Wat is de beste reistijd voor een rondreis door Zuid-Afrika?
Wat is de beste tijd van het jaar voor een reis door Zuid-Afrika? Deze vraag wordt ons veel gesteld en levert altijd een leuk gesprek op. We hebben namelijk direct een aantal tegenvragen. Bedoelt u de beste tijd voor het weer? Of de beste tijd uit oogpunt van weinig of juist veel medetoeristen? Of doelt u op prijs? Of op het zien of meemaken van lokale evenementen en/of natuurverschijnselen? Als de klant dan heeft aangegeven wat voor hem/haar het belangrijkste is, kunnen wij een goed advies geven voor de beste reistijd in Zuid-Afrika.
Beste reistijd Zuid-Afrika: het weer
Het kortste antwoord op de vraag “wanneer is de beste reistijd in Zuid-Afrika wat betreft het weer” is: er is geen beste tijd – een rondreis door Zuid-Afrika kan het hele jaar door. Eerst moet je even weten dat op het zuidelijk halfrond geldt dat de jaargetijden tegengesteld zijn aan die van ons. Met Kerstmis is het hoog zomer en tijdens onze zomervakantie is het daar ‘winter’. En wat lokaal toch vaak lente en herfst genoemd wordt is een veel kortere periode dan hier, je kunt het jaar niet echt in vieren delen zoals hier.
Klimaat Zuid-Afrika – Kaapprovincie
Zuid-Afrika is groot en heeft meerdere klimaatzones. Uit reizigersoogpunt zijn er zeer globaal drie zones: het laagveld in het oosten, de kuststrook van de zuidelijke Kaapprovincies en (het allergrootste deel van het land) het hoogveld en het binnenland. Elke zone heeft zijn eigen seizoenen met voor- en nadelen. De Kaapprovincies (dus globaal het zuidelijkste deel van het land) hebben een klimaat dat vergelijkbaar is met de Middellandse Zee. Dus lange warme zomers (ca. okt-april) en een korte winter die zowel mooie dagen kent als regen en wind. Voor de gemiddelde Nederlander/Belg niets bijzonders, zolang je maar een wind- en waterdichte jas bij je hebt en een fleece of trui voor eronder op een echt slechte dag. Dagenlange grijze luchten zoals bij ons kennen ze gelukkig weinig, ook niet in de winter. De beste reistijd voor Kaapstad is hierdoor ook moeilijk te bepalen. In de winter (dus in onze zomermaanden) kan het dus wat frisser zijn, maar soms is dat fijner voor een stadsbezoek dan een hele hete zomerdag.
Klimaat Zuid-Afrika – Laagveld
Het laagveld is het meest oostelijke deel van het land, globaal vanaf Krugerpark in een rechte lijn neer beneden. Hier heerst een sub-tropisch klimaat, dus hete, vochtige zomers en droge warme winterdagen. Lees dit nogmaals: in het laagveld zijn er dus in de zomer regenbuien (onweer) en in de winter is het meestal kurkdroog. De wintermaanden zijn prima voor een safari reis door Zuid-Afrika, omdat er minder gebladerte aan de bomen is, dus het zicht is beter en de dieren zijn meer geconcentreerd rondom de drinkplaatsen. Overdag schijnt normaal de zon aan een strakblauwe hemel en is het in de twintig graden, dus de korte broek kan aan. ’s Avonds daalt de temperatuur flink, maar kun je tot laat in de avond buiten zitten met een trui aan, zeker indien er een kampvuur in de buurt is (en dat is al snel het geval in Afrika). Hoewel de winter dus wordt gezien als een goede periode voor safari’s is er zeker ook wat te zeggen voor een safari in de zomermaanden. Er zijn dan minder toeristen en het is er landschappelijk prachtig met veel kleur. Bomen en bloemen bloeien welig, er zijn veel jonge dieren en de warmte is heerlijk als je de ontzettend lange, donkere winter in ons deel van de wereld zat bent.
Klimaat Zuid-Afrika – De rest van het land
Het weer in de rest van het land is vergelijkbaar met het laagveld, maar extremer. In de winter is het overdag zonnig en droog maar minder warm. Rond 17h30 gaat de zon binnen een half uur onder en dan daalt de temperatuur heel erg snel, naar soms wel rond het vriespunt (of eronder) op een koude nacht. Een temperatuurverschil van 20-30 graden tussen overdag en ’s nachts is niet ongewoon in grote delen van het binnenland van zuidelijk Afrika. In de bergen kan het zelfs heel soms sneeuwen, meestal op grote hoogte. Dat grote temperatuurverschil tussen dag en nacht is iets waar wij niet aan gewend zijn. Dat is wat ons betreft het meest opvallende aspect aan het weer in Zuid-Afrika.
Ook in de zomer is het in het binnenland extremer. Het kan zeer heet worden en, hoewel het soms weken duurt voor de regen echt valt, kan het er ook enorm onweren hetgeen spectaculaire luchten oplevert (prachtig voor fotografen). Sommige streken hebben meer regen door hun hoogte, met name de KwaZulu-Drakensbergen. Deze prachtige bergketen is de eerste barrière voor wolkenvelden die vanaf de Indische Oceaan binnenkomen en daarmee tevens één van de belangrijkste wateropvang gebieden van het land. In de zomer zijn de bergen dan ook prachtig groen, met diepblauwe luchten en witte wolken die zich langzaam opstapelen, in de winter wordt het gras diepgeel en is de lucht strak lichtblauw.
Andere aspecten die “de beste reistijd” bepalen
Tot zover het weer, maar er zijn meestal nog meer overwegingen bij het kiezen van “de beste tijd”. Het weer is veel minder voorspelbaar dan vroeger dus het is geen goed idee op basis daarvan al uw beslissingen te nemen. Andere aspecten die meewegen zijn uw eigen schema – wanneer kunt u? Zijn er data waarop nog of weer thuis moet zijn? Wilt u het hele land zien in één reis of niet? Zijn er bepaalde dingen die u wilt zien of meemaken, of juist vermijden (bijvoorbeeld andere toeristen)? Allemaal punten die de beste tijd voor u zullen bepalen en die wij kunnen meenemen in een maatwerkreis voor Afrika. Een belangrijke overweging voor veel mensen bespreken we hier ook: de drukke en stille periodes.
Hoogseizoen en laagseizoen in Zuid-Afrika
Er heerst vaak verwarring over wanneer het hoogseizoen is in Zuid-Afrika (= topdrukte) en wanneer laagseizoen. Deze periodes worden beïnvloed door schoolvakanties ter plaatse én door vakantieperiodes in de landen waar de meest toeristen vandaan komen.
Hoogseizoen voor Zuid-Afrikanen
Vanuit Zuid-Afrikaans perspectief is de periode half december tot half januari hoogseizoen. Het is dan zomervakantie, Kerstmis wordt groots gevierd en Zuid-Afrikanen die het kunnen betalen gaan allemaal op vakantie. De Kerstperiode valt samen met vakanties op het noordelijk halfrond, dus deze periode is dubbeldruk, temeer omdat veel geëmigreerde Zuid-Afrikanen naar het zuiden vliegen voor een samenzijn met familie in het zonzekere Zuid-Afrika. Kerstmis in Zuid-Afrika is fantastisch, maar het lukt alleen indien u ver van tevoren boekt. Dat geldt vooral voor de vluchten (boekbaar 11 maanden van te voren), alle locaties langs de kust en de meer betaalbare locaties in het binnenland, waaronder nationale parken. Kerstreizen worden dus meestal een jaar of langer van tevoren gepland door ons.
Hoogseizoen voor Nederlanders
Vanuit Zuid-Afrikaans perspectief is de periode juli-augustus laagseizoen, vooral in de Kaapprovincies. Echter omdat toeristen uit het noorden dan zomervakantie hebben, is deze periode wel degelijk druk en wat ons betreft dus ook hoogseizoen. Met name gezinnen met kinderen zijn dan op zoek naar een leuke kindvriendelijke Zuid-Afrika reis. Ook de ticketprijzen zijn dan helaas hoog: de tarieven van luchtvaartmaatschappijen bewegen mee met de vakantieseizoenen hier. Extra drukte wordt veroorzaakt doordat veel Zuid-Afrikaanse een “winter” vakantie hebben van 3 weken. Omdat deze periode erg geschikt is voor safari’s zijn betaalbare safari bestemmingen als Kruger National Park en Kgalagadi Transfrontier Park vaak lang van te voren vol met lokale toeristen.
Laagseizoen
Blijft dus over “de rest van het jaar” (eind januari t/m juni – september t/m half december) die stiller is. In deze periode vallen de overige schoolvakanties ter plaatse. Deze zijn in Zuid-Afrika gespreid per provincie en per type school, dus het effect is meestal gering. Alleen in de Kaap is er nóg een drukkere periode: van januari t/m april zijn er in en om Kaapstad en de Tuinroute veel reizigers die de noordelijke winters ontvluchten. Het is er dan relatief druk en ook vaak wat duurder dan in de rest van het jaar. Er is veel accommodatie-aanbod daar, dus meestal lukt het ons wel om op korte termijn een mooie reis te plannen, maar hoe langer van te voren u boekt, hoe meer kans op de bijzondere adressen.
Is uw doelstelling om echt zo min mogelijk andere reizigers zien, dan zijn de maanden mei-juni perfect. Het weer is dan overal goed, er zijn weinig andere toeristen en sommige dingen zijn ook goedkoper. De periode september-november is ook prima, maar over het algemeen wel drukker dan mei-juni.
Het komt er uiteindelijk op neer dat “de beste reistijd” voor veel mensen iets anders kan betekenen. Neem contact met ons op en vertel ons wat voor u belangrijk is, dan kunnen wij u adviseren over een reisperiode die het beste bij uw wensen past en een prachtige Zuid-Afrika reis voor u opstellen.