De meeste Nederlanders hebben wel eens in hun leven gekampeerd, in welke vorm dan ook. En zo niet, dan is toch eigenlijk iedereen wel bekend met het concept (het programma “We zijn er bijna” trekt niet voor niets zoveel kijkers!). Heel regelmatig krijgen wij dan ook een aanvraag van mensen die dit ook graag in Afrika zouden willen doen. Kan dat? Ja, dat kan absoluut! Er zijn een aantal kleine verschillen tussen kamperen hier of in Frankrijk/Italië/Spanje/etc. maar een bijzondere ervaring is het zeker!

Kamperen in Afrika

Kamperen in Afrika met dit uitzicht, wil wil dat niet? Foto: Igor Callaerts

Waar slaap je in?

Waar hier veel mensen met de caravan a.k.a. sleurhut op pad gaan, is dat in Afrika minder gebruikelijk. Hoewel de meeste wegen prima zijn voor normale voertuigen, is rijden met een caravan niet overal even geschikt. Een camper zie je vaker, maar ook dat is niet de meest populaire kampeeroptie. Veruit het meest zie je 4×4 voertuigen met één of twee tenten op het dak. Deze zien er dan ongeveer als volgt uit:

Kamperen in Afrika

Een kampeervoertuig met volledige uitrusting en twee daktenten (één tent is uiteraard ook mogelijk). Bron: Bushlore

Dit is een hele leuke manier van reizen. Je slaapt in een tent, dus het voelt meer alsof je echt in de natuur bent dan wanneer je in een huisje slaapt. Maar tegelijkertijd heb je geen gedoe met tentstokken en haringen: de tent opzetten is heel eenvoudig en kost letterlijk niet meer dan 10 minuten. Je ritst de omslag open, vouwt het trapje en de tent uit, legt het beddengoed binnen en klaar is kees! Nadat het bed de eerste keer is opgemaakt, kun je de rest van de dagen alles zelfs gewoon laten liggen en meevouwen als je de tent inklapt. Bijkomend voordeel van slapen op het dak van een voertuig is dat je hoger van de grond bent, dus minder kans voor de “creepy-crawlies” om de tent in te kruipen. Als de tent is opgezet raden we wel aan om de ritsen dicht te houden, want de vliegende insecten kunnen er anders natuurlijk wel nog in. Maar er zitten normaal gesproken diverse vlakken van gaas in de tent, dus er kan altijd een frisse luchtstroom gecreëerd worden.

Kamperen in Afrika

De binnenkant van een daktent: genoeg ruimte om te slapen en met alle “flappen” open, dus met 360° uitzicht over de bush!

De inventaris

Je zult je misschien afvragen hoe het dan moet met alle uitrusting die je nodig hebt? Als je hier in Europa naar de camping gaat moet je meestal alles met je meeslepen: borden, bestek, bekers, stoeltjes, tafeltje, kookstelletje en ga zo nog maar even door. Het voordeel van de kampeervoertuigen die je in Afrika huurt is dat al die dingen inbegrepen zijn. Het voertuig heeft een volledige uitrusting, zelfs met een koelkastje om de boodschappen koel te houden op de warme Afrikaanse dagen. Ook zit er normaal gesproken een gasfles(je) bij waarop je met één pannetje kunt koken. Maar naar echt Afrikaans gebruik kiezen de meeste mensen ervoor om zoveel mogelijk te braaien (barbecueën). Een braai wordt meestal niet standaard meegeleverd met het voertuig, maar dat is omdat eigenlijk ieder kampeerterrein waar je komt wel een vaste braai heeft staan die je kunt gebruiken. Omdat veel kampeerterreinen onderdeel zijn van bijvoorbeeld een lodge of een kamp in een nationaal park, is er vaak ook de mogelijkheid om gebruik te maken van de faciliteiten daar, bijvoorbeeld het restaurant. Soms is dit niet toegestaan, maar dan geven wij dat duidelijk aan in onze offerte.

Kamperen in Afrika

Een deel van de inventaris van een kampeervoertuig. Bron: Bushlore

Hoe zijn de kampeerterreinen?

Dit kan enorm verschillen van plek tot plek. Over het algemeen is het in Afrika op de meeste plekken niet zo strak geregeld als op veel campings in Europa, waarbij de diverse kampeerplekken netjes gemarkeerd zijn met bordjes en gescheiden worden door bijvoorbeeld kleine hegjes. Soms vind je in Afrika wel degelijk afzonderlijke kampeerplekken, maar het is ook mogelijk dat je ergens op een open terrein aankomt en zelf je plekje mag uitzoeken.

Kamperen in AFrika

Soms een gemarkeerde kampeerplaats, soms kun je zelf een plekje uitzoeken tussen de bomen.

Soms zijn er ook locaties waar je alleen maar kunt komen als je gaat kamperen, met andere woorden er is geen lodge in de directe omgeving waar je kunt verblijven (of alleen maar lodges van een héél hoog niveau en dus heel erg duur). Dit zijn vaak kampeerterreinen in de meer afgelegen gebieden, bijvoorbeeld diep in de Kalahari of in gebieden als de Moremi of Savute in Botswana. Maar ook “gewoon” het Krugerpark heeft dergelijke kampen. Bijvoorbeeld Tsendze Rustic Campsite, in het centrale deel van het park. De naam zegt het al: een prachtig stil plekje waar je echt helemaal weg bent van alles. In dergelijke kampen moet je vaak wel helemaal of grotendeels zelfvoorzienend zijn.

Kamperen in Afrika

De entree naar Tsendze Rustic Campsite in het Krugerpark, alleen toegankelijk voor kampeerders die gereserveerd hebben.

De toilet- en doucheblokken zijn over het algemeen goed onderhouden en worden vaak schoongemaakt. Op veruit de meeste plekken is er gewoon stromend warm en koud water. De druk van het water zal misschien niet zijn zoals je hier in Nederland gewend bent, maar dat ligt niet per sé aan het kampeerterrein, dat is op heel veel plaatsen in Afrika het geval. Als je op écht afgelegen plekken gaat kamperen, bijvoorbeeld midden in de Kalahari, dan kan het zijn dat de faciliteiten meer basic zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan een “long-drop” als toilet (soms letterlijk alleen een gat in de grond, soms een gat in de grond waarbij er een soort toiletpot bovenop is gezet) en een “bucket-shower” als douche, dus in feite een emmer boven je hoofd waar dan eventueel een douchekop in is gemonteerd, waar je zelf je water in moet gooien.

Nu de keuze: kamperen of vaste accommodaties?

Dat is natuurlijk geheel een persoonlijke voorkeur! Wij vinden kamperen in Afrika ontzettend leuk, omdat je zoals eerder gezegd meer “in” de natuur bent. Zeker in de safariparken hoor je ’s nachts vaak allerlei geluiden en op kampeerterreinen waar geen hekken omheen staan kun je soms vanuit je tent dieren zien. Zo hadden wij bijvoorbeeld tijdens een kampeerreis door Zambia een keer ’s nachts een olifant “voor de deur” staan, die besloten had dat de boom waaronder wij kampeerden ideaal was voor een nachtelijke snack! Ontzettend bijzonder en indrukwekkend om mee te maken.

Kamperen in Afrika

Indien je op een kampeerterrein verblijft zonder hekken kan het zijn dat er dieren door het kamp lopen en voor je tent verschijnen. Deze afdruk van een olifantenpoot was al oud, maar was vlak naast onze kampeerplek in Zambia.

Maar voor wie het lastig vindt om een keuze te maken: waarom niet een beetje van allebei? Veel mensen vinden kamperen hartstikke leuk, maar af en toe een nachtje (of twee) met wat meer comfort bij een lodge is ook niet weg. Wij kunnen aan de hand van jouw wensen de reis zo opstellen dat er een ideale balans is voor jou persoonlijk. Wil je alvast weten wat een aantal van de mogelijkheden zijn? Dit zijn enkele reizen op onze website die uitgaan van reizen met een kampeervoertuig:

Reis 1301: Botswana self-drive – kamperen

Reis 1304: Zambia Totaal self-drive & kamperen

Reis 2001: Namibië & Botswana cirkel – kamperen

Reis 2201: Zuid-Afrika + Mozambique – kamperen

Uiteraard zijn dit slechts voorbeelden, dus één en ander kan helemaal naar wens aangepast worden!