Wat is de beste tijd van het jaar voor een bezoek aan Zuid-Afrika? Deze vraag wordt ons veel gesteld en levert altijd een leuk gesprek op.  We hebben namelijk direct een aantal tegenvragen. Bedoelt u de beste tijd voor het weer? Of de beste tijd uit oogpunt van weinig of juist veel medetoeristen? Of doelt u op prijs? Of op het zien of meemaken van lokale evenementen en/of natuurverschijnselen?  En als de klant dan heeft aangegeven wat voor hem/haar het belangrijkste is, kunnen wij een goed advies geven.

Het kortste antwoord is:  er is geen beste tijd – Zuid-Afrika is het hele jaar te bezoeken.  Op het zuidelijk halfrond geldt dat de jaargetijden tegengesteld zijn: met Kerstmis is het hoog zomer en tijdens onze zomervakantie is het daar ‘winter’.  En wat lokaal toch vaak lente en herfst genoemd wordt is een veel kortere periode dan hier, je kunt het jaar niet echt in vieren delen zoals hier.

Zuid-Afrika is groot en heeft meerdere klimaatzones.  Uit reizigersoogpunt zijn er zeer globaal drie zones: het laagveld in het oosten, de kuststrook van de zuidelijke Kaapprovincies en (het allergrootste deel van het land) het hoogveld en het binnenland. Elke zone heeft zijn eigen seizoenen met voor- en nadelen.  De Kaapprovincies (dus globaal het zuidelijkste deel van het land) hebben een klimaat dat vergelijkbaar is met de Middellandse Zee. Dus lange warme zomers (ca. okt-april) en een korte winter die zowel mooie dagen kent als regen en wind. Voor de gemiddelde Nederlander/Belg niets bijzonders, zolang je maar een wind- en waterdichte jas bij je hebt en een fleece of trui voor eronder op een echt slechte dag. Dagenlange grijze luchten zoals bij ons kennen ze gelukkig niet, ook niet in de winter.

Het laagveld is de meeste oostelijke deel van het land, globaal vanaf Krugerpark in een rechte lijn neer beneden. Hier heerst een sub-tropisch klimaat, dus hete, vochtige zomers en droge warme winterdagen.  Lees dit nogmaals: in het laagveld zijn er dus in de zomer regenbuien (onweer) en in de winter is het meestal kurkdroog.  De wintermaanden zijn prima voor safari’s, omdat er minder gebladerte aan de bomen is, dus het zicht is beter en de dieren zijn meer geconcentreerd rondom de drinkplaatsen.  Overdag schijnt normaal de zon aan een strakblauwe hemel en is het in de twintig graden, dus de korte broek kan aan.  ’s Avonds daalt de temperatuur flink maar kun je tot laat in de avond buiten zitten met een trui aan, zeker indien er een kampvuur in de buurt is (en dat is al snel het geval in Afrika). Hoewel de winter dus wordt gezien als een goede periode voor safari’s is er zeker ook wat te zeggen voor een safari in de zomermaanden. Er zijn dan minder toeristen en het is er landschappelijk prachtig met veel kleur. Bomen en bloemen bloeien welig, er zijn veel jonge dieren en de warmte is heerlijk als je de ontzettend lange, donkere winter in ons deel van de wereld zat bent.

Het weer in de rest van  het land is vergelijkbaar met het laagveld, maar extremer. In de winter is het overdag zonnig en droog maar minder warm. Rond 17h30 gaat de zon binnen een half uur onder en dan daalt de temperatuur heel erg snel, naar soms wel rond het vriespunt (of eronder) op een koude nacht. Een temperatuurverschil van 20-30 graden tussen overdag en ’s nachts is niet ongewoon in grote delen van het binnenland van zuidelijk Afrika. Dat grote temperatuurverschil tussen dag en nacht is iets waar wij niet aan gewend zijn. Dat is wat ons betreft het meest opvallende aspect aan Het Weer in Zuid-Afrika.

Ook in de zomer is het in het binnenland extremer. Het kan zeer heet worden en, hoewel het soms weken duurt voor de regen echt valt, kan het er ook enorm onweren hetgeen spectaculaire luchten oplevert (prachtig voor fotografen). Sommige streken hebben meer regen door hun hoogte, met name de KwaZulu-Drakensbergen. Deze prachtige bergketen is de eerste barrière voor wolkenvelden die vanaf de Indische Oceaan binnenkomen en daarmee tevens één van de belangrijkste wateropvang gebieden van het land.  In de zomer zijn de bergen dan ook prachtig groen, met diepblauwe luchten en witte wolken die zich langzaam opstapelen, in de winter wordt het gras diepgeel en is de lucht strak lichtblauw. Dan kan het er heel soms sneeuwen, meestal op grote hoogte.

Tot zover het weer, maar er zijn meestal nog meer overwegingen bij het kiezen van “de beste tijd”. Het weer is veel minder voorspelbaar dan vroeger dus het is geen goed idee op basis daarvan al uw beslissingen te nemen.  Anders aspecten die meewegen zijn uw eigen schema – wanneer kunt u? Zijn er data waarop nog of weer thuis moet zijn? Wilt u het hele land zien in één reis of niet? Zijn er bepaalde dingen die u wilt zien of meemaken, of juist vermijden (bijvoorbeeld andere toeristen)? Allemaal punten die de beste tijd voor u zullen bepalen en die wij kunnen meenemen in een maatwerkreis voor Afrika. Hierover in de volgende blog meer.

Voorbeelden van reizen naar Zuid-Afrika.