Deze blog gaat over Afrika reizen met kinderen en specifiek over wildritten met jonge kinderen. Het klopt dat hele jonge kinderen (tot ongeveer 6 jaar) op veel plaatsen in principe niet mee mogen op georganiseerde wildritten in open voertuigen. Dit is geen onwil of ‘kindonvriendelijk’ gedrag. Er zijn zeer goede redenen voor.

Veiligheid op safari

In eerste plaats is dat de veiligheid van het kind zelf, en dus ook de andere personen op het voertuig – inclusief de ranger (gids) en tracker (spoorzoeker) die in sommige parken voorop het voertuig zit.  Je moet goed beseffen dat het benaderen van wilde dieren in Afrika met een voertuig normaal eigenlijk helemaal niet kan. Dieren die in zeer afgelegen gebieden wonen en nauwelijks ooit mensen/ voertuigen tegenkomen rennen dan ook onmiddellijk weg. In grote delen van “safari-Afrika” kan het wél, maar alleen omdat de dieren van jongs af aan gewend zijn geraakt aan de voertuigen. Zij hebben geleerd dat een voertuig altijd een bepaalde vorm/silhouet heeft die altijd hetzelfde is, dat het bepaalde geluiden maakt (motor aan/af en stemmen van rustig pratende volwassenen), dat het dichtbij komt maar geen gevaar oplevert, dat het ook altijd weer weg gaat en dat het niet eetbaar is.

Op safari met jonge kinderen - Meisje kijkt door verrekijker op game drive

Echter, zodra er iets ongewoons is aan een wildritvoertuig, bijvoorbeeld de vorm wordt doorbroken omdat iemand opstaat of buiten boord hangt of wijst, of omdat er ongewone geluiden van het voertuig afkomen (niesen, huilen, jengelen of zelfs een gewone kinderstem) dan zie je het gedrag van roofdieren onmiddellijk veranderen. Dan zijn ze plotseling wel alert, raken gestresst en rennen weg. Of ze raken ineens erg geïnteresseerd en komen naar het voertuig toe omdat het misschien toch naar eten klinkt/ruikt en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren.  Zelfs volwassenen hebben soms moeite om dan doodstil te zitten en geen geluid te maken in wat voor vorm dan ook wanneer leeuwen of luipaarden zo dichtbij komen. De  meeste kinderen tot een jaar of zes kunnen dat zeker niet, en daarmee bedoelen we 100% gegarandeerd op commando stil kunnen zitten of zijn als het erop aankomt.

Vandaar de algemene regel in veel lodges dat kinderen tot een jaar of 6 niet mee mogen op een algemene wildrit.  Naast de veiligheid van alle mensen op het voertuig wil je namelijk ook nog voorkomen dat een ranger moet ingrijpen en een dier moet neerschieten…

Met kinderen op safari – oplossingen

Maar er zijn diverse oplossingen. In dichte voertuigen kunnen jonge kinderen wel mee op wildrit, met name dus in je eigen auto! Vandaar dat wij juist de nationale parken aanbevelen voor jonge gezinnen. Hier kan je tussen zonsopgang en zonsondergang zelf rondrijden op zoek naar dieren.  Je kunt het dus zo kort of lang maken als je zelf wilt en bent niet gebonden aan vaste tijden. Zie je iets interessants dan kun je stoppen en vanachter het raampje kijken. Ook zijn er rest camps en picknickplaatsen waar je er even uit kunt, soms is er zelfs een restaurantje of een winkeltje. 

Een tweede oplossing is aan het andere einde van het kostenspectrum: sommige zeer exclusieve safari lodges laten wel jonge kinderen toe op de wildrit maar dan moet je een privé voertuig reserveren. Dat kost uiteraard extra, maar is zeker te overwegen indien budget geen bezwaar is.

En dan is er een beperkt aantal meer betaalbare safari lodges dat kinder wildritten aanbiedt. Dit houdt dan in dat er een kortere rit is, vaak na de normale wildrit. Er gaan dan geen volwassenen zonder kinderen mee zodat er geen druk is om dingen te doen die voor kinderen gevaarlijk zouden kunnen zijn.  In de praktijk betekent dit dat de rangers de dieren vaak wat minder dicht naderen – dan blijft het veilig en is het rustiger voor de dieren – en meer stilstaan bij dieren die een hit zijn bij kinderen, maar niet altijd alle gasten interesseren (bijv. zebra’s).

Voor alles geldt: de ranger is altijd de baas en hij/zij bepaalt of kinderen van welke leeftijd dan ook (en trouwens ook de volwassenen) zich zo gedragen dat het veilig blijft en de dieren niet stoort.

Safari Zuid-Afrika met (jonge) kinderen

Voor het organiseren van succesvolle safari’s met jonge kinderen is dus een flinke dosis kennis en praktijkervaring  vereist.  We hebben een aparte pagina gemaakt voor kindvriendelijke reizen naar Zuid-Afrika

Nogmaals, als u met kinderen zo’n bijzondere reis gaat maken, vooral als hier een safari met kinderen in zit,  is een goede voorbereiding wel echt belangrijk. Wij spreken uit ervaring! 

Op safari met jonge kinderen - kinderen kamperen

Zelf hebben wij veel ervaring met reizen met (jonge) kinderen!

Natuurlijk hebben wij ook tips om een safari met oudere kinderen nog leuker te maken.  Voor hen zijn er geen restricties op de wildritten. Wildwandelingen zijn soms pas vanaf 16 jaar toegestaan. Voor oudere kinderen is afwisseling erg belangrijk, dus dan moet je goed weten wat de vele mogelijkheden zijn ter plaatse en daar slim uit kiezen. Af en toe een keer (wél) mogen uitslapen is ook een goed idee voor het humeur.  En natuurlijk is de bereikbaarheid in Afrika tegenwoordig erg belangrijk. Voor volwassenen trouwens ook. Zijn de kinderen al iets groter kijk dan eens bij familiereizen naar Afrika. U kunt ook doorklikken per land bijvoorbeeld familiereizen Zuid-Afrika of familiereizen Namibië.

Namibie tieners in de bush

Ja, ook in Afrika kan je echt nog wel online zijn! Maar niet de hele tijd (gelukkig).

Een safari met kinderen naar Afrika zal in ieder geval een herinnering voor het leven zijn, zowel voor de kids als voor de (groot-)ouders. Best spannend natuurlijk,  maar doe het! U krijgt er geen spijt van. Wie wil er nou niet zo’n foto aan de muur:

Epupa Falls - Safari met kinderen

Ons ‘perfecte safari moment’ met drie generaties in Epupa Falls