistijd is van juni tot en met oktober, maar daarbuiten kan je ook terecht en is het vaak goedkoper. Meer hierover lees je in deze blog

Heb je ook zin gekregen om dit mooie land te ontdekken? Bel ons dan of klik op de button hiernaast om een offerte aan te vragen!