Er zijn geen vaste must-sees in Zuid-Afrika. Het land is zo groot en zo divers dat het meestal verstandig is om keuzes te maken. Wil je inderdaad een echte “must-see aanpak” waarbij je bijna het hele land bestrijkt, dan kan dat wel als je minimaal 3 weken hebt. Dan moet je rekenen op een pittig reistempo met veel verplaatsen en zal je inderdaad vele hoogtepunten in één reis zien (maar niet alle).

Of wil je liever de diepte in en slechts een deel van het land zien? Dan kan je de reis zó maken dat je naast klassieke hoogtepunten ook een bezoek brengt aan minder bekende plekken, die echter wel must-sees zijn volgens ons. Aan de minder bekende must-sees zullen wij een tweede Blog wijden. In deze Blog nemen we een kijkje naar de bekendste bezienswaardigheden langs de klassieke route Johannesburg – Kaapstad (of andersom).

"Must-sees" in Zuid-Afrika 1 - Bekende Hoogtepunten

Krugerpark en omgeving

Dit is de beste plek voor het vinden van veel dieren, waaronder de zogenaamde Big Five (leeuw, luipaard, olifant, neushoorn, buffel). In Kruger Nationaal Park kun je zelf rondrijden in een huurauto op zoek naar dieren. Hoewel het in sommige delen van het park (in sommige maanden) druk kan zijn, kan je dit grotendeels vermijden met een goede planning en kennis van het park. Groot voordeel is dat je zeker veel zult zien. Waarschijnlijk is het de goedkoopste plaats ter wereld voor het zien van veel Afrikaans wild.

Must Sees Zuid-Afrika - Kruger National Park - Leeuw op de weg

In Kruger National Park zie je vaak dieren op de wegen en paden.

In de privé safari lodges gelegen in particuliere parken die grenzen aan Krugerpark (zonder hekken) gelden andere regels. Hier word je rondgereden in open safarivoertuig met vierwielaandrijving dat bestuurd wordt door een ranger. Hij/zij speurt het wild op en vertelt er over. De lodges zijn vaak prachtig en bieden goede service, inclusief alle maaltijden. Het is duurder dan een verblijf in Kruger, maar het is ook veel stiller en de kans op het zien van bijzondere “sightings” is groter. Dit komt niet alleen omdat de ranger de dieren voor je vindt, maar ook omdat hij/zij van de weg af mag en na donker mag rijden. Een aanrader is om beide soorten safari’s te doen zodat je veel kansen creëert op het zien van dieren, en tegelijk de kosten binnen de perken houdt.

Kaapstad

Kaapstad is een prachtig gelegen stad op de uiterste zuid-westpunt van Afrika. Het is absoluut een unieke stad, omringd door twee indrukwekkende oceanen en met de even indrukwekkende Tafelberg midden in de stad. In Kaapstad is verrassend veel natuur te vinden, vooral op het schiereiland, bijvoorbeeld Kaap de Goede Hoop, de pinguïns bij Boulder’s Beach en prachtige uitzichten bijvoorbeeld op de Chapman’s Peak Drive. Daarnaast biedt Kaapstad alles wat je van een wereldstad kunt verwachten op het gebied van cultuur, geschiedenis, restaurants, uitgaan en winkelen

Must-sees Zuid-Afrika - Kaapstad - Uitzicht op de Tafelberg

Wijngebieden

Voor de bourgondische reiziger of degenen die een paar rustige dagen willen aan het begin of einde van de reis, zijn de wijngebieden rondom Stelllenbosch en  Franschhoek goed toeven. In een lieflijk landschap zijn daar zeer veel uitstekende guesthouses en kleine hotels van waaruit je dozijnen landgoederen kunt bezoeken. Dit hoeft niet van tevoren geregeld te worden, je kunt zo binnen rijden en een wijnproeverij doen, of een picknick. Beroemd is bijvoorbeeld de picknicks op het landgoed Boschendal waar je een mand vol heerlijkheden kunt boeken waarmee je kunt gaan picknicken. Dit moet overigens wel van tevoren geboekt worden, zo populair is het.

"Must-sees" in Zuid-Afrika 1 - Bekende Hoogtepunten Wijngebieden Boschendal Picnic

De Tuinroute

De Tuinroute is het gebied tussen Mosselbaai en Tsitsikamma. Het is dus niet  – zoals veel mensen denken – het gehele gebied tussen Kaapstad en Port Elizabeth. Het is een streek met een ongewoon lieflijk landschap met mooie stranden, bossen, kloven, rivieren die in zee stromen. Het doet een beetje denken aan de Franse Rivièra. Er zijn diverse kleine dorpjes waar een levendig aanbod is voor toeristen. Je kunt er veel doen bijvoorbeeld golven, wandelen, oesters eten, varen op zee of op de lagunes, naar het strand, allerlei actiesporten te land, ter zee of in de lucht. Ook voor Zuid-Afrikanen is het een favoriet vakantieoord. Het kan er druk zijn, vooral in december en januari en voor ons persoonlijk is het dan ook geen must-see.

"Must-sees" in Zuid-Afrika 1 - Bekende Hoogtepunten Tuinroute

Lees ook:

Wat is de Tuinroute in Zuid-Afrika? Wij leggen het uit!

St.Lucia en omgeving = Isimangaliso Wetlands National Park

Het dorp St. Lucia is uitgegroeid tot één van de meest populaire bestemmingen in het land. Het bijzondere aan deze plek is dat het midden in een uitgestrekt natuurgebied ligt dat wordt gekenmerkt door rivieren en ondiepe meren, soms met een opening naar zee – het Isimangaliso Wetland Park. Het gehele gebied is een nationaal park waarin met name nijlpaarden, krokodillen, antilope soorten en ook olifanten en neushoorns voorkomen. Je kunt er zelf in rond rijden op zoek naar dieren, en dan eindigen op één van de brede zandstranden c.q. in de altijd warme Indische Oceaan. Banghazi heeft bijvoorbeeld een prachtig strand. Het dorp zelf was vroeger een slaperige plek met ruime vakantiehuizen voor koloniale families. Die zijn vrijwel allemaal omgetoverd tot Bed & Breakfasts en er is een levendige industrie ontstaan op het gebied van activiteiten als boottochten, fietstochten, e.d.

"Must-sees" in Zuid-Afrika 1 - Bekende Hoogtepunten Cape Vidal

prachtige stranden bij Cape Vidal

Must Sees in Zuid-Afrika, hoogtepunten - Isimangaliso St Lucia - Nijlpaard in het riet

Dit gehele gebied strekt zich nog veel verder uit, helemaal tot aan de grens met Mozambique en omvat ook andere parken als Mkuze en Tembe en grenst verder aan:

Umfolozi-Hluhluwe Park

Umfolozi-Hluhluwe is het op één na meest bekende wildpark van het land. Het staat onder beheer van de provinciale overheid en je kunt er, evenals in het nationale Krugerpark, ook zelf rondrijden. Het verschilt van Kruger o.a. vanwege het heuvelachtige landschap (dus veel mooie uitzichten). Het staat bekend om de vele neushoorns en olifanten. Katachtigen zijn er relatief minder dan in Krugerpark, maar ze zijn er zeker wel, evenals de zeer zeldzame wilde hond.

Must Sees Zuid-Afrika, hoogtepunten - Uitzicht over rivierbedding met veel dieren in Hluhluwe-Imfolozi

Prachtige uitzichten vanaf de heuvels in Hluhluwe-Imfolozi Wildpark

Must sees in Zuid-Afrika, hoogtepunten - Wilde honden spelen naast de weg in Hluhluwe-Imfolozi

Wild dog in Hluhluwe

Verder heeft dit park veel geïnvesteerd in wandelsafari’s – lees ook:

Een actieve en avontuurlijke vakantie? Ga op wandelsafari in Zuid-Afrika!

De Panoramaroute

De Panoramaroute, de “andere” Drakensbergen, is een niet heel duidelijk gedefinieerd gebied tussen Johannesburg en Krugerpark in. Hier is een dramatische kloof in het landschap, de scheiding is tussen het Hoogveld en het Laagveld en door de bodem van de kloof stroomt de Blyde Rivier. Net als in St. Lucia is hier een levendige toeristische industrie ontstaan voor reizigers die komen genieten van de uitzichten en bijzondere geologische fenomenen, bijvoorbeeld de Drie Rondavels en Bourke’s Luck Potholes. Het ligt op de route tussen Johannesburg en Krugerpark en is daarmee een leuk begin of einde van een must-see route.

Must-sees Zuid-Afrika, hoogtepunten: Three Rondavels op de Panoramaroute

Jessie en de Drie Rondavels – Panoramaroute

De Drakensbergen

Er zijn in Zuid-Afrika verwarrend genoeg twee Drakensbergen. De “echte” Drakensbergen zijn in de provincie KwaZulu-Natal, op de grens met het onafhankelijke bergstaatje Lesotho. Dit is een spectaculair mooi gebied met prachtige uitzichten. Het is vooral geschikt voor wandelaars, maar er zijn ook diverse prima hotels waar het goed toeven is, zelfs als u niet fysiek actief bent. Vanwege de hoogte is de temperatuur ook in de zomer draaglijk, terwijl het in de korte winter (ca. half juni tot half september) vaak aangenaam warm is overdag, terwijl het ’s avonds gezellig afkoelt zodat u kunt genieten van de open haard en een donzen dekbed.

"Must-sees" in Zuid-Afrika 1 - Bekende Hoogtepunten Drakensbergen Montusi

Uitzicht vanaf Montusi Mountain Lodge, KZN Drakensbergen

Voor meer informatie

Neem contact met ons op of kijk naar de reizen op onze website die bovenstaande plaatsen aandoen, bijvoorbeeld:

https://outinafrica.com/reis/reis-1001-zuid-afrika-hoogtepunten-1-basis-niveau/

https://outinafrica.com/reis/reis-1002-zuid-afrika-hoogtepunten-2-middenklasse-niveau/

https://outinafrica.com/reis/reis-1003-zuid-afrika-hoogtepunten-3-luxe-niveau/

https://outinafrica.com/reis/reis-1004-zuid-afrika-hoogtepunten-4-oostkant-kaapstad/