Bijna dagelijks krijgen wij de vraag of een navigatiesysteem nodig voor de aankomende self-drive reis naar bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Zambia.  Kort antwoord: nee het is zeker niet echt noodzakelijk. Maar het kan soms handig zijn. Dit is hoe wij navigeren in zuidelijk Afrika aanpakken.

Koop ruim voor vertrek een goede landkaart en bestudeer hem

Voor sommige generaties klinkt dit inmiddels hopeloos ouderwets, maar echt – het zijn heel handige dingen. Je zult meer plezier hebben van je dure reis als je je van tevoren al georiënteerd hebt, als je enig idee hebt van noord/ zuid/ oost/ west, van wat lange reisdagen zullen worden, waar je over bergpassen rijdt en waar je onderweg van A naar B allemaal langs reist. Er zijn veel goede uitgevers van kaarten. Je kunt ze op internet bestellen, bijvoorbeeld bij kaarten specialist Stanley & Livingstone. Wij gebruiken zelf graag de kaarten van Duitse uitgever Reise Know-How, onder andere te koop via bol.com. Lukt het niet van tevoren dan kan je het ter plaatse nog doen. Grotere benzine stations hebben vaak wel wegatlassen, vooral langs de meer toeristische delen. Goede kaarten zijn bijvoorbeeld die van Tracks4Africa en MapStudio.

Navigeren in Zuid-Afrika- hoe werkt dat - kijken naar de kaart

Zorg dat je afstanden en routebeschrijvingen hebt

Deze krijg je van je reisorganisatie als het goed is en vraag er anders om, of vogel het zelf uit. Veel reisorganisaties verschaffen deze pas ter plaatse direct na aankomst, maar dat vinden wij een minder goed idee. Wij sturen ze van te voren op en indien er dan vragen zijn, kan dit allemaal in alle rust worden beantwoord. Afstanden zeggen ook niet alles, het gaat ook om de streken waar je doorheen rijdt (bochtig, bergachtig, druk of stil etc.) en uiteraard om wat voor type chauffeur je zelf bent.

Welke weg moet je nemen in Zuidelijk Afrika?

De wegen in Afrika zijn uiteraard niet zo goed als de onze, maar over het algemeen zijn reizigers iets te pessimistisch. Er zijn echt veel prima snelwegen en provinciale wegen en zelfs onverharde wegen kunnen prima begaanbaar zijn, bijvoorbeeld in grote delen van Namibië. Wel kan de kaart zelf misleidend zijn. In Zuid-Afrika, bijvoorbeeld, zijn er N-wegen (nationale snelwegen) en R-wegen (provinciale wegen). Aan de hand van de kaart ben je al snel geneigd om de N-wegen te volgen omdat die een andere kleur hebben en breder en sneller lijken. Echter, in grote delen van het land zijn dit gewoon tweebaanswegen (met een vluchtstrook) ernaast en zijn ze zeer vergelijkbaar met de R-wegen. Bovendien is het op de N-wegen vaak drukker met grote vrachtwagens. R-wegen zijn dus minstens zo aantrekkelijk als N-wegen. In Namibië zijn er B-wegen (verhard), C- en D-wegen (onverhard). Veel D-wegen zijn onverhard maar over het algemeen prima begaanbaar. Overal in Afrika geldt dat er plotseling gaten in de weg kunnen zitten, zelfs in de doorgaande hoofdwegen. Alert rijden (liefst met een bijrijder) is een must.

Navigeren in Zuid-Afrika hoe werkt dat - rechtdoor of naar rechts

Heb je een TomTom of ander navigatiesysteem nodig in zuidelijk Afrika?

Nee, dat is niet nodig. Maar het kan handig zijn in de volgende gevallen. Ten eerste zijn veel mensen inmiddels gewend aan een visuele check op hoe de weg gaat lopen, hoe ver naar de volgende afslag enz. Daar is een navigatie prima geschikt voor. Verder lopen de hoofdwegen op heel veel plaatsen door dorpen heen. Daar is de bewegwijzering niet altijd super duidelijk, vooral niet als je om de hoofdstraat heen wordt geleid,  dus dan kan het handig zijn om ondersteuning te hebben van een navigatiesysteem. Mocht je verkeerd gaan dan corrigeert hij dit als het goed is en kom je weer op de doorgaande weg voorbij het dorp. Maar zonder lukt het ook. Ook in steden kan het handig zijn, maar daar is wel één heel belangrijke uitzondering op. Navigatiesystemen sturen je normaal langs de snelste weg door steden, meestal een zo recht mogelijk lijn. In en om grote steden zoals Kaapstad, Johannesburg, Pretoria, Durban, Port Elizabeth, Windhoek, Gaborone, Francistown en Lusaka zijn echter wijken die niet veilig zijn. Vandaar dat wij zo hameren op routebeschrijvingen van een deskundig iemand. Die moeten leidend blijven – de navigatie is alleen een extra ondersteuning.

Kan ik een navigatiesysteem zoals TomTom huren in Zuidelijk Afrika?

Ja dat kan, het kost ca. € 9,00 per dag, ter plaatse af te rekenen via de credit card. Dit moet wel worden  geregeld als u de auto boekt, ter plaatse gaat het niet altijd meer – vooral niet in het hoogseizoen. Het is daarom eenvoudiger en goedkoper om een navigatiesysteem mee te nemen van huis, dan weet je ook hoe het systeem werkt (ter plaatse gebruiken ze vaak Garmin, niet TomTom) en is er geen gedoe met borgsommen e.d. U moet dan wel thuis al de kaart van Afrika downloaden op het systeem, dit kost op dit moment ca. € 80,00. Sommige huurauto’s hebben inmiddels een ingebouwde navigatie maar helaas kunnen we daar nog niet op bouwen (en veel mensen hebben moeite met de gebruiksaanwijziging).  Nogmaals, het kan handig zijn, maar het is niet per se nodig.

Navigeren in zuidelijk Afrika - hoe werkt dat?

Kan ik rijden op Google Maps in Afrika?

Google Maps is niet volledig up-to-date in Afrika en in onze ervaring werkt het dus 90% van de tijd wel, maar 10% van de tijd niet. En dat zijn vaak juist de plekken waar het wat lastiger wordt met bijvoorbeeld zandwegen, heel afgelegen plekken, omleidingen, etc. Als je de route niet thuis reeds hebt ingesteld, heb je internet nodig en dat kost geld of is er op dat moment net geen bereik. Een ander probleem dat vaak gerapporteerd wordt is dat de laatste paar kilometers met Google maps niet kloppen. Zie ook volgende punt..

Kan ik rijden op coördinaten in zuidelijk Afrika?

Dat kan uiteraard wel, maar de ervaringen zijn gemengd. Er zijn nogal wat bestemmingen die onduidelijke coördinaten doorgeven. Veel bestemmingen liggen in parken of op grote stukken land met beperkte toegang via hekken of slechts één of twee toegangswegen. De coördinaten die wij doorkrijgen, geven soms de locatie aan van het hoofdgebouw maar niet die van de toegangslocatie, dus het hek of weg waarlangs je er komt. Of ze geven juist wel de toegangslocatie door en daarna weet je dan nog niet hoe je verder moet rijden om bij de lodges of het kampeerterrein zelf te komen. Kortom, de coördinaten geven meestal wel aan waar je heen moet, maar niet altijd hoe je daar komt.

Navigeren in zuidelijk Afrika - hoe werkt dat?

Kan ik rijden op een App in zuidelijk Afrika?

Ja, eventueel. Tracks for Africa heeft goede producten.

Als ik verdwaal kan ik toch gewoon de weg vragen in Afrika?

Ja, dat kan wel, maar het zou niet nodig moeten zijn. Bent u eenmaal verdwaald, vraag dan de weg bij voorkeur bij een andere  betrouwbaar uitziende automobilist. Voetgangers langs de weg die zelf niet rijden zijn meestal welwillend, maar weten het lang niet altijd of ze begrijpen je niet goed. Het lastige is dat ze vaak wel een antwoord geven (waarvan zij denken dat jij het wilt horen). Soms biedt iemand aan om de weg te wijzen. Dat kan hartverwarmend en effectief zijn,  maar het kan ook gevaarlijk zijn. Doe dit zeker niet in de grote steden, rijd door en vind een benzinestation o.i.d waar u de vraag stelt.

Maar nogmaals, koop toch een kaart en zorg voor routebeschrijvingen van de reisorganisatie. Al je de reis zelf geregeld hebt, vraag dan om routebeschrijvingen van de bestemmingen. Veel hebben deze op de website staan, maar er zijn frequent road works, wegverzakkingen, etc. Het kan geen kwaad om er om te vragen.

Afrika is niet Europa – het is groot en ANDERS – bereid uw reis goed voor!