Deze blog gaat over Afrikareizen met kinderen en specifiek over wildritten met jonge kinderen. Het klopt dat hele jonge kinderen (tot ongeveer 6 jaar) op veel plaatsen in principe niet mee mogen op georganiseerde wildritten in open voertuigen. Dit is geen onwil of ‘kindonvriendelijk’ gedrag. Er zijn zeer goede redenen voor.

Veiligheid op safari

In eerste plaats is dat de veiligheid van het kind zelf, en dus ook de andere personen op het voertuig – inclusief de ranger (gids) en tracker (spoorzoeker) die in sommige parken voorop het voertuig zit.  Je moet goed beseffen dat het benaderen van wilde dieren in Afrika met een voertuig normaal eigenlijk helemaal niet kan. Dieren die in zeer afgelegen gebieden wonen en nauwelijks ooit mensen/ voertuigen tegenkomen rennen dan ook onmiddellijk weg. In grote delen van “safari-Afrika” kan het wél, maar alleen omdat de dieren van jongs af aan gewend zijn geraakt aan de voertuigen. Zij hebben geleerd dat een voertuig altijd een bepaalde vorm/silhouet heeft die altijd hetzelfde is, dat het bepaalde geluiden maakt (motor aan/af en stemmen van rustig pratende volwassenen), dat het dichtbij komt maar geen gevaar oplevert, dat het ook altijd weer weg gaat en dat het niet eetbaar is.

Echter, zodra er iets ongewoons is aan een wildritvoertuig, bijvoorbeeld de vorm wordt doorbroken omdat iemand opstaat of buiten boord hangt of wijst, of omdat er ongewone geluiden van het voertuig afkomen (niesen, huilen, jengelen of zelfs een gewone kinderstem) dan zie je het gedrag van roofdieren onmiddellijk veranderen. Dan zijn ze plotseling wel alert, raken gestresst en rennen weg. Of ze raken ineens erg geïnteresseerd en komen naar het voertuig toe omdat het misschien toch naar eten klinkt/ruikt en dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren.  Zelfs volwassenen hebben soms moeite om dan doodstil te zitten en geen geluid te maken in wat voor vorm dan ook wanneer leeuwen of luipaarden zo dichtbij komen. De  meeste kinderen tot een jaar of zes kunnen dat zeker niet, en daarmee bedoelen we 100% gegarandeerd op commando stil kunnen zitten of zijn als het erop aankomt.

Vandaar de algemene regel in veel lodges dat kinderen tot een jaar of 6 niet mee mogen op een algemene wildrit.  Naast de veiligheid van alle mensen op het voertuig wil je namelijk ook nog voorkomen dat een ranger moet ingrijpen en een dier moet neerschieten…

Oplossingen

Maar er zijn diverse oplossingen. In dichte voertuigen kunnen jonge kinderen wel mee op wildrit, met name dus in je eigen auto! Vandaar dat wij juist de nationale parkenaanbevelen voor jonge gezinnen. Hier kan je tussen zonsopgang en zonsondergang zelf rondrijden op zoek naar dieren.  Je kunt het dus zo kort of lang maken als je zelf wilt en bent niet gebonden aan vaste tijden. Zie je iets interessants dan kun je stoppen en vanachter het raampje kijken. Ook zijn er rest camps en picknickplaatsen waar je er even uit kunt, soms is er zelfs een restaurantje of een winkeltje. 

Een tweede oplossing is aan het andere einde van het kostenspectrum: sommige zeer exclusieve safari lodges laten wel jonge kinderen toe op de wildrit maar dan moet je een privé voertuig reserveren. Dat kost uiteraard extra, maar is zeker te overwegen indien budget geen bezwaar is.

En dan is er een beperkt aantal meer betaalbare safari lodges dat kinderwildritten aanbiedt. Dit houdt dan in dat er een kortere rit is, vaak na de normale wildrit. Er gaan dan geen volwassenen zonder kinderen mee zodat er geen druk is om dingen te doen die voor kinderen gevaarlijk zouden kunnen zijn.  In de praktijk betekent dit dat de rangers de dieren vaak wat minder dicht naderen – dan blijft het veilig en is het rustiger voor de dieren – en meer stilstaan bij dieren die een hit zijn bij kinderen, maar niet altijd alle gasten interesseren (bijv. zebra’s).

Voor alles geldt: de ranger is altijd de baas en hij/zij bepaalt of kinderen van welke leeftijd dan ook (en trouwens ook de volwassenen) zich zo gedragen dat het veilig blijft en de dieren niet stoort.

Vraag advies voor safari’s met kinderen

Voor het organiseren van succesvolle safari’s met jonge kinderen is dus een flinke dosis kennis en praktijkervaring  vereist. Ook voor iets oudere kinderen hebben wij tips om de safari nog leuker te maken. Uiteraard hebben wij een netwerk  van goede adressen voor safari’s met kinderen. Wij adviseren u graag!


 Lees ook onze Blog met algemene tips voor reizen naar Afrika met kinderen