Behalve Het Weer (zie vorige Blog), zijn er nog vele redenen te bedenken om voor uw Zuid-Afrikareis te kiezen voor een bepaalde periode van het jaar. De belangrijkste zijn de drukte ter plaatse (deze Blog), en natuur- of cultuurfenomenen die u wilt meemaken of juist vermijden (volgende Blog).

Er heerst vaak verwarring over wanneer het hoogseizoen is in Zuid-Afrika (= topdrukte) en wanneer laagseizoen.  Deze periodes worden beïnvloed door schoolvakanties ter plaatse én door vakantieperiodes in de landen waar de meest toeristen vandaan komen.

Vanuit Zuid-Afrikaans perspectief is de periode half december tot half januari hoogseizoen. Het is dan zomervakantie, Kerstmis wordt groots gevierd en Zuid-Afrikanen die het kunnen betalen gaan allemaal op vakantie. De Kerstperiode valt samen met vakanties op het noordelijk halfrond, dus deze periode is dubbeldruk, temeer omdat veel geëmigreerde Zuid-Afrikanen naar het zuiden vliegen voor een samenzijn met familie in het zonzekere Zuid-Afrika. Kerstmis in Zuid-Afrika is fantastisch, maar het lukt alleen indien u ver van tevoren boekt. Dat geldt vooral voor de vluchten (boekbaar 11 maanden van te voren), alle locaties langs de kust en de meer betaalbare locaties in het binnenland, waaronder nationale parken. Kerstreizen worden dus meestal een jaar of langer van tevoren gepland door ons.

Vanuit Zuid-Afrikaans perspectief is de periode juli-augustus laagseizoen, vooral in de Kaapprovincies. Echter omdat  toeristen uit het noorden dan zomervakantie hebben, is deze periode wel degelijk druk en wat ons betreft dus ook hoogseizoen.  Ook de ticketprijzen zijn dan helaas hoog: de tarieven van luchtvaartmaatschappijen bewegen mee met de vakantieseizoenen hier.  Extra drukte wordt veroorzaakt doordat veel Zuid-Afrikaanse een “winter” vakantie hebben van 3 weken. Omdat deze periode erg geschikt is voor safari’s zijn betaalbare safari bestemmingen als Kruger National Park en Kgalagadi Transfrontier Park vaak lang van te voren vol met lokale toeristen.

Blijft dus over “de rest van het jaar” (eind januari t/m juni – september t/m half december) die stiller is. In deze periode vallen de overige schoolvakanties ter plaatse. Deze zijn in Zuid-Afrika gespreid per provincie en per type school, dus het effect is meestal gering.  Alleen in de Kaap is er nóg een drukkere periode: van januari t/m april zijn er in en om Kaapstad en de Tuinroute veel reizigers die de noordelijke winters ontvluchten.  Het is er dan relatief druk en ook vaak wat duurder dan in de rest van het jaar.  Er is veel accommodatie-aanbod daar, dus meestal lukt het ons wel om op korte termijn een mooie reis te plannen, maar hoe langer van te voren u boekt, hoe meer kans op de bijzondere adressen.

Is uw doelstelling om echt zo min mogelijk andere reizigers zien, dan zijn de maanden mei-juni perfect. Het weer is dan overal goed, er zijn weinig andere toeristen en sommige dingen zijn ook goedkoper. De periode september-november is ook prima, maar over het algemeen wel drukker dan mei-juni.