Veel mensen die een reis maken naar zuidelijk Afrika, gaan voornamelijk voor de safari’s en natuur. Het zien van de Big Five staat bij de meeste reizigers dan bovenaan de lijst. Ook wij zijn uiteraard grote dierenliefhebbers en kunnen ons dagenlang vermaken in een wildpark. Tegelijkertijd is het echter ook heel erg leuk om behalve dieren, ook iets van de mensen te zien. De lokale bevolking is toch bepalend voor het imago en de sfeer van een land en daarbij zorgt het voor een leuke afwisseling tussen bijvoorbeeld de safari’s door. Bovendien is het een bijzondere manier om een land te leren kennen en ook eens een andere kant van het land te zien. Benieuwd op welke plekken je moet zijn om echt iets te zien van de lokale bevolking in zuidelijk Afrika? Wij nemen je mee langs de verschillende mogelijkheden!

Ontmoet de locals - Damara Living Museum, Twyfelfontein, Namibië

ONTMOET DE LOCALS IN ZUID-AFRIKA

Zuid-Afrika is een zeer goede keuze voor wie geïnteresseerd is in cultuur en het ontmoeten van locals. Enkele goede plekken in Zuid-Afrika waar dit kan:

 • De KwaZulu-Natal Drakensbergen
 • Lesotho
 • St. Lucia
 • Soutpansbergen
 • Townships (bijvoorbeeld bij Kaapstad of Johannesburg)

Ontmoet de locals - kinderen, township, Afrika

KwaZulu-Natal Drakensbergen

Eén van onze persoonlijke favorieten in Zuid-Afrika: de KwaZulu-Natal Drakensbergen. Een prachtig berggebied waar natuurliefhebbers hun hart op kunnen halen. Wat veel mensen echter niet weten is dat er hier ook mogelijkheden zijn om iets mee te krijgen van de lokale bevolking. Dit is namelijk het hart van ons scholenproject en wij zouden hier een tour kunnen regelen. Je bezoekt dan samen met een gids een Zulu dorpje en maakt daar verschillende stops, waaronder bij een schooltje, mits het geen weekend of schoolvakantie is natuurlijk. Valt het bezoek hier wel net mee samen, dan is de excursie gelukkig nog steeds mogelijk – alleen bezoek je dan geen school. In het dorp zelf zal je echter ongetwijfeld ook veel kinderen tegen komen, dus het wordt hoe dan ook een bijzondere ervaring!

Ontmoet de locals - kinderen, school, Drakensbergen, Zuid-Afrika

In de Drakensbergen vind je meer dan alleen natuur

Lesotho

Hoewel het echt een apart land is en niet bij Zuid-Afrika hoort, hoort het toch in dit rijtje thuis: Lesotho, het hoogst gelegen land ter wereld. Lesotho is geheel omringd door Zuid-Afrika en kan daarom gemakkelijk worden opgenomen in een rondreis door Zuid-Afrika. Het kleine landje heeft echt een eigen karakter en het is er nog niet zo toeristisch, dus perfect voor reizigers die ook van de gebaande paden af willen gaan. Het is een spectaculair mooi, maar ook zeer arm land en tijdens een verblijf in Lesotho zal je ongetwijfeld een indruk krijgen van het leven van de lokale bevolking (meer dan in Swaziland). De bevolking leeft op veel plekken namelijk nog op traditionele wijze. Wij hebben een paar bijzondere adressen in Lesotho die als goede uitvalsbasis dienen om tochten te maken in de omgeving, waaronder het bezoeken van lokale dorpjes en gemeenschappen.

Ontmoet de locals - huisjes, lokale bevolking, Lesotho

Het leven in Lesotho

Soutpansbergen

In de noordelijke Limpopo provincie vind je de Soutpansbergen. Nog niet zo bekend onder toeristen, maar een erg goede plek voor wie geïnteresseerd is in cultuur. Hier kun je namelijk iets meekrijgen van de lokale Venda en Tsonga culturen. Wij hebben hier enkele leuke adressen die de lokale gemeenschap ook actief betrekken bij het toerisme. Er wordt hier bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lokaal gekochte producten en er zijn kunstwerken of schilderijen van lokale kunstenaars te bewonderen of kopen. In de omgeving kun je wandelen of fietsen, maar ook deelnemen aan workshops met lokale artiesten of een school of dorp bezoeken. Er is een hele lijst van tours die hier te doen zijn. Zeker met kinderen erg leuk!

Ontmoet de locals - muziek, Tsonga, cultuur, Soutpansbergen, Zuid-Afrika

Muziek maken met de lokale bevolking in de Soutpansbergen (bron: Madi a Thavha)

Townships

Vanuit Kaapstad en Johannesburg is het mogelijk om een township te bezoeken. Townships werden in de Apartheidsperiode gebouwd omdat blanke en zwarte mensen niet in hetzelfde gebied mochten wonen. De zwarte bevolking leefde daarom in deze townships buiten de steden en dorpen. Aan de randen van de formele townships verrezen op hun beurt ook weer uitgestrekte krottenwijken van plattelandsbewoners op zoek naar inkomen en geluk in de grote stad. Na het einde van de Apartheid in 1994 werden de diverse wetten afgeschaft en formeel mag iedereen nu wonen waar hij/zij wil. Nog steeds woont een groot deel van de zwarte stadsbevolking echter in de townships.

Ontmoet de locals - township, Soweto, Johannesburg, Zuid-Afrika

Eén van de bekendste townships van Zuid-Afrika: Soweto, Johannesburg

Tijdens een township tour maak je kennis met het dagelijkse leven van de bevolking die hier woont. Veel mensen zijn bang dat dit een beetje het gevoel geeft van “aapjes kijken”, maar de inwoners van de townships zijn zeer gewend aan bezoekers en vinden het juist erg leuk. Het kan ook confronterend zijn. Hoewel er ook beter ontwikkelde gedeeltes zijn, laat een township toch een sterk contrast zien ten opzichte van de rijkere voorsteden. Dan besef je toch altijd even hoe goed wij het hier in Nederland eigenlijk hebben. Het is een echte “eye-opener” die je blik op Zuid-Afrika voorgoed verandert en realistischer maakt. Wij bevelen het van harte aan. Wel één waarschuwing: bezoek de townships alléén onder begeleiding van een lokale gids. Het is eventueel mogelijk om van te voren een tour via ons te boeken.

Ontmoet de locals - kinderen, township, Durban, Zululand, Zuid-Afrika

De kinderen van de townships vinden het vaak alleen maar leuk om bezoek te krijgen!

St. Lucia

Een andere plek waar mogelijkheden zijn om een culturele excursie te doen, is St. Lucia. Vanuit hier kun je een Zulu dorp bezoeken en iets leren van de tradities en gebruiken van de Zulu’s. We moeten er wel bij zeggen dat dit vrij toeristisch is opgezet, maar het kan zeker leuk zijn om te doen als je tijdens de reis verder niet op één van bovenstaande plekken komt. Het is hier eventueel ook mogelijk om een schooltje te bezoeken.

Ontmoet de locals - dorpsbezoek, Zulu dorp, St. Lucia, Zuid-Afrika

Sieraden maken met de Zulu’s

Ontmoet de locals - school, Zulu dorp, St. Lucia, Zuid-Afrika

Bezoek van een schooltje bij St. Lucia

ONTMOET DE LOCALS IN NAMIBIË

Ook Namibië is bij uitstek geschikt voor wie in contact wil komen met lokale bevolkingsgroepen. Enkele plekken waar dit mogelijk is:

 • Twyfelfontein 
 • Epupa
 • Omgeving Grootfontein 
 • De Caprivistrip

Twyfelfontein

In de omgeving van Twyfelfontein vind je het Damara Living Museum. Dit levende museum is opgezet om iets te laten van de traditionele levensstijl van de Damara. In het echt leven zij niet meer precies zo, maar sommige tradities zijn nog steeds in tact en daarbij is het living museum voor hen toch een inkomstenbron. Je kunt kiezen uit verschillende tours en er is ook een curio shop. Er wordt nauwkeurig bijgehouden wie wat gemaakt heeft, dus wanneer je iets koopt komt het geld echt terecht bij degene die jouw souvenir gemaakt heeft. Indien je meer geïnteresseerd bent in hoe de Damara nú leven, is er ook een tour mogelijk naar de “modern village”. Vooral met kinderen is het zeker een bezoekje waard.

Damaraland, Damaras, dansen, lokale bevolking - meet the locals

Dansen met Damara’s in het Damara Living Museum

Epupa

Epupa ligt helemaal in het noorden van Namibië en is één van de meest afgelegen gebieden van het land. Niet alleen landschappelijk is het een bijzonder gebied, ook cultureel gezien heeft het veel te bieden. In dit gebied zijn de Himba namelijk nog heer en meester. De Himba staan vooral bekend door het mengsel van rode oker waar de vrouwen zich mee insmeren. Eén van de kraals van deze veel gefotografeerde en nog nomadisch levende stam kan hier bezocht worden. De levenswijze van de Himba is hier nog grotendeels in tact, in tegenstelling tot sommige nederzettingen in de buurt van Opuwo. De gidsen zijn zeer goed en er wordt met respect omgegaan met de lokale bewoners, en trouwens ook met de natuur.

Ontmoet de locals - Himba, Epupa, Namibië

De Himba staan vooral bekend om hun rode kleur

Grootfontein

In het noordoosten van Namibië en in de buurt van Grootfontein hebben wij enkele bijzondere adressen waar je een glimp kunt opvangen van het leven van de Bushmen, ook wel de San genaamd. Dit is de oudste bevolkingsgroep van Afrika en zeer waarschijnlijk dus ook de oudste, nog levende bevolkingsgroep ter wereld. Hun jager-verzamelaar leefwijze was tot vrij recent nog in tact. De Bushmen staan wereldwijd en zeker ook in Afrika zelf bekend om hun legendarische kennis van de bush, hun vaardigheden op het gebied van spoorzoeken en overleven in de woestijn, hun prachtige kliktalen en ook hun bijzondere sociale en culturele gebruiken. Helaas hebben de Bushmen ook een tragische geschiedenis en leven zij vaak gemarginaliseerd in de landen waar zij nog als aparte groep herkenbaar zijn (Namibië, Botswana en Zuid-Afrika). De adressen in ons netwerk zijn enkele van de weinige plaatsen in Namibië waar je op verantwoorde wijze iets kunt meemaken van de cultuur en levenswijze van deze bijzondere inwoners van het land. Een verblijf van twee nachten is noodzakelijk en zowel alle maaltijden als de Bushmen activiteiten zijn inbegrepen, bijvoorbeeld een bush walk met spoorzoeken en vuur maken.

Bushmen 6, Namibië, Grootfontein - Ontmoet de locals, culturele excursies in zuidelijk Afrika

Vuur maken met de Bushmen

Caprivistrip

De Caprivistrip is in tegenstelling tot de rest van Namibië erg rijk aan water. Het is dan ook niet zo vreemd dat de bevolkingsdichtheid hier hoger is. Wanneer je richting de Caprivistrip rijdt zie je dus al veel meer nederzettingen en mensen langs de weg. Tijdens een verblijf op de Caprivistrip is het eventueel ook mogelijk om een dorpje of schooltje te bezoeken. Vaak kan dit zonder gids. Vraag om meer informatie bij de receptie van de lodge en zij zullen je vertellen hoe je bij de school komt. De leraren ontvangen je graag in de klas en de kinderen zingen vaak een liedje voor je.

Ontmoet de locals - school, Mudumo NP, Caprivistrip, Namibië

Bezoek van een schooltje op de Caprivistrip

Ontmoet de locals - kinderen, klas, school, Caprivistrip, Namibië

Nog een leuk weetje: Namibië staat in de lijst met beste culturele vakanties voor families van Lonely Planet!


ONTMOET DE LOCALS IN BOTSWANA

Botswana staat vooral bekend om zijn natuur en niet per se om culturele mogelijkheden. Toch is het wel mogelijk om tijdens een reis door Botswana culturele activiteiten aan het programma toe te voegen. Enkele voorbeelden:

 • Tijdens een fly-in safari bij de Okavango Delta
 • Tijdens een Bushmen safari

Fly-in safari Okavango Delta

Tijdens een fly-in safari is het vaak mogelijk om vanuit de lodge een traditioneel moerasdorp te bezoeken. In de meeste gevallen werkt bijna de gehele bevolking van deze dorpen in de lodge waar je verblijft. Deze mensen zijn echt opgegroeid in het gebied en kunnen dus veel vertellen over het leven in de delta. Een dergelijke activiteit is meestal niet inbegrepen zoals de standaard wildactiviteiten, maar optioneel bij te boeken.

Ontmoet de locals - mokoro tocht, polers, safari, Okavango Delta, Botswana

Het personeel van de lodges woont al hun hele leven in de Delta

Wie net buiten de delta verblijft en het gebied gaat verkennen door middel van een mokoro tocht, gaat overigens ook met lokale gidsen op pad. Deze gidsen wonen al hun hele leven in de delta en kennen het gebied op hun duimpje. Betere experts kun je niet hebben!

Ontmoet de locals - mokoro tocht, Okavango Delta, Botswana

Op verkenning in de Okavango Delta met een lokale gids

Bushmen safari’s

Net als in Namibië, is het ook in Botswana mogelijk om kennis te maken met de Bushmen, ofwel de San. Er zijn enkele zeer exclusieve lodges waar je echt van dichtbij kennis kan maken met deze bevolkingsgroep. Deze lodges liggen vaak afgelegen, ver weg van de toeristenmassa’s. Alle maaltijden, lokale drankjes en activiteiten zijn inbegrepen, zoals gamedrives of bush walks samen met de San. Tijdens deze exlusieve safari’s ga je op pad met de laatste groepen Bushmen die hun traditionele jager-verzameler levenswijze nog volgen. Helaas zijn dit soort safari’s alleen weggelegd voor reizigers met een flink budget, maar voor wie minder budget heeft zijn er gelukkig ook mogelijkheden. Bij één van onze vaste adressen in de buurt van Gweta wordt er namelijk ook een excursie aangeboden waarbij je een lokaal dorp bezoekt. Deze excursie duurt ongeveer een halve dag en je bezoekt dan een dorp en een boerderij. Er is ook een traditionele lunch inbegrepen.

Ontmoet de locals - bush walk, Bushmen, San, Makgadikgadi Pans, Botswana

Een bush walk in de Zoutpannen met de San (bron: Natural Selections)

WIL JIJ OOK DE LOCALS VAN ZUIDELIJK AFRIKA ONTMOETEN?

Wij stellen graag een mooie reis voor je samen! Onze reizen worden allemaal op maat gemaakt en kunnen dus helemaal naar eigen wens worden ingevuld. Ben je geïnteresseerd om iets van de lokale bevolking te zien? Neem contact met ons op voor meer informatie of bekijk vast onze reizen. Enkele mogelijk interessante reizen zijn:

Reis 1014: Zuid-Afrika totaal via Lesotho

Reis 1102: Namibië hoogtepunten inclusief Epupa Falls

Reis 2013: Namibië + Botswana anders, inclusief Bushmen

Ontmoet de locals - dorpsbezoek, Damaraland, Namibië

Foto: Henk & Ria