Indien u overweegt om in december naar Zuid-Afrika te reizen geven wij graag een aantal tips gebaseerd op ruime ervaring met vele Kerstmissen in ons baie mooie land.

In december is het zomer in Zuid-Afrika

Op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen tegengesteld aan die van ons. Het dus mid-zomer in december in Zuid-Afrika. Voor het Zuid-Afrikaanse klimaat in december betekent dat prachtig zomers weer in de Kaapprovincies, forse hitte in het binnenland en in het oosten ook warm weer met kans op af en toe onweer en regenbuien, meestal aan het einde van de middag als gevolg van de hitteontwikkeling. Gaat u in december naar Zuid-Afrika dan is het dus zaak dat u goed tegen warmte kunt en er van geniet. En genoeg hoeden, petten en zonnebrandcrème meenemen! Wij adviseren u graag verder over de (gemiddelde) temperatuur in december in Zuid-Afrika in de diverse regio’s.

Hoed, safari, december, Zuid-Afrika - In december naar Zuid-Afrika

Een hoed is geen overbodige luxe in december in Zuid-Afrika!

In december is het “grote vakantie” in Zuid-Afrika

Net als bij ons zijn de langste vakanties in de zomer. De scholen zijn geruime tijd vrij, vanaf ca. de tweede week van december tot en met de derde week van januari. Ook veel bedrijven en instanties sluiten in die periode, dus het land komt min of meer tot stilstand. Vooral betaalbare accommodatie is gewild en wordt ver van tevoren geboekt, vaak door vaste gasten die jaar na jaar naar de zelfde plek op vakantie gaan om Kerst in Zuid-Afrika te vieren (zowel lokale als internationale gasten). Dit geldt zeker ook voor de meer populaire nationale parken, met name Kruger National Park en Kgalagadi Transfrontier Park. Indien u reist met kinderen naar Zuid-Afrika is het ook van belang om de juiste locaties en bestemmingen te kiezen, bijvoorbeeld rekening houdend met malariarisico.

Vakantie, kinderen, school, december - In december naar Zuid-Afrika

Ook de leerlingen in Zuid-Afrika hebben in december vakantie van school

De vluchten naar Zuid-Afrika zijn ver van tevoren vol geboekt in december/januari

Uiteraard is de Kerstvakantie ook hoogseizoen voor Europese reizigers die naar alle delen van de wereld reizen, ook naar Zuid-Afrika. Indien u aangewezen bent op vliegen aan het begin en terugvliegen aan het einde van de Kerstvakantie (dus meestal rond 20 december heen en rond 5 januari terug) zult u merken dat de vluchten ver van tevoren volgeboekt zijn. Ook zijn de vluchtprijzen bij veel maatschappijen hoger dan normaal. Door enkele dagen eerder of later te vliegen kunt u enorm besparen, maar de meeste scholen geven hiervoor geen toestemming (behalve als u in verband met uw werk niet binnen de schoolvakantiedata op reis kunt). Kunt u niet schuiven met vliegdata dan is heel ver van tevoren boeken de enige oplossing om de vluchtprijzen zo laag mogelijk te houden voor een reis naar Zuid-Afrika met Kerst. Normaal zijn vluchten boekbaar vanaf 11 maanden voor de vluchtdatum. Houdt dit goed in de gaten want u zult zien dat er vanuit de hele wereld 11 maanden van tevoren al geboekt wordt – u bent niet de enige die graag Kerst in Zuid-Afrika viert.

Neem geen risico’s met overstappen

Gaat u vliegen met overstap, bijvoorbeeld via Londen, houd dan een ruime overstaptijd aan op heenweg zodat u niet de aansluiting mist en de vakantie in mineur begint. Wij boeken de heenvlucht meestal met meer speling dan aangegeven wordt door de luchtvaartmaatschappij zelf. De ervaring leert dat er in onze winter meer risico is op vertraging door het welbekende winterweer dat je nu juist achter je wil laten voor een paar weken (mist, sneeuw, vriezen). Op de terugweg kan je wel een kortere aansluiting boeken. Zolang je bij dezelfde maatschappij boekt is er vervoersplicht. Mocht je dus op de terugweg een aansluiting missen dan moet de luchtvaartmaatschappij het oplossen, inclusief vervoer van je bagage naar je huisadres. Rechtstreeks vliegen met KLM is natuurlijk het meest comfortabel, en geeft de minste kans op vertraging, maar tijdens de kerstvakantie zijn hun tarieven helaas erg hoog.

KLM, vliegen, Kerst, alternatieven - In december naar Zuid-Afrika

Vliegen met KLM is comfortabel vanwege de rechtstreekse verbinding, maar kan erg duur zijn in de Kerstperiode. Alternatieve maatschappijen zijn natuurlijk ook mogelijk!

De kust is het drukst in december

Zuid-Afrikanen die het kunnen betalen trekken massaal naar de kust. Het is super-hoogseizoen langs de stranden van de Tuinroute, de Wild Coast en de stranden ten zuiden en noorden van Durban, tot en met Mozambique aan toe. Maar gelukkig is het in het binnenland (dus verreweg het grootste gedeelte van het land) minder druk en zijn er tal van mooie plekken, bijna altijd met een zwembad. Ons advies is dan ook om de kust zoveel mogelijk te vermijden of anders de aller stilste gedeeltes uit te zoeken. Zuid-Afrikanen kunnen namelijk nogal lawaaierig zijn met grote gezinnen, veel “braaien”, watersporten (inclusief trailers met boten, paddle skis, etc). Er is bovendien nog een reden om de kust te vermijden. Veel strandbestemmingen hebben een minimum verblijfsduur van meestal een week. Dat past vaak niet in een rondreis naar meerdere plekken in Zuid-Afrika tijdens een Kerstreis.

Strand, kust, december, Zuid-Afrika - In december naar Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft een hele lange kustlijn en met het prachtige weer in december is het op vrijwel alle stranden druk (bron: Knysna Marketing).

Kaapstad in december

Hoewel Kaapstad zeer populair is gedurende de gehele zomerperiode (ca. oktober tot april) is er daar zoveel aanbod van accommodatie dat het ons meestal wel lukt om een leuke plek te vinden als u met Kerst naar Kaapstad wilt. U kunt ook in december in Kaapstad alle beroemde bezienswaardigheden bekijken en u kunt er uiteraard ook naar het strand, hoewel het daar dus druk zal zijn. Onderschat niet hoe koud de Atlantische Oceaan rondom Kaapstad is, ook in de zomer. Uiteraard ligt Kaapstad wel in een uithoek, dus zeker als u maar 2 weken heeft is het de vraag of het wel verstandig is om naar Kaapstad te gaan.

Safari en bergen in Zuid-Afrika in december

Een beter idee is wellicht om eerst te relaxen in bijvoorbeeld de KwaZulu-Natal Drakensbergen. Ook dit is een populair vakantiegebied voor Zuid-Afrikanen, vooral omdat de temperaturen in december relatief aangenaam blijven. Meestal lijkt het nog wel om hier een plaatsje te vinden. Daarna kunt u dan doorsteken naar de safarigebieden in en om Krugerpark, of in de Waterbergen als u liever malariavrij reist, voor een stukje safari in Zuid-Afrika. Wilt u per se toch enkele dagen naar het strand dan is de omgeving St.Lucia/ Hluhluwe een aanrader. Dit is interessant omdat er ook natuurschoon en wild is, en de kust is niet volgebouwd zoals bijvoorbeeld rondom Durban.

In oostelijk deel van Zuid-Afrika is het zeewater juist wél warm. De Indische oceaan is zomer en winter heerlijk om in te zwemmen en te snorkelen. Maar, zoals gezegd, het kan er in december onaangenaam druk zijn, daarom is een bestemming met zwembad net een paar kilometer landinwaarts soms een goede oplossing. Van daaruit rijdt u dan naar het strand voor een dagbezoek en u kunt het combineren met safari activiteiten in onder meer Isimangaliso National Park en Imfolozi-Hluhluwe Game Reserve.

Safari, wildrit, Kerst, Zuid-Afrika - In december naar Zuid-Afrika

Op wildrit met een Kerst-achtig tintje!

Kerstmis en Nieuwjaar in Zuid-Afrika

Eerste Kerstdag is de belangrijkste feestdag van het jaar en wordt op de Engelse manier gevierd zonder aanpassingen aan de klimatologische omstandigheden. In alle winkels ziet u dus sneeuwpoppen, rendieren en kerstlichtjes en in Kaapstad zijn er in december bijvoorbeeld ook diverse kerstmarkten. Dennenbomen zijn er niet overal maar andere bomen worden vrolijk versierd. Op Eerste Kerstdag zijn er normaal cadeaus in de ochtend, bijna altijd een kerkdienst, vervolgens Christmas Lunch met de hele familie. Dit is vaak een uitgebreide braai of een traditionele Engelse lunch met ham, roast beef en loodzware Christmas pudding. Ook Santa Claus, de Kerstman, maakt vaak zijn opwacht, zwetend en wel in zijn roodvilten pak en onder zijn witte baard. Groot verschil met een Europese Kerst is wel dat u daarna kunt “uitbuiken” aan de rand van het zwembad. Kerst is zo belangrijk in Zuid-Afrika dat sommige, kleinere bestemmingen zoals boerderijadressen dicht gaan. Zij vieren Kerst dan geheel in familiekring. Tweede Kerstdag (Boxing Day) is overigens niet zo belangrijk.

Oud & Nieuw wordt op allerlei manieren gevierd, maar niet zo groots als in Nederland. Vaak is er een feest met champagne en een klein beetje vuurwerk om middernacht. Er zijn ook bestemmingen die er niets aan doen.

Dennenboom, versiering, Kerst, Zuid-Afrika - In december naar Zuid-Afrika

Geen dennenboom, maar toch een boom met kerstversiering in Zuid-Afrika!

Niet verplaatsen tijdens feestdagen

Het is verstandig om te zorgen dat u voor de Kerst op 24 december aankomt bij een leuk adres en daar dan minimaal 2 nachten blijft voor de Zuid-Afrikaanse Kerstviering. Hetzelfde geldt voor Oud & Nieuw: arriveer uiterlijk op 31 december en blijf minimaal 2 nachten. Dit is leuker voor uw eigen gezelschap en ook voor het personeel van de bestemming dat toch op één of andere manier zal proberen om Kerst te vieren. Maar er is nog een reden. Er wordt stevig gedronken in Zuid-Afrika in alle lagen van de bevolking. De dag na Kerst en Oud & Nieuw zijn berucht om het grote aantal (nog) dronken voetgangers langs de weg. Sowieso is er veel verkeer op de weg in december in Zuid-Afrika Ook mensen die geen geld hebben om op vakantie te gaan zijn namelijk onderweg naar familie in alle uithoeken van het grote land.

Samenvattend: naar Zuid-Afrika in december

Het is zeker een goed idee om in december naar Zuid-Afrika te reizen. Het is volop zomer en het hele land is in vakantiestemming. U moet het wel goed voorbereiden en vooral ruim van tevoren beginnen met het boeken van vluchten en van overnachtingsadressen. Kustbestemmingen en goedkopere overnachtingsadressen zoals huisjes in nationale parken zijn het snelst vol. Indien u niet aan de kerstvakantie gebonden bent en aan rust gehecht bent, is het verstandig om pas te vertrekken als de scholen weer beginnen, dus vanaf ca. 20 januari. De vluchten zijn dan waarschijnlijk ook goedkoper. Nog een laatste tip: begin december is traditioneel een heel stille periode. Voor een drieweeks verblijf is dan vertrek ca. half november tot en met 10 december is een hele goede keus. En dan bent u mooi bruin onder de (Nederlandse) kerstboom. Wel graag naar Zuid-Afrika, maar niet gebonden aan schoolvakanties? Lees dan ook onze blogs over wanneer u het beste naar Zuid-Afrika kunt reizen en wat de beste reisperiodes zijn qua weer en drukke/stille periodes.

Zon, warm, december, Kerst, Zuid-Afrika - In december naar Zuid-Afrika

In de zon of uit de zon: genieten van het warme weer in december in Zuid-Afrika kan sowieso!