Met kinderen naar Zuid-Afrika 

Wij hebben zelf vele malen met onze kinderen naar Zuid-Afrika gereisd (nadat we er 5 jaar midden in de bush gewoond hadden – mét kids). Inmiddels zijn ze al ouder dus we hebben alle stadia meegemaakt – van baby tot kleuter tot basisschoolleeftijd tot tiener. Vanzelf kregen we steeds meer aanvragen van klanten voor dergelijke reizen. Vroeger was het best ongewoon voor gezinnen met kinderen om zo ver te reizen,  maar de laatste 10 jaar is het steeds populairder geworden. Ook de vele ervaringen en tips van onze klanten verwerken en zo zijn we eigenlijk op een natuurlijk manier expert geworden op het gebied van familievakanties. Een paar tips:


Met de kinderen naar Afrika: malaria

Bij kleine kinderen ( 0 tot ca. 6 jaar) is de eerste vraag die wij u zullen stellen: “Wilt u de malariazone geheel vermijden of gaan de kinderen malariapillen slikken”? Malarone is er in kinderdosering en in de meeste landen is het risico is laag maar u moet dit goed overwegen en overleggen met consultatiebureau, huisarts of tropenziekenhuis. Zuid-Afrika is het meeste geschikte land in (sub-Sahara) Afrika voor reizen met jonge kinderen. Het land is nagenoeg geheel malariavrij behalve de (belangrijke) strook rondom Krugerpark in een rechte lijn naar beneden tot aan de Indische Oceaan.  Echter, inmiddels zeggen de meeste medische instanties dat tijdens onze zomervakantie (juli-augustus) het slikken van pillen zelfs daar niet nodig is omdat het risico zo laag is. Echter, het risico is niet nul – het blijven adviezen en u moet zelf beslissen. Ook zuid en centraal Namibie zijn malariavrij.  In Zuid-Afrika zijn goede safari’s mogelijk ook buiten de malariazone, maar het beperkt de mogelijkheden wel enigszins.

 

Met de kinderen naar Afrika:  reistempo en afstanden

Een tweede zeer belangrijke overweging is het reistempo. Over het algemeen werkt een relatief traag tempo met langer verblijf op één locatie het beste. Vanuit een centraal punt kunt u dan zelf kiezen of u dagtrips wilt ondernemen of gewoon “thuis” wilt blijven die dag.  Ook de afstanden moeten niet te groot worden dus de reis beperken tot een deel van het land is aan te raden, tenzij u heel lang weg kunt. Zuid-Afrika is nu eenmaal groot. Populaire opties zijn de westelijke Kaapprovincie, meestal Kaapstad, Tuinroute en de omgeving Addo Elephant National Park. Of de oostelijke kant van Zuid-Afrika, o.a. Drakensbergen, Indische Oceaanstranden, safari – met of zonder malariavrije parken.

De meeste mensen zien op tegen lange autoritten maar jonge kinderen zijn meestal vrij goede reizigers (beter dan wat oudere kinderen die ongedurig kunnen zijn).  Jonge kinderen slapen vaak nog veel en het autorijden gaat meestal redelijk goed. Wat minder goed werkt is té korte afstanden. Het verplaatsen zelf blijkt onrustiger dan het rijden zelf. Kinderen willen vaak niet naar de volgende locatie want ze hebben het al naar hun zin. Maar met té korte afstanden op reisdagen krijg je automatisch meer overnachtingsadressen (bij een zelfde reislengte). Dus 3-4 dagen op één adres, dan een afstand van bijv. 300 km en dan weer een locatie voor 3-4 dagen werkt het beste als u toch veel van het land wilt zien (de ouders zijn ook belangrijk ;-). Sommige klanten kiezen voor een week op één plek en dan max 2-3 locaties, met af en toe een niet te vermijden reisdag. Zeer belangrijk is een goed autostoeltje. Deze kunnen wij voor u regelen maar de stoeltjes zijn ouderwetser dan hier. U kunt overwegen om van hieruit een oud stoeltje mee te nemen en daar achter te laten. Wilt u niet ver rijden maar toch veel zien dan zijn binnenlandse vluchten natuurlijk ook mogelijk.

Met kinderen naar Afrika: accommodaties

Voor kinderen tot een jaar of 10 blijken de beste verblijven ofwel de basisadressen, met name self-catering units met keukentje, ofwel de luxere adressen waar maaltijden en activiteiten inbegrepen zijn op de locatie zelf.  Indien je in een B&B of guesthouse zonder keukentje verblijft is het lastig om elke avond buiten de deur te moeten eten (en soms ook voor elke lunch). Het hele jaar door is het verder rond 18.00 uur donker en de duisternis valt snel. Kinderen reageren al na een paar dagen op het duidelijke  dag/nachtritme in Afrika. Ze vallen dus vroeger in slaap dan hier (in de zomer) en het lijkt ook wel alsof ze ook meer slapen daar. Dit is onze ervaring en wij horen het ook van andere ouders.

Naast self-catering adressen kun je ook overwegen om een reis (of een deel van de reis) met camper te doen. Jonge kinderen reageren hier prima op en wennen aan hun huisje op wielen. Ook krijg je snel contact met andere mensen als je kampeert. Dat kunnen anderen gezinnen met kinderen zijn of “tannies en ooms”, gepensioneerde Zuid-Afrikanen die meestal dol zijn op kinderen.

Heb je meer te besteden dan zijn er bijzondere upmarket lodges die zich mede specialiseren in gezinnen. Er zijn dan speciale programma’s voor kinderen, babysit faciliteiten, kindermaaltijden, etc. Echter, dit zijn de duurste adressen in het land en het ligt niet iedereen – sommige gezinnen willen juist alle tijd doorbrengen met de kinderen in plaats van dat ze apart vermaakt worden. Deze programma’s slaan in onze ervaring meer aan bij kinderen in de basisschoolleeftijd dan bij de allerjongsten. Over het algemeen wordt met kinderen een basisniveau accommodatie het meeste gekozen. Dit kunnen we natuurlijk afwisselen met af en toe een wat luxer, kindvriendelijk adres. Onze reizen worden op maat gemaakt dus we kunnen naar hartenlust varieren.

Met kinderen naar Afrika: zwembad en strand

Een standaardwens bij klanten die reizen met kinderen is dat er hier en daar een zwembad moet zijn en/of dat er een strandgedeelte moet worden ingebouwd.

Op heel veel adressen in zuidelijk Afrika is een zwembad, die wens is makkleijk in te willigen, echter deze zijn lang niet altijd geschikt voor de kleinsten. Meestal is er alleen een diep zwembad waar kinderen wel met de ouders kunnen zwemmen, maar niet in hun eentje kunnen spelen in een ondiep gedeelte. Alleen de grotere hotels of sommige rest camps in nationale parken hebben kinderbadjes.

Het grootste deel van het jaar is het water heerlijk voor jong en oud, maar juist tijdens onze zomervakantie (juli-augustus), dus in de Afrikaanse winter, zijn de nachten koud en warmt het water onvoldoende op. Dus reist u in die periode, let dan goed op dat ze niet onderkoeld raken.  De zon is overigens heerlijk warm, ook in “de winter”, dus gewoon zonnebrandcrème en eventueel een hoedje op, juist in het water.  Reist u in de warmere maanden dan geldt dit nog sterker. Ter plaatse zie je steeds meer kinderen met ‘hele’ badpakken (met mouwen en pijpjes) die een betere bescherming bieden tegen verbranding.

Zuid-Afrika is omgeven door de Atlantische en de Indische oceaan. De Indische Oceaan is het hele jaar door warm, vaak warmer dan zwembadwater, dus een verblijf aan het strand is zeker een goed idee en meestal een rustpunt in een reis. Over stranden in Zuid-Afrika zullen wij nog een aparte blog schrijven maar met betrekking tot kinderen alvast dit in het kort: de zee lijkt in niets op wat wij gewend zijn in Europa…  Het is werkelijk een oceaan, prachtig maar woest en vol gevaren. Overal is de stroming zeer sterk, dus LET HEEL GOED OP. Het veiligst is daarom om stranden in te bouwen waar rotspoelen zijn met eb waar ze in kunnen spelen.

 

Met kinderen naar Afrika: een goede voorbereiding

Hoewel het dus prima mogelijk is om met kinderen een fantastische en verantwoorde reis naar Afrika te maken, is het toch wat anders dan ‘kamperen in Frankrijk’. Begin ruim op tijd met de voorbereiding en denk goed na over de basiskeuzes: malaria of niet, afstanden, type verblijf, ja of nee safari’s en/of strand en – zo ja – hoe precies. Ook nadat de reis eenmaal geregeld is, komen er vaak nog tal van vragen op over praktische zaken als kleding, boodschappen, gezondheid, reispapieren, etc. U ontvangt van ons uitgebreide informatieruim voor vertrek, en ook de routebeschrijvingen en telefoonnummers (inclusief noodnummers) ontvangt bij voor vertrek – dus niet pas na aankomst op de luchthaven. Graag regelen wij in samenwerking met u een onvergetelijke Afrikareis  met kinderen. U kunt bellen of mailen of een afspraak maken om langs te komen in Vlaardingen – met of zonder kids!

Lees ook onze Blog over wildritten met kinderen