Bent u op zoek naar een kindvriendelijke vakantie in Afrika? Dan is Zuid-Afrika een erg goede keuze. Een zeer groot deel van dit land is namelijk malariavrij, waardoor het ook geschikt is voor jonge kinderen. Daarnaast is er in Zuid-Afrika een groot aanbod aan accommodaties en zijn er dus ook veel kindvriendelijke adressen, bijvoorbeeld met familiehuisjes, de mogelijkheid om zelf te koken of een restaurant op het terrein zodat u niet elke avond de deur uit hoeft. Ook biedt Zuid-Afrika erg veel variatie, waardoor er zeer afwisselende vakanties mogelijk zijn die voor ieder kind wat wils bieden. Wij vertellen graag meer over welke gebieden in Zuid-Afrika geschikt zijn voor een vakantie met kinderen. 

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - kinderen, wildrit, safari, Sabi Sands, Zuid Afrika

EEN KINDVRIENDELIJKE VAKANTIE IN ZUID-AFRIKA – DE KAAP PROVINCIES

De zuidelijke Kaap provincies zijn zeer geschikt voor een kindvriendelijke vakantie. Er is geen malaria, het klimaat is vergelijkbaar met dat van de Middellandse Zee, de wegen zijn goed en de afstanden zijn vaak niet zo lang. Enkele hoogtepunten in deze provincies die leuk zijn met kinderen zijn:

 • Kaapstad
 • Hermanus
 • Oudtshoorn
 • De Tuinroute
 • Addo Elephant National Park

KAAPSTAD

Kaapstad is waarschijnlijk de modernste en meest westerse stad in heel zuidelijk Afrika. De stad is prachtig gelegen, omringd door oceanen en gedomineerd door de Tafelberg die overal hoog boven de stad uittorent. Er zijn vele attracties, zeer chique en kosmopolitische stukken en daardoor is het contrast met de omliggende sloppenwijken (ook wel townships genoemd) en de rest van het land enorm. De geschiedenis van de Apartheid is nog duidelijk merkbaar in deze stad en het is dan ook de perfecte plek indien u hierin geïnteresseerd bent. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Robben Eiland, vooral bekend doordat Nelson Mandela er jarenlang heeft vastgezeten. Maar ook de liefhebbers van mooie natuur kunnen hier hun hart ophalen. Maak dan vooral een tocht naar Kaap de Goede Hoop en laat je versteld staan door de prachtige kust waar je onderweg langs rijdt, met onderweg een stop bij Boulders Beach – bekend vanwege de pinquins die hier te zien zijn – en bij het mooie uitzichtpunt van Chapman’s Peak.

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - Tafelberg, Kaapstad, Zuid Afrika

Kaapstad en de imposante Tafelberg

Kaapstad vinden wij een erg goede plek om de vakantie te beginnen. Vooral met kinderen is het namelijk vaak fijn om even rustig te kunnen acclimatiseren en dat kan hier goed. Langzaamaan kan de vakantie dan steeds ‘Afrikaanser’ worden. In het centrum van Kaapstad zijn uiteraard vele overnachtingsmogelijkheden, maar met jongere kinderen zouden wij eerder een rustiger verblijf buiten het centrum aanraden. Dan ben je meer in de natuur, met meer ruimte om te spelen en is er ook eerder een zwembad aanwezig.

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - kinderen, Kaap de Goede Hoop, Kaapstad, Zuid Afrika

Het welbekende bord bij Kaap de Goede Hoop

HERMANUS

Hermanus is voornamelijk bekend vanwege de zuidkapers (walvissen) die hier van juli-november naar Walker Bay komen om te paren en te kalven. Door de waterdiepte van de baai kunnen de walvissen de kust tot op 5m benaderen. Wat Hermanus zo uniek maakt is dat je vanaf de kliffen een uitstekend uitzicht hebt op de dieren. Een spectaculair gezicht en daarom wordt Hermanus ook wel de beste “land-based whale-watching” plek ter wereld genoemd! Er zijn verschillende overnachtingsadressen in Hermanus zelf, maar een andere goede optie is om aan de andere kant van de baai te verblijven in het gehucht De Kelders, vlakbij Gansbaai. Hier zijn enkele guesthouses erg mooi aan de kust gelegen met een uniek uitzicht op de baai. Met een beetje geluk zie je dan vanuit je kamer de walvissen zwemmen!

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - walvissen, Hermanus, Kaap, Zuid Afrika

Walvissen van dichtbij spotten in Hermanus (bron: Francolinhof Guesthouse)

OUDTSHOORN

Ook erg leuk met kinderen is de struisvogelhoofdstad Oudtshoorn, ook wel het centrum van de Klein Karoo. De Karoo is de benaming voor het uitgestrekte gebied dat het grootste deel van het centrale en westelijk deel van het binnenland van Zuid-Afrika beslaat. Het betekent “het dorstige land” in de Hottentot taal – zoals meestal een zeer rake benaming van dit droge en daardoor dunbevolkte gebied. In de straten van Oudtshoorn zijn nog voorbeelden te zien van oude struisvogelpaleizen en in de omgeving zijn er struisvogelboerderijen. Hier is meer te leren over de geschiedenis van de struisvogelteelt en je kunt er bijvoorbeeld op struisvogeleieren staan of op een struisvogel rijden. Verder is Oudtshoorn bekend vanwege de Cango grotten, zeer mooie druipsteengrotten ten noorden van het dorp. Tenslotte zijn er mooie routes te rijden in de omgeving, zoals de beroemde Swartberg Pass.

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - struisvogeleieren, Oudtshoorn, Kaap, Zuid Afrika

Balanceren op struisvogeleieren in Oudtshoorn

DE TUINROUTE

De Tuinroute is een toeristisch gebied waar veel actie is en strekt zich uit van Mosselbaai tot aan Tsitsikamma. Het heeft de naam niet te danken aan het feit dat er veel mooie tuinen zijn, maar vanwege de ongerepte kustlijn en de vele natuurlijke groene ‘tuinen’. De Tuinroute is vooral geliefd bij Zuid-Afrikanen die de droge hoogvlaktes gewend zijn. Aan de Tuinroute zijn verschillende plekken waar leuke activiteiten te doen zijn, onder andere:

 • Knysna: een leuk dorp met gezellige haven en een prachtige lagune
 • Plettenberg Bay: hier zijn bootsafari’s te maken
 • Monkeyland: vooral met kinderen erg leuk
 • Tsitsikamma National Park: een indrukwekkend kustreservaat waar bijvoorbeeld wandelingen mogelijk zijn

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - aapje, baviaan, Monkeyland, Kaap, Zuid Afrika

ADDO ELEPHANT NATIONAL PARK

Voor wie ook een safari wil inplannen tijdens een reis naar de Kaap, kan het beste richting Port Elizabeth rijden naar het Addo Elephant National Park. Hoewel het qua beleving, wild en landschap toch heel anders is dan de parken in het noordoosten van Zuid-Afrika, is het toch een goede optie voor een safari in deze regio.

Het Addo Elephant National Park ligt op ca. 70 km van Port Elizabeth. Van oorsprong kwamen olifanten zo ver in het zuiden van Zuid-Afrika voor, maar ze werden door de lokale boeren meedogenloos uitgeroeid. Toen er nog slechts 10 over waren werd dit gebied in 1931 nog net op tijd tot nationaal park verklaard. Inmiddels zijn er alweer meer dan 400 olifanten, dus je zult ze bijna altijd zien. Verder heeft het park onder andere de zeldzame zwarte neushoorn, vele buffels en sinds onlangs weer de eerste leeuwen.

Er zijn verschillende kampen in Addo Elephant NP. In het hoofdkamp is ook een restaurant aanwezig, maar veel huisjes beschikken ook over eigen kookgelegenheden. Bij de receptie zijn eventueel wildritten te boeken met een ranger, maar deze zijn van wisselende kwaliteit. Je kunt net zo goed zelf in het eigen voertuig rond rijden om het vaak duidelijk zichtbare wild op te sporen.

Addo Elephant National Park (1)

EEN KINDVRIENDELIJKE VAKANTIE IN ZUID-AFRIKA – HET NOORDOOSTEN (MALARIAVRIJ)

Voor de betere safari’s raden wij toch altijd aan om naar het noordoostelijke deel van Zuid-Afrika te gaan. Eerder schreven wij al over de meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kinderen en dat het onder andere belangrijk is om te bedenken of u de malariazone helemaal wilt vermijden. Zuid-Afrika is voor een groot deel malariavrij, maar er zijn ook enkele plekken waar een laag risico is. Vooral in juli en augustus is dit risico heel laag, maar helemaal 0 is het nooit. Wil je echt geen enkel risico nemen dan is het dus beter om deze gebieden te vermijden. Het Kruger Park gebied bijvoorbeeld valt dan af, maar uiteraard heeft Zuid-Afrika nog veel meer te bieden en zijn er ook prachtige safari’s mogelijk in malariavrije parken. Enkele bekende malariavrije parken in het noordoosten van het land zijn bijvoorbeeld:

 • Marakele National Park
 • Pilanesberg National Park
 • Madikwe Game Reserve

MARAKELE NATIONAL PARK

Marakele National Park ligt ten noorden van Johannesburg, in het hart van de Waterbergen. Marakele is een overgangsgebied tussen het dorre westen en het vochtige oosten, met als gevolg dat hier een grote verscheidenheid dieren maar ook interessante planten worden aangetroffen, zoals de geelhoutboom (Yellowwood), reuze palmvarens (cycads) en boomvarens. Verder heeft het park ook één van de grootste broedkolonies Kaapse Gieren (meer dan 800 paren kolonies). Het park is nog in ontwikkeling en niet alle wegen zijn toegankelijk voor normale voertuigen.

Wat dit park onder andere geschikt maakt voor gezinnen met (jonge) kinderen, is dat er met eigen auto rondgereden kan worden. In privé safari lodges zijn jongere kinderen namelijk meestal niet toegestaan tijdens wildritten in de open safari voertuig, omdat dit te risicovol kan zijn. In een nationaal park heb je hier in je eigen afgesloten auto dus geen last van en kun je gewoon met kinderen op safari. Op deze manier kan de dag ook gemakkelijk zelf worden ingedeeld. Het is eventueel ook mogelijk om bij de receptie een begeleide wildrit te boeken (kinderen 6+). In het park is alleen een klein restaurantje voor de lunch, dus je dient wel zelf voor het avondeten te zorgen.

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - neushoorns, Marakele NP, Zuid Afrika

Neushoorns in Marakele NP

PILANESBERG NATIONAL PARK

Ook Pilanesberg National Park is zeer geschikt voor kinderen. Dit park ligt ten noordwesten van Johannesburg en is ook weer geheel malariavrij. Het is een groot en overzichtelijk wildpark en het landschap bestaat uit interessant vulkanisch gesteente. De wegen in Pilanesberg zijn goed dus er kan gemakkelijk zelf worden gereden om het wild op te sporen. Er zijn vele dieren aanwezig. Ga je liever met een ranger op pad, dan is het mogelijk om een wildrit te boeken bij de receptie.

Een ander voordeel van Pilanesberg is dat ze zeer kindvriendelijke accommodatie hebben. Eén van de kampen ligt namelijk net buiten het park, dus hier is alleen klein wild zoals herten. Kinderen kunnen er goed spelen op de ruime grasvelden of in de speeltuin en er is een zwembad aanwezig. De huisjes beschikken over een koelkast dus je kunt zelf snacks en drinken meenemen. Ze hebben geen keukentje, maar wel een braai en er is een restaurant.

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - kinderen, drinkplaats, Pilanesberg NP, Zuid Afrika

Wachten tot er wild komt drinken

MADIKWE GAME RESERVE

Hoewel we dus vaak aanraden om met (jonge) kinderen op safari te gaan in nationale parken, is een privé safari toch ook een echte toevoeging, zeker als kinderen net ietsje ouder zijn. Het grootste verschil met een nationaal park is dat het in een privé reservaat niet mogelijk is om zelf rond te rijden, maar dat je wildritten maakt onder leiding van een ranger in een open safarivoertuig. Andere voordelen zijn dat deze voertuigen ook van de weg af mogen en nog na donker mogen rijden, terwijl je in een nationaal park op de wegen moet blijven en voor donker in het kamp moet zijn. Daarnaast gaat er bij een privé safari soms ook een “tracker” mee met de wildritten, die erin getraind is om om de wilde dieren op te sporen. De rangers kunnen van alles vertellen over het leven in de bush, dus het is ook nog eens erg leerzaam!

Madikwe Game Reserve is een voorbeeld van zo’n privé natuurreservaat. Dit 75.000 hectare grote park ligt in de North West provincie, op de grens met Botswana. Het is een authentiek wildgebied en biedt dezelfde safari-ervaring als parken in het Greater Kruger Park gebied, alleen is Madikwe geheel malariavrij. Buiten de Big Five zijn er nog ca. 60 andere zoogdieren te vinden en uiteraard is er ook voldoende vogelleven. Bij de meeste lodges kunnen kinderen vanaf 6 jaar mee op de wildritten, maar er zijn ook enkele kindvriendelijke lodges die naast de lange wildritten ook nog speciale kortere ritten organiseren voor de kleinsten. Tijdens de lange wildritten is er dan eventueel oppasservice beschikbaar, of je gaat als ouders bijvoorbeeld om de beurt. Bij reizen met een grotere familie is het bij sommige lodges ook mogelijk de gehele accommodatie voor het eigen gezelschap te huren. In dat geval kunnen kinderen jonger dan 6 jaar vaak ook mee op wildrit, alleen dien je er dan wel rekening mee te houden dat je wat verder van de dieren af blijft en minder lang blijft staan.

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - luipaard, drinkplaats, Madikwe Game Reserve, Zuid Afrika

Luipaard bij een drinkplaats in Madikwe (bron: The Bush House)

DE DRAKENSBERGEN

Geen wildpark, maar wel een erg leuke bestemming die eigenlijk niet kan missen tijdens een rondje door het noordoosten zijn de Kwazulu-Natal Drakensbergen. De Drakensbergen zijn nog altijd weinig ontdekt door internationale toeristen en daardoor heerlijk rustig. De natuur is er prachtig, met spectaculair bergmassief, schitterende vergezichten, watervallen en beekjes. Kortom een echt wildernisgebied. Het meest bekende deel van de Drakensbergen is het Amphitheater, een bergwand die onderdeel is van de grens met Lesotho, 3000m hoog en in de vorm van een 5km lange halve maan, vandaar de naam. Wat wij zo uniek vinden aan de Drakensbergen is dat er allerlei mogelijkheden zijn voor actie, maar het is tegelijkertijd ook echt een rustpunt in de reis. Er zijn wandelingen uitgezet die je gemakkelijk op eigen houtje kunt doen, maar je kunt ook met een gids op pad. Verder is er een activiteitencenter te vinden waar dingen te doen zijn als trapezeswings, boomtoproutes, mountain biking, et cetera.

Drakensbergen (9)

Hiken in de Drakensbergen.

MEER INFORMATIE

Kortom, er zijn dus volop mogelijkheden voor een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika. Wij hebben er zelf ook heel veel met kinderen gereisd en al vele reizen voor gezinnen georganiseerd, dus wij geven graag advies over waar je allemaal rekening mee moet houden. Op onze website staan verder verschillende reizen, zowel voor malariavrije vakanties met jonge kinderen als voor vakanties met grote kinderen. Onze reizen worden echter op maat gemaakt, dus neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Een kindvriendelijke vakantie in Zuid-Afrika - kinderen, tassen, bush, safari, Zuid Afrika