Bounty stranden in Afrika

De belangrijkste attracties van Mozambique zijn de prachtige “bounty-stranden”. Na jaren van burgeroorlog en politieke onlusten is er vrede, maar er is nog wel veel armoede. Door dat turbulente verleden (wat stropen in de hand werkte) heeft Mozambique op safarigebied (nog) niet zoveel te bieden als andere landen in zuidelijk Afrika, maar de stranden zijn des te mooier en er zijn nog niet zo veel toeristen. De unieke punten van het land kunnen door de bezoeker dus als voordeel (niet zo druk, meer authentiek en ongerept) of juist als nadeel worden ervaren (minder keus en minder goede service en organisatie). 

Bounty strand Mozambique, het weer en andere tips voor uw reis naar Mozambique

Mozambique bounty strand

Inhambane, Tofu (of Tofo)

De makkelijkst bereikbare strandcentra zijn Inhambane/ Tofu en Vilanculos. Inhambane ligt ongeveer 500 km ten noorden van de hoofdstad Maputo en is één van de oudste nederzettingen langs de zogenaamde Swahili kust. De Swahili cultuur is te vinden langs de gehele oostkust van Afrika van Kenia tot en met Mozambique en is het overblijfsel van de invloed van Arabische sultans en vissers die al eeuwenlang in meer of mindere mate deze kusten bezoeken. Bekende iconen zijn de dhows, Arabische vissersschepen met één zeil die u hier nog altijd overal ziet.

Strandvakantie, zee, strand - Het weer en andere tips voor uw reis naar Mozambique

Mozambique Dhow

De altijd warme oceaan en de mooie riffen zijn In Inhambane en Tofo de grootste trekpleisters. Deze strandcentra zijn heel geschikt voor wie na een safari nog een strandverlenging wenst. Ook in de winter (juli/augustus) is het hier merkbaar warmer dan in Zuid-Afrika en kunt u normaal nog naar het strand. Deze gebieden staan met name bekend om de uitstekende snorkel-, duik- en watersportmogelijkheden, vooral duiken naar walvishaaien is bijzonder en tevens komen er veel mantaroggen voor. The Amerikaanse Marine Megafauna Foundation doet onderzoek  naar deze reuzen van de zee en zij geven regelmatig presentaties in een strandcafé. Ook Oceans Without Borders van  And Beyond, een keten met prachtige exclusieve lodges verder naar het noorden, steekt een deel van zijn inkomsten in onderzoek en behoud van de oceanen.

Het Weer en andere Tips voor uw reis naar Mozambique walvishaai (whale shark)

Mozambique walvishaai (whale shark)

Inhambane ligt op de punt van een schiereiland. Op ongeveer 20 km westwaarts, dus pal aan de Indische oceaan ligt Praia do Tofo of Tofu, (praia= strand van). Rondom een relatief breed strand is Tofo in de loop der jaren “geëvolueerd”, een levendig dorp waar u zowel Zuid-Afrikaanse gezinnen en gepensioneerden als jonge kosmopolitische surfnomaden en ook serieuze duikers en wetenschappers zult aantreffen. Het is wel enigszins toeristisch met o.a. veel straatverkopers (die souvenirs verkopen uit Zambia) maar het blijft kleinschalig. De markt is een leuke plek met heel veel vers fruit en groente, probeer de versgeraspte kokosnoot. Er zijn genoeg bars met lokaal bier (Laurentina en 2M) en restaurantjes –  “seafood” is van uitstekende kwaliteit en niet duur. Favoriet zijn de “prawns”- grote garnalen. Dansen kan bij Dino’s, eventueel onder het genot van een Tipo Tinto, gemengd met één van de vruchtensappen.

Het Weer en andere Tips voor uw reis naar Mozambique prawns garnalen met goed glas Zuid-Afrikaanse wijn

Mozambique prawns (peri peri natuurlijk!) met een goed glas Zuid-Afrikaanse wijn

Het weer in Mozambique

Langs de gehele Swahili kust heerst een (sub-)tropisch klimaat met zeer hete en zeer vochtige zomers (ca. oktober tot en met maart). Met “heet” bedoelen wij: dik in de 30 graden, soms 40 graden – onder vochtig verstaan we: gemiddeld 75%. Hoewel hutjes van palmbladeren en met een zandvloer romantisch klinken, zijn veel buitenlandse reizigers dan toch echt blij met de wat betere accommodatie waar een goede douche is, een ventilator en soms zelfs air-co. In de zomers valt ook de meest regen, in de vorm van tropische buien maar die zijn altijd tijdelijk. Sporadisch komen soms hevige buien en orkanen voor. De “winter” (globaal juni-augustus) is de droogste periode en de temperatuur op het heetst van de dag is dan normaal gesproken nog rond de ca. 25 graden. Soms is het bewolkt of waait het en dan blijven de temperaturen lager. Het verschil tussen dag en nacht is het hele jaar door ongeveer 10 graden. Echter, de Indische Oceaan blijft het hele jaar door warm genoeg om van te genieten, op zijn laagst ca. 22°C (in de zomer ca. 27°C). Gemiddelde temperatuur Noordzee: 12°C… Let op: dit zijn gemiddelden en ook in Mozambique is het klimaat minder voorspelbaar dan vroeger. 

Palmbomen Mozambique; Het weer en andere tips voor een reis naar Mozambique

Mozambique in de winter…

Zelf rijden in Mozambique

Veel van onze klanten gaan zelf rijden. Dat kan ook, maar wel met goede voorbereiding. Je moet goed aan alle verkeersregels voldoen, informatie daarover sturen wij mee met de reispapieren. Hoewel vrij veel van de wegen verhard zijn, zijn sommige in slechte staat. Ten noorden van Inhambane bieden de autoverhuurders geen ondersteuning meer en in het verre noorden is het bij tijd en wijlen ook politiek onrustig. Het is een dicht bevolkt land, malaria komt veel voor en overal lopen mensen en dieren op de weg. In het binnenland is er maar heel weinig acceptabele accommodatie te vinden en zijn de wegen helemaal slecht. Indien u voor de eerste keer in Afrika bent, raden we te ambitieuze reisroutes door Mozambique af. Uiteraard kunt u wel gemakkelijk naar de kustgebieden vliegen, maar voor dergelijke lokale vluchten is wel enig budget nodig.

Het Weer en andere Tips voor uw reis naar Mozambique self-drive, zelf rijden

Een stevig voertuig is wel nodig in Mozambique

Accommodatie in Mozambique

Wat betreft accommodaties is de keuze nog niet heel erg groot. Er zijn zeer basic adressen voornamelijk acceptabel voor één nachtje onderweg. Dan zijn er middenklasse niveau hotels en guesthouses. Het niveau daartussenin, dus “niet zo heel primitief, maar toch goedkoop”, is nog erg ondervertegenwoordigd.

Het Weer en andere Tips voor uw reis naar Mozambique eenvoudig guesthouse

Mozambique eenvoudig guesthouse

Op exclusief niveau zijn wel zeer bijzondere lodges te boeken, vaak op privé eilanden of zeer afgelegen. Ondanks het prijsniveau verschijnen deze bestemmingen in alle “Mooiste Plekjes ter Wereld” lijsten, niet in de laatste plaats omdat ze veel privacy bieden en de kans op het tegenkomen van landgenoten relatief laag is.

Het Weer en andere Tips voor uw reis naar Mozambique Benguerra Lodge excursie

Benguerra Lodge

Gorongosa National Park

Voor de liefhebber van “off the beaten track” is er ook nog het Gorongosa National Park, een stuk noordelijker in het land. Tijdens de burgeroorlogen hebben het park en de dieren die er leefden het zwaar te verduren gehad (de wildpopulatie daalde met 95%), maar sinds 2006 is men hard bezig om de wildstand weer omhoog te brengen door het uitzetten van verschillende soorten. Tevens worden er aan de lopende band nieuwe soorten ontdekt, vooral planten, insecten en reptielen. Het is een interessante plek voor wie echt geïnteresseerd is in biodiversiteit, maar het is moeilijk bereikbaar en duur om er te komen.

Limpopo National Park

Mozambique staat voornamelijk bekend als strandbestemming, maar heeft ook op safarigebied op bescheiden schaal ook het een en ander te bieden. Er is bijvoorbeeld het Limpopo National Park, dat samen met het Krugerpark in Zuid-Afrika en het Gonarezhou National Park in Zimbabwe het Great Limpopo Transfrontier Park vormt. Deze drie natuurgebieden staan met elkaar in open verbinding d.w.z. de dieren kunnen vrij van het ene gebied naar het andere bewegen. In theorie betekent dit dus dat u in het Limpopo National Park dezelfde dieren tegen kunt komen als in het Krugerpark in Zuid-Afrika, maar de wildstand is er op dit moment nog lager. Als u zelf gaat rijden raden wij zeker aan via Krugerpark naar Mozambique door te steken en door het binnenland naar de kust te rijden. Van deze routes staan diverse voorbeelden op onze website:

Reis 2201 Zuid-Afrika + Mozambique – kamperen

Reis 2203 Zuid-Afrika + Mozambique – mix van niveaus

Reis 2204 Zuid-Afrika + Mozambique – comfortabel niveau

Het Weer en andere Tips voor uw reis naar Mozambique Machampane Wilderness Camp - Limpopo National Park

Machampane Wilderness Camp – Limpopo National Park