Bij het plannen van een vakantie naar Zuid-Afrika is het fijn om te weten waar je rekening mee moet houden als het op budget aan komt. Je betaalt van tevoren voor de vluchten, accommodaties, autohuur en eventueel enkele maaltijden. Maar als je eenmaal ter plaatse bent: wat komt er dan eigenlijk nog bij aan kosten tijdens een rondreis door Zuid-Afrika? Is het duur om uit eten te gaan? Op hoeveel entreegelden moet je rekenen? En hoe gaat het precies met boodschappen doen in een supermarkt in Zuid-Afrika? Hebben ze daar dezelfde producten als hier in Nederland? Dat zijn allemaal vragen die wij regelmatig krijgen. In deze blog zetten we op een rijtje wat in Zuid-Afrika de meest voorkomende kosten ter plaatse zijn en vertellen we meer over eten en drinken in Zuid-Afrika en boodschappen doen.

Kosten ter plaatse en boodschappen in Zuid Afrika - ontbijt, buffet, maaltijd, eten, Afrikaans

KOSTEN TER PLAATSE IN ZUID-AFRIKA

De kosten voor een Zuid-Afrika rondreis die er ter plaatse nog bijkomen zijn uiteraard bij iedere reis weer anders en ook zeer afhankelijk per persoon. Het ligt er heel erg aan waar je heen gaat, wat je precies gaat doen en wat en hoeveel je eet en drinkt. In de meeste gevallen komen de volgende kosten er in ieder geval nog bij:

 • Entreegelden en excursies
 • Bijkomende kosten voor de autohuur/ benzine
 • Maaltijden

Entreegelden

Voor alle wildparken in Zuid-Afrika (en de meeste toeristische attracties) betaal je entreegeld of een zogeheten ‘Conservation Fee’ (bijdrage voor het natuurbehoud). Ook bij een verblijf in privé reservaten wordt een bedrag gevraagd. Sommigen vragen zelfs entreegeld én Conservation Fees. De Conservation Fees gaan meestal rechtstreeks naar het natuurbeheer van het reservaat en komen dus goed terecht. Ook de lodges besteden veel geld aan natuurbehoud en anti-stroopmaatregelen. De hoogte van de bedragen verschillen en kinderen zijn meestal de helft van de prijs. Bovendien stijgen de prijzen in Zuid-Afrika normaal gesproken jaarlijks. Om een globale indicatie te geven, dit zijn voor 2021 de entreeprijzen voor volwassenen van een aantal bekende parken in Zuid-Afrika:

 • Kruger National Park: ca. € 25,00 per persoon per dag. Daarmee heeft Kruger één van de beste prijs/kwaliteit verhoudingen van alle parken in Afrika.
 • Privé reservaten rondom Kruger: variërend van ca. € 15,00 – € 25,00 per persoon per dag.
 • Hluhluwe-Imfolozi: ca. € 15,00 per persoon per dag.
 • Royal Natal National Park in de Drakensbergen: ca. € 5,00 per persoon per dag en ca. € 7,00 per voertuig per dag.
 • Addo Elephant National Park: ca. € 20,00 per persoon per dag.
 • Tsitsikamma National Park aan de Tuinroute: ca. € 15,00 per persoon per dag.
 • Cape of Good Hope (onderdeel van Table Mountain National Park in Kaapstad): ca. € 10,00 per persoon per dag.
Kosten ter plaatse en booschappen doen in Zuid-Afrika - Luierend luipaard in een boom in Kruger National Park

Voor maar ca. €25 p.p.p.d. kun je prachtige wilde dieren tegenkomen in het Kruger Park

WildCard

Indien je naar Zuid-Afrika reist en veel dagen in nationale parken verblijft, dan kan het voordeliger zijn om een zogenaamde WildCard aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar via de organisatie South African National Parks, ofwel ‘SANParks’. Ze kunnen besteld worden via hun website of bij de gate van het eerste park dat je bezoekt. Behalve parken van SANParks zelf, zijn er nog meer parken die zijn aangesloten bij de WildCard, zoals die in Swaziland of bijvoorbeeld Hluhluwe-Imfolozi, waardoor het een voordeligere optie kan zijn tijdens een safari reis naar Zuid-Afrika. Er zijn echter ook parken die er niet onder vallen en mede hierdoor is een WildCard niet altijd voordeliger. Graag adviseren wij verder.

Kosten ter plaatse en boodschappen doen in Zuid Afrika - wildcard, entree, nationale parken, Zuid-Afrika

De parken die zijn aangesloten bij de WildCard, bron: www.wildcard.co.za

Bijkomende kosten voor de autohuur

Bij het huren van een auto tijdens een fly-drive reis naar Zuid-Afrika zijn er altijd kosten die wij helaas niet van te voren kunnen voldoen. Deze worden ter plaatse via de creditcard verrekend bij het ophalen van de auto. Vanaf het eerste reisvoorstel informeren wij al over deze kosten en bij de laatste reisdocumenten zetten wij ook altijd nog even op een rijtje welke kosten voor u gelden. De kosten verschillen erg per leverancier en situatie, maar meestal zijn er extra kosten voor de volgende dingen:

 • Contractkosten
 • Extra chauffeur
 • Bezorgen of ophalen van de auto
 • One-way rental kosten, met andere woorden als de auto op een andere plek wordt ingeleverd
 • Grensoverschrijding
 • Tolgelden
 • Optioneel: huur van een GPS systeem

Ook wordt er een borgsom afgeblokt op de creditcard. Deze reservering wordt weer ingetrokken als het voertuig is ingeleverd.

Benzine

Wat benzine betreft zijn de kosten in Zuid-Afrika een stuk lager dan in Nederland. Gelukkig maar, want tijdens de meeste reizen worden behoorlijk wat kilometers gemaakt. Voor de kosten kun je rekening houden met ongeveer ZAR 1,50 per kilometer die je rijdt, of ca. ZAR 15,00 per liter benzine. Omgerekend naar euro’s is dat ca. € 0,10 per kilometer of ca. € 1,00 per liter.

Kosten ter plaatse en boodschappen doen in Zuid Afrika - autorijden, tanken, benzinestation, Zuid-Afrika

Tanken in Afrika

Maaltijden

Uit eten gaan is in Zuid-Afrika over het algemeen erg betaalbaar. Uiteraard zijn er veel verschillende soorten restaurants en kunnen de kosten erg uiteen lopen, maar uitgaande van de “normale” restaurants, kun je rekenen op ongeveer de volgende prijzen in Zuid-Afrika:

 • Ontbijt: ca. € 7,00 per persoon.
 • Lunch: ca. € 10,00 per persoon.
 • Diner: ca. € 15,00 – € 20,00 per persoon.

Bovenstaande kosten zijn natuurlijk afhankelijk van hoeveel je drinkt en hoeveel gangen je neemt. Eten en drinken in Zuid-Afrika is in ieder geval veel goedkoper dan in Nederland, maar anderzijds ga je hier natuurlijk niet zo vaak uit eten. Wij raden daarom aan om ook af en toe zelf te braaien. Dit is niet alleen goedkoop, maar ook nog eens erg leuk en typisch Afrikaans!

Kosten ter plaatse en boodschappen doen in Zuid-Afrika - lunch, maaltijd, uit eten, restaurant, Zuid-Afrika

Uit eten gaan in Zuid-Afrika is over het algemeen erg betaalbaar

Nog enkele tips voor restaurants (op veel plekken te vinden):

BOODSCHAPPEN DOEN IN ZUID-AFRIKA

Er zijn veel goede supermarkten in Zuid-Afrika te vinden en ook boodschappen zijn veel goedkoper dan in Nederland. Voor € 5,00 – € 10,00 heb je al een prima maaltijd. Er is veel goedkoop fruit, groente en zuivel. Vlees is veel goedkoper en zelfs zeer goed. Het brood is wat minder dan hier, maar er zijn bijvoorbeeld ook verschillende soorten crackers te koop of muesli en cornflakes.

Wat hoort er dan in het boodschappenmandje?

In Zuid-Afrika zijn er andere stopcontacten dan hier in Europa. Goed om te weten is dat er bij de wereldstekkers die hier in Nederland te koop zijn, géén Zuid-Afrikaanse bij zit. Een verloopstekker voor Zuid-Afrika kun je daarom het beste ter plaatse kopen. Deze zijn te koop in de meeste supermarkten in Zuid-Afrika of bijvoorbeeld bij drogisterijen en winkeltjes op het vliegveld.

Water is in Zuid-Afrika overal te koop, bijvoorbeeld in benzinestations, kampwinkels en supermarkten. Zorg altijd voor voldoende drinkwater.

Handige snacks voor onderweg zijn bijvoorbeeld kaakjes, chips, pinda’s, gedroogd fruit, appels en natuurlijk biltong, Zuid-Afrika’s beroemde gedroogde vlees. Meestal is dit gemaakt van rundvlees, maar er zijn ook varianten van wild vlees, zoals bijvoorbeeld kudu of struisvogel. Biltong is verkrijgbaar in zakjes in de vorm van stukjes of stengels. In ieder geval zeker proeven als je in Zuid-Afrika bent!

Kosten ter plaatse en boodschappen doen in Zuid Afrika - biltong, snack, vlees, Zuid-Afrika

Biltong: naar onze mening de lekkerste Zuid-Afrikaanse snack! Bron: www.biltongmakers.com

In de supermarkten in Zuid-Afrika zijn ook enkele westerse producten of zelfs merken te vinden. Een tube Zaanse mayonaise zal je niet snel vinden, maar je kunt er bijvoorbeeld wel een pot Nutella kopen. Ook pindakaas is verkrijgbaar. Dan wel geen Calvé, maar de Zuid-Afrikaanse merken zijn ook prima. Voor de koffie zijn merken als Nescafé en Douwe Egberts te koop. Houd er wel rekening mee dat de prijzen in Zuid-Afrika voor geïmporteerde producten hoger zijn.

In de meeste accommodaties zijn douchehanddoeken beschikbaar. Bij self-catering accommodaties zijn er meestal ook theedoeken, sponsjes en afwasmiddel aanwezig. Zwemhanddoeken zijn alleen beschikbaar in duurdere accommodaties. Een extra handdoek is daarom altijd handig, maar als deze niet meer in je koffer past dan kun je eventueel ter plaatse nog een goedkope extra handdoek kopen en aan het einde achterlaten, mensen zijn er blij mee.

Tenslotte

Als je bij ons een individuele Zuid-Afrika reis boekt dan sturen wij na boeking altijd een uitgebreide boodschappenlijst en reisinformatie voor andere praktische zaken. Zo ga je helemaal voorbereid op reis. Meer weten? Lees dan eens deze 5 tips voor een vakantie naar Zuid-Afrika of neem contact met ons op. Ook met een specifieke berekening van de extra kosten tijdens je reis in Zuid-Afrika helpen wij graag. Wil je na het lezen van deze blog ook ervaren hoe het is om uit eten te gaan of boodschappen te doen in Zuid-Afrika? Vraag dan een vrijblijvend reisvoorstel aan en ontdek het zelf!