Tijdens een reis naar Afrika zijn de safari’s en natuur meestal de belangrijkste onderdelen voor veel reizigers. Toch willen veel mensen dit graag combineren met een heerlijk strandverblijf, zeker in de zomervakantie. Dat is niet zo gek natuurlijk, in Nederland is het weer lang niet altijd zo mooi en als we dan eindelijk zomervakantie hebben – willen we ook echt de zomer opzoeken. Helaas is het niet in ieder land in zuidelijk Afrika mogelijk om een strandverblijf in te plannen. Daarbij komt ook dat het tijdens onze zomervakantie in Afrika juist winter is. Hoewel dat op sommige plekken nog steeds een temperatuur van boven de 25 graden betekent, is er toch minder garantie voor echt ‘strandweer’. Daarom raden wij de echte strandliefhebbers bijna altijd aan om, als het budget dit toelaat, door te vliegen naar een tropisch eiland. Bijvoorbeeld naar de Seychellen.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - Strand, zee Mahe, Seychellen, Afrika

De Seychellen

De Seychellen liggen in de Indische Oceaan op ca. 1400 km afstand van het vasteland van Afrika (ter hoogte van Kenia) en worden gevormd door een groep van meerdere eilanden. Het is de perfecte plek voor het klassieke ‘bounty decor’, dus met witte zandstranden, een azuurblauwe zee en wuivende palmbomen. Kenmerkend voor de Seychelse stranden zijn de grote granieten rotsen die vaak verspreid liggen over het strand en in de zee. Voor liefhebbers van mooie stranden is het werkelijk een klein stukje paradijs op aarde.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - rotsen, strand, zee, Beau Vallon, Mahe, Seychellen, Afrika

De Seychellen liggen buiten de cyclonenzone en zijn het hele jaar door te bezoeken. Toch is er wel sprake van twee seizoenen, van november tot april is het wat vochtiger en warmer en kan het af en toe regenen. De andere helft van het jaar is relatief droger. Uiteraard is het nooit helemaal te voorspellen. Het is overigens ook mogelijk dat het op één eiland regent, terwijl op de andere eilanden gewoon de zon schijnt. Er heerst geen malaria op de Seychellen. December, januari, juli en augustus zijn de drukste (en duurste) maanden.

De officiële taal van de Seychellen is Creools – een mix van Frans met andere talen. Verder wordt er Engels en Frans gesproken. In veel dingen is een echte een smeltkroes van verschillende culturen zichtbaar. De Afrikaanse, Europese en Aziatische invloeden zijn terug te zien in de lokale cultuur, muziek, architectuur en in de keuken.

Wat betreft eten is er volop keus. In de restaurants is er veel vlees en natuurlijk ook erg veel vis te krijgen. Het is ook een aanrader om een keer een echte Creoolse maaltijd uit te proberen. Op Mahé kan dit bijvoorbeeld bij het Boat House restaurant in Beau Vallon. Ze hebben hier een uitgebreid Creools buffet waardoor je dus allerlei verschillende dingen kunt proeven.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - Creools buffet, Bliss Hotel, Mahe, Seychellen

Op de Seychellen moet je eigenlijk minimaal 1 keer een échte Creoolse maaltijd proberen! Foto: Bliss Hotel

Waar verblijven op de Seychellen?

De meeste toeristen verblijven tijdens een vakantie op de Seychellen op de eilanden Mahé, Praslin of La Digue (of een combinatie van meerdere eilanden). Het grootste eiland is het hoofdeiland Mahé, waar ook de hoofdstad Victoria gelegen is. Mahé heeft een oppervlakte van 27 x 7 km.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - Kaart Seychellen, Afrika

Waar je het beste kunt verblijven is afhankelijk van je wensen. Mahé is het grootste en drukste eiland, dus wie houdt van een beetje leven zit hier het beste. Al kun je de Seychellen nooit echt druk noemen, het behoort tot één van de meest exclusieve bestemmingen ter wereld en is qua drukte niets vergeleken met de Europese badplaatsen in juli en augustus. Daarbij is een verblijf op Mahé ook meestal het ‘goedkoopst’.

Op het hoofdeiland Mahé zijn verschillende plekken om te verblijven. Verspreid over het eiland zijn vele mooie strandjes te vinden met accommodaties erbij. Over het algemeen vind je de mooiste stranden van Mahé aan de zuidkant van het eiland. Wie graag restaurants en winkeltjes in de buurt heeft, kan het beste naar Beau Vallon aan de noordwestkant. Waar je het beste kunt verblijven op het eiland wordt echter ook deels bepaald door de tijd van het jaar. In sommige periodes spoelt er namelijk veel zeewier aan op de stranden en het verschilt per periode aan welke kant van het eiland dit dan is.

Hoewel Mahé zeker een aantal prachtige stranden heeft, kun je voor de állermooiste stranden beter naar Praslin of La Digue. Het is natuurlijk ook mogelijk om te gaan eilandhoppen en meerdere eilanden te combineren. Dan verblijf je bijvoorbeeld eerst een paar dagen op Mahé en daarna nog een aantal dagen op één van de andere eilanden.

Accommodaties

Op de Seychellen is een vrij divers aanbod aan soorten accommodaties. Zo zijn er bijvoorbeeld appartementen of huisjes te huur. Zeker voor gezinnen kan verblijf in een appartement geschikt zijn. Deze zijn vaak zeer comfortabel met alles erop eraan, met meerdere slaapkamers/badkamers, een volledig uitgeruste keuken, woonkamer en terras. Je hebt dan niet de faciliteiten van een hotel, maar meestal is er wel een conciërge aanwezig die kan helpen met het regelen van activiteiten en excursies. Bovendien is het ook een goede manier om kosten te besparen omdat het mogelijk is om zelf maaltijden te bereiden. Het prijsniveau op de Seychellen ligt namelijk erg hoog (boven gemiddeld Europees niveau). Als je uit eten gaat moet je al snel rekenen op kosten van ca. € 50,00 per persoon.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - appartement,Beau Vallon, Mahe, Seychellen, Afrika

Appartementen zijn meestal zeer comfortabel en compleet uitgerust.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - Appartement, Beau Vallon, Mahe, Seychellen, Afrika

Dan zijn er natuurlijk ook veel mooie resorts te vinden. Deze zijn er op verschillende niveaus en gaan van luxe naar luxer. De meeste resorts zijn prachtig aan het strand gelegen met uitzicht op de oceaan. Er zijn allerlei faciliteiten zoals zwembaden, restaurants en vaak ook een spa. Verblijf in deze resorts is meestal op basis van halfpension, dus met ontbijt en diner. Het All-Inclusive concept is er bijna niet op de Seychellen.

Out in Africa - zwembad, H Resort, Beau Vallon, Mahe, Seychellen, Afrika

Op de Seychellen vind je de mooiste resorts met allerlei faciliteiten

Out in Africa - zwembad, H resort, Beau Vallon, Mahe, Seychellen, Afrika

Tenslotte zijn er ook nog een aantal kleinschalige middenklasse hotels. Deze hebben voldoende faciliteiten, maar zijn niet zo massaal als de grote resorts en de sfeer is vaak wat meer “casual”.

Out in Africa - restaurant, Bliss Hotel, Mahe, Seychellen, Afrika

Bij dit leuke boutique hotel nuttig je je maaltijden heerlijk met de voetjes in het zand

Wat te doen op de Seychellen?

Op de Seychellen draait het voornamelijk om rust en relaxen op het strand. Toch zijn er wel wat dingen te doen op de eilanden. Enkele opties:

Duiken en snorkelen

De meest populaire activiteiten op de Seychellen zijn duiken en snorkelen. Er is een prachtig onderwaterleven met veel tropische vissen. Er worden vanuit vrijwel alle accommodaties duiktrips georganiseerd en er zijn veel duikscholen te vinden. Ook als je geen brevet hebt zijn er dus mogelijkheden.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - duiken, Seychellen, Afrika

Het voordeel van snorkelen is dat je dit gewoon zelf kunt doen en je dus niet per se een georganiseerde excursie hoeft te doen. Zoals eerder genoemd ligt het prijsniveau ter plaatse namelijk erg hoog op de Seychellen, ook voor excursies. Ons advies is daarom ook om eventueel zelf een snorkelset mee te nemen.

Out in Africa - snorkelen, zee, Bliss Hotel, Mahe, Seychellen, Afrika

Out in Africa - rog, snorkelen, zee, Mahe, Seychellen, Afrika

Er is genoeg te zien onder water, deze rog zagen wij tijdens ons laatste bezoek!

Een dagje ‘strandhoppen’

Op Mahé kun je eventueel voor een paar dagen een auto huren. Hoewel er ook bussen rijden is het erg leuk om een dagje met de auto het eiland rond te rijden en verschillende strandjes te ontdekken. Op de Seychellen rijden ze, net als in veel Afrikaanse landen, links. De weg vinden op Mahé gaat erg makkelijk, er is één lange hoofdweg die bijna het hele eiland rond gaat. Het is eventueel ook mogelijk om een begeleide eilandtour te doen met een gids. Onze partners ter plaatse kunnen dit voor u regelen. Wel goed om te weten is dat er op de meeste stranden op de Seychellen geen strandbedjes aanwezig zijn.

Op vakantie naar de Seychellen, dit zijn de mogelijkheden - strandwandeling, Mahe, Seychellen, Afrika

Ga een dag met de auto op pad en maak een wandeling over één van de mooie stranden op het eiland

Dagtrip naar La Digue 

Ook leuk is om een dagje op en neer te gaan naar een ander eiland. Tussen Mahé, Praslin en La Digue varen er iedere dag veerboten heen en weer. Vanaf Mahé zijn de vertrektijden echter niet elke dag erg gunstig, omdat ze meer zijn ingesteld op degenen die juist vanaf de andere eilanden naar Mahé moeten. Het is in ieder geval zeker een aanrader om een dagje naar bijvoorbeeld La Digue te gaan en daar een fiets te huren. Met de fiets kun je dan alle prachtige stranden afgaan. Populair is bijvoorbeeld Anse Source d’Argent, wat bekend staat als één van de mooiste stranden ter wereld. Zorg dat je hier zo vroeg mogelijk bent, want later op de dag kan het er behoorlijk druk worden.

Out in Africa - fietsen, strand, La Digue, Seychellen, Afrika

Het kleine eiland La Digue is gemakkelijk met de fiets te verkennen

Out in Africa - Anse Source d'Argent, strand, La Digue, Seychellen, Mahe, Seychellen, Afrika

Eén van de mooiste stranden ter wereld: Anse Source d’Argent op La Digue

Enthousiast geworden?

Zie je het na het lezen van deze blog ook wel zitten om een safari in Afrika te combineren met een relaxed verblijf op de Seychellen? Wij horen graag wat de wensen zijn en maken dan een mooi reisvoorstel op maat. Of bekijk alvast onze voorbeeldreizen ter inspiratie:

Voorbeeldreis 2253: Zuid-Afrika & Seychellen 1 (basis niveau)

Voorbeeldreis 2254: Zuid-Afrika & Seychellen 2 (middenklasse niveau)

Voorbeeldreis 2255: Zuid-Afrika & Seychellen 3 (middenklasse langer)

Een reis naar alleen de Seychellen is natuurlijk ook mogelijk. Bijvoorbeeld:

Voorbeeldreis 1702: Seychellen basis niveau

Voorbeeldreis 1704: Seychellen comfort niveau