De meeste mensen die voor het eerst naar Afrika gaan, kiezen voor een reis naar Zuid-Afrika. Dit is ook iets dat wij vaak aanbevelen: het land heeft een goede infrastructuur en er is héél veel variatie. Voor degene die daarna verder de échte wildernis in wil gaan, is er bijvoorbeeld Zambia. Zambia is nog volop in ontwikkeling wat toerisme betreft en dus nog vrij rustig qua andere toeristen. Reizen in dit land gaat voornamelijk om de drie belangrijkste en meest toegankelijke wildparken:

  • Lower Zambezi National Park
  • Kafue National Park
  • South Luangwa National Park

De parken liggen ver uit elkaar en vanwege de nog vrij beperkte infrastructuur gaan alle routes eigenlijk via de hoofdstad Lusaka. De wildparken zijn prachtig: nog zeer ongerept, echte wildernis, “echt Afrika”.

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: Zambia, kaart, safariparken

Kaart Zambia (bron: Zambia Tourism)

Wildparken in Zambia

De drie belangrijkste wildparken in Zambia zijn gevormd rondom drie gelijknamige rivieren:

  • Lower Zambezi Rivier
  • Kafue Rivier
  • Luangwa Rivier
Op safari in Zambia? Dit is er te zien: South Luangwa, Luangwa River, Zambia

Luangwa Rivier bij zonsondergang

Waar water is, is leven en dus komen rondom deze rivieren veel wilde dieren voor. In de parken kun je zelf rondrijden, maar vraag vooraf bij de lodge waar je verblijft om een goede kaart – er is geen bewegwijzering in de parken zoals in Kruger National Park in Zuid-Afrika of Etosha National Park in Namibië. Bij de meeste lodges is het echter ook mogelijk om wildritten, boottochten of wandelingen te regelen.

Vroeger was er veel stroperij in de parken in Zambia. Hoewel dit de laatste jaren al veel beter gaat, hebben de neushoorns het helaas niet gered en aan de overige grotere zoogdieren is het soms nog steeds te merken. Ze zijn vaak schuwer en rennen soms weg van auto’s. Aan de andere kant komt dit natuurlijk ook doordat er véél minder toeristen zijn dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika, dus de dieren zijn simpelweg minder gewend aan voertuigen. Eigenlijk is het dus echtere wildernis! Het is natuurlijk begrijpelijk dat dit een tijdje nodig heeft om te veranderen, en hoewel er zeker over het algemeen heel veel gezien wordt in de nationale parken in Zambia, hopen we ook wel een beetje dat het deze natuurlijke verhouding blijft houden. Voordeel van weinig andere toeristen is ook dat je vaak een sighting helemaal voor je alleen hebt. Tijdens ons laatste bezoek aan South Luangwa National Park hebben wij bijvoorbeeld geruime tijd in ons voertuig zitten kijken naar een roedel wilde honden, zonder dat er ook maar één ander voertuig langs kwam!

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: wild dogs, South Luangwa National Park, Zambia

Een ontspannen Wilde Hond in South Luangwa National Park

Grenzend aan de wildparken in Zambia liggen meestal GMA’s, oftewel Game Management Areas. Dit zijn gebieden die eigenlijk tussen de wildparken en de bewoonde wereld in liggen. Er zijn geen hekken tussen het park en het GMA, dus de dieren kunnen vrij bewegen tussen de gebieden (en komen soms het terrein van de diverse lodges en kampen op). Het grote verschil is dat het in de GMA’s voor mensen toegestaan er te wonen; in de parken mag dit niet. Hoewel er niet heel veel mensen in de GMA’s wonen, zorgt de aanwezigheid van mensen zoals overal voor minder dieren. In dit geval echter geen reden tot zorgen: in de GMA’s worden er al regelmatig veel dieren gezien, dus in het park is de kans alleen maar nog groter!

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: olifanten bij het zwembad, South Luangwa, Zambia

Olifanten komen drinken uit het zwembad, South Luangwa National Park

Lower Zambezi National Park

Lower Zambezi National Park ligt in het zuiden van het land, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. Het park zelf is dicht begroeid, haast oerwoud-achtig, dus de meeste activiteiten zijn gericht op de rivier. De activiteiten variëren van rustige boottochten op verschillende momenten van de dag tot meerdaagse kanotochten tot “vis-safaris”. Het is altijd weer een bijzondere ervaring om de dieren vanuit een heel ander perspectief te kunnen bekijken! Opvallend genoeg zijn er geen giraffen te vinden in het park, en helemaal vreemd is dat hier eigenlijk nooit een duidelijke reden voor gevonden in. Verder zijn alle overige “gebruikelijke” diersoorten wel te vinden in het park.

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: kano, Lower Zambezi, Zambia

Kanotocht op de Zambezi rivier

Kafue National Park

Kafue National Park is enorm (ca. 22.400km2) en het grootste wildpark van Zambia. Het park ligt in het westen van Zambia en de grens tussen het park zelf en het GMA is de Kafue Rivier. De rivier mondt in het zuiden van het park uit in Lake Itezhi-Tezhi en alleen hier kun je om de rivier heen rijden naar de andere kant van het park. Verder is er in het noorden van het park wel een brug waar je de rivier ook over kunt steken. Maar de meeste mensen maken gebruik van de faciliteiten van de lodge en boeken een game drive, waarbij je dan vaak met een bootje de rivier oversteekt om op wildrit te gaan aan de andere kant van de rivier (waar er meestal meer dieren te zien zijn). Vanwege het water is de begroeiing rondom de rivier vaak behoorlijk dicht. Verder in het park wordt deze dichte bebossing meer afgewisseld met de traditionele open Afrikaanse savanne landschappen.

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: olifanten, Kafue National Park, Zambia

Olifanten op de oever van de Kafue Rivier

South Luangwa National Park

South Luangwa National Park ligt in de oostkant van Zambia en de grens tussen het park en het GMA wordt gevormd door de Luangwa Rivier. Het park heeft een vulkanische bodem, wat zorgt voor een grote variatie aan natuurlijke mineralen, die op hun beurt zorgen voor veel verschillende vegetatie en landschappen. Dit betekent dat het ook een park is met een grote diversiteit aan diersoorten en de wildstand is erg goed. Zowel prooi- als roofdieren worden regelmatig gespot en ook andere iconische soorten zoals olifanten en nijlpaarden zijn er veel te vinden, met name in de buurt van de rivier.

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: leeuwen, jagen, South Luangwa, Zambia

Jagende leeuwen in South Luangwa National Park

Zelf rijden in Zambia

Voorheen was de toeristische sector in Zambia vooral gericht op fly-in safaris. Zelf rijden was ongebruikelijk; de wegen waren slecht en een auto huren van een betrouwbare maatschappij was een uitdaging. Hoewel fly-in safaris nog steeds populair zijn, gaat het inmiddels steeds beter met self-drive reizen in Zambia. Er is wel een voertuig met hogere bodemspeling nodig en het liefst 4×4, maar de wegen tussen Lusaka en de drie belangrijke parken Lower Zambezi, Kafue en South Luangwa zijn beter en grotendeels verhard. Let wel op mogelijke (grote) slaggaten in het asfalt. Ook met het oog op het “leven” langs de weg moet je alert blijven. Er zijn in Zambia veel nederzettingen die direct naar de weg liggen, dus het is vaak een drukte van jewelste met niet alleen mensen te voet en op de fiets, maar ook geiten, kippen en koeien.

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: Zambia, self-drive

Leven langs de kant van de weg

Tussen de diverse parken zijn weinig goede overnachtingsadressen, maar wij hebben een aantal basis adressen gevonden om te overnachten en zo in ieder geval de lange afstanden op te breken. Bovendien hebben wij inmiddels een goede partner gevonden voor het huren van voertuigen, waarbij er 4×4 voertuigen zowel met als zonder kampeeruitrusting gehuurd kunnen worden. Wij hebben inmiddels ook enkele voorbeeldreizen op onze website staan voor een self-drive naar Zambia, zowel kamperen als verblijf in vaste accommodaties. En eventueel is een combinatie met de Victoria Watervallen natuurlijk ook mogelijk!

Een self-drive reis in Zambia is ruiger dan andere landen in zuidelijk Afrika en is uitermate geschikt voor de ervaren Afrika-reiziger en echte bush-liefhebber. Zambia is zonder meer één van onze favoriete safari landen!

Op safari in Zambia? Dit is er te zien: nijlpaarden vanuit het zwembad, river, South Luangwa, Zambia

Uitzicht op nijlpaarden in de Luangwa Rivier