De meeste Nederlanders hebben wel eens in hun leven gekampeerd, in welke vorm dan ook. En zo niet, dan is toch eigenlijk iedereen wel bekend met het concept (het programma “We zijn er bijna” trekt niet voor niets zoveel kijkers!). Heel regelmatig krijgen wij dan ook een aanvraag van mensen die dit graag in Afrika zouden willen doen. En kamperen in zuidelijk Afrika, kan dat? Ja dat kan zeker! Er zijn wel verschillen tussen kamperen hier of in Frankrijk/Italië/Spanje/etc. maar een bijzondere ervaring is het zeker!

Kamperen in Botswana

Waar slaap je in tijdens het kamperen in zuidelijk Afrika? 

Waar hier veel mensen met de caravan a.k.a. ‘sleurhut’ op pad gaan, is dat in zuidelijk Afrika minder gebruikelijk. Hoewel de meeste wegen prima zijn voor normale voertuigen, is rijden met een caravan niet echt geschikt. Een camper zie je vaker, maar ook die is op onverharde wegen niet geschikt en mede daarom niet de meest populaire kampeeroptie. Veruit het meest zie je voertuigen met één of twee tenten op het dak. Deze zien er dan ongeveer als volgt uit:

Een kampeervoertuig voor 2 personen

Dit is een hele leuke manier van reizen. Je slaapt in een tent dus je hoort de geluiden van buiten heel goed en daarnaast leef je echt buiten! En een gedoe met tentstokken en haringen? Zeker niet. De tent opzetten kost letterlijk niet meer dan 10 minuten. Je haalt de beschermhoes van de tent, vouwt het trapje en de tent uit, legt het beddengoed binnen en klaar is kees! Eventueel kun je nog een regenzeil over de tent spannen. Nadat het bed de eerste keer is opgemaakt, kun je de rest van de dagen alles zelfs gewoon laten liggen en meevouwen als je de tent inklapt. En nog een voordeel van slapen op het dak van een voertuig is dat je hoger van de grond bent, dus minder kans voor de creepy-crawlies om de tent in te kruipen. Als de tent is opgezet raden we wel aan om de ritsen dicht te houden, want de vliegende insecten kunnen er anders natuurlijk wel nog in. Maar er zitten normaal gesproken diverse vlakken van gaas in de tent, dus er kan altijd een frisse luchtstroom gecreëerd worden.

De binnenkant van de daktent (slaapzakken en kussens zijn inbegrepen!)

De inventaris

Je zult je misschien afvragen hoe het dan moet met alle uitrusting die je nodig hebt? Als je hier naar de camping reist moet je meestal alles met je meeslepen: borden, bestek, bekers, stoeltjes, tafeltje, kookstelletje en ga zo nog maar even door. Het voordeel van de kampeervoertuigen die je in Afrika huurt is dat al die dingen inbegrepen zijn. Het voertuig heeft een volledige uitrusting, zelfs met een koelkastje om de boodschappen koel te houden. Ook zit er normaal gesproken een gasfles(je) bij waarop je met één pannetje kunt koken. Maar naar echt Afrikaans gebruik kiezen de meeste mensen ervoor om zoveel mogelijk te braaien (barbecueën). Een braai wordt niet standaard meegeleverd met het voertuig, maar dat is omdat eigenlijk ieder kampeerterrein waar je komt wel een vaste braai heeft staan die je kunt gebruiken. Een rooster en andere braai-benodigdheden zitten dan weer wel bij de inventaris inbegrepen. En heb je eens geen zin om te koken, maar wil je wel kamperen? Veel kampeerterreinen bevinden zicht bij een lodge en dan is er vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van het restaurant ter plaatse.

Een deel van de inventaris die bij het voertuig hoort

Hoe zijn de kampeerterreinen in zuidelijk Afrika?

Dat is verschillend! Zo zijn er grote terreinen waar je zelf een plekje mag kiezen, maar er zijn ook kampeerterreinen met afzonderlijke kampeerplekken. De plekken variëren van klein tot groot. Ook zijn er kampeerterreinen met maar 3 plaatsen en soms met wel 40 (vaker in de nationale parken zoals Etosha). En wat ook leuk kan zijn is dat er locaties zijn waar je alleen maar kunt komen als je gaat kamperen in Afrika. Dit zijn vaak kampeerterreinen in de meer afgelegen gebieden, bijvoorbeeld diep in de Kalahari of in gebieden als de Moremi of Savute in Botswana. Soms zijn er dan in de buurt wel lodges te vinden, maar die zijn harstikke duur! Ook “gewoon” het Krugerpark heeft zo’n kampeerplaats. Dat is Tsendze Rustic Campsite, in het centrale deel van het park. Een prachtig stil plekje waar je echt helemaal weg bent van alles. In dergelijke kampen moet je vaak wel helemaal of grotendeels zelfvoorzienend zijn.

Een gemarkeerd kampeerterrein

En hoe zit het met de sanitaire voorzieningen?

De toilet- en doucheblokken zijn over het algemeen goed onderhouden en worden vaak schoongemaakt. Op veruit de meeste plekken is er gewoon stromend warm en koud water. Als je op de écht afgelegen plekken gaat kamperen (middenin de Kalahari bijvoorbeeld) dan kan het zijn dat de faciliteiten meer basic zijn. Denk bijvoorbeeld aan een long-drop als toilet (soms letterlijk alleen een gat in de grond, soms een gat in de grond waarbij er een soort toiletpot bovenop is gezet) en een bucket-shower als douche. Dit is eigenlijk een emmer boven je hoofd waar dan eventueel een douchekop in is gemonteerd, waar je zelf je water in moet gooien. Op afgelegen plekken wordt het warm water soms geregeld via een “donkey boiler”. Dat is een metalen vat dat met hout wordt gestookt. Maar het kan juist ook bijna glamping zijn: in Namibië komt het zelfs regelmatig voor dat je een privé douche en toilet hebt!

Een donkey-boiler

Soms zijn er ook locaties waar je alleen maar kunt komen als je gaat kamperen, met andere woorden er is geen lodge in de directe omgeving waar je kunt verblijven (of alleen maar lodges van heel, heel hoog niveau en dus heel erg duur). Dit zijn vaak kampeerterreinen in de meer afgelegen gebieden, bijvoorbeeld diep in de Kalahari of in gebieden als de Moremi of Savute in Botswana. Maar ook “gewoon” het Krugerpark heeft dergelijke kampen. Bijvoorbeeld Tsendze Rustic Campsite, in het centrale deel van het park. Een prachtig stil plekje waar je echt helemaal weg bent van alles. In dergelijke kampen moet je wel helemaal of grotendeels zelfvoorzienend zijn.

Tsendze kampeerterrein (foto: Wayne van Driel)

Nu de keuze: kamperen of vaste accommodaties?

Wij vinden kamperen in zuidelijk Afrika ontzettend leuk, omdat je zoals eerder gezegd meer echt “in” de natuur bent. Je ritst de tent open en bent gelijk buiten, heerlijk! En zeker in de safariparken hoor je ’s nachts vaak allerlei geluiden. En op kampeerterreinen waar geen hekken omheen staan kun je soms vanuit je tent zelfs de dieren zien. Zo hadden wij tijdens een kampeerreis door Botswana ’s nachts een keer een olifant “voor de deur” staan die besloten had dat de boom waaronder wij kampeerden ideaal was voor een nachtelijke snack! Ontzettend bijzonder en indrukwekkend om mee te maken.

Maar voor wie het echt lastig vindt om een keuze te maken: waarom niet een beetje van allebei? Veel mensen vinden kamperen hartstikke leuk, maar af en toe een nachtje (of twee) met wat meer comfort bij een lodge is ook heel fijn.

Dus wil je alleen maar kamperen in zuidelijk Afrika? Of juist vaker in een lodge overnachten? Laat het ons weten! Wij kunnen aan de hand van jouw wensen de reis zo opstellen dat het de ideale balans is! Wil je alvast weten wat een aantal van de mogelijkheden zijn? Dit zijn enkele voorbeeldreizen op onze website die uitgaan van kamperen:

Voorbeeldreis 1301: Botswana self-drive – kamperen

Voorbeeldreis 1304: Zambia Totaal self-drive & kamperen

Voorbeeldreis 2001: Namibië & Botswana cirkel – kamperen

Uiteraard zijn dit slechts voorbeelden, elk voorbeeld kan helemaal naar wens aangepast worden!

En genieten van de mooie zonsondergang!