Op safari gaan kan op allerlei verschillende manieren. Eigenlijk betekent het Swahili woord “safari” zelfs gewoon “reizen” in het algemeen, dus in dat opzicht is een weekendje naar Parijs ook een “safari”! Maar, eerlijk is eerlijk, bij het woord safari denken veruit de meeste mensen toch aan Afrika en aan wilde dieren. Natuurlijk staat daarbij meestal vooral de Big 5 centraal, de leeuw, de olifant, het luipaard, de neushoorn en de buffel. Oorspronkelijk de vijf gevaarlijkste dieren om te jagen, maar inmiddels de meest gewilde dieren om te zien tijdens een safari in Afrika. De gebieden waar deze dieren leven zijn soms redelijk makkelijk, maar soms ook wat moeilijker te bereiken. De moeilijker te bereiken gebieden liggen dus vaak meer afgelegen, wat tegelijkertijd ook betekent dat er minder mensen komen en de natuur ongerepter is. Een prachtige manier om deze gebieden toch te kunnen bezoeken is door middel van een fly-in safari. Dit kan op heel veel plekken in Afrika, maar het is met name bekend en populair in Botswana.

Okavango Delta - Fly-in safari Botswana

Een fly-in safari is een prachtige toevoeging aan iedere reis!

Fly-in safari naar de Okavango Delta

De meeste fly-in safari’s in Botswana gaan naar de Okavango Delta en de vluchten vertrekken dan meestal vanuit Maun. Mensen die een fly-in safari combineren met een self-drive reis door Botswana (eventueel in combinatie met andere landen), kunnen de auto hier achterlaten. De vliegtuigjes die gebruikt worden voor de fly-in safari’s zijn meestal maar klein, geschikt voor ca. 6 personen. Wanneer iedereen is ingestapt en de tassen zijn ingeladen (iedereen mag alleen maar zachte tassen meenemen met niet meer dan 20kg per persoon, anders past het simpelweg niet), gaat het vliegtuigje op weg. Leuk detail: soms is de stoel naast de piloot vrij en vindt hij of zij het goed als daar een passagier gaat zitten!

Fly-in safari Botswana - Vliegtuig Okavango Delta

Een klein vliegtuigje brengt de passagiers naar hun safaribestemming diep in de Okavango Delta.

Omdat het (helaas) maar een korte vlucht is, blijven de vliegtuigjes vrij laag. En dit is juist hetgeen wat het zo bijzonder maakt. Tijdens de vlucht vlieg je over de Okavango Delta heen, waarbij je niet alleen een fantastische indruk krijgt van het vele water en de vele eilandjes, maar waarbij je ook vaak de grotere dieren zoals olifanten kunt zien rondlopen! Kijkend naar de prachtige wereld onder je hoor je haast de dramatische muziek op de achtergrond, alsof je zelf middenin een National Geographic documentaire zit…

Fly-in Safari Botswana - Okavango Delta - Uitzicht over de Delta vanuit vliegtuigje

Geweldig uitzicht vanuit het vliegtuigje.

Na slechts een minuut of 20 (natuurlijk afhankelijk van naar welke lodge je vliegt) begint het vliegtuig te dalen. Als passagier zie je dan vaak nog steeds alleen maar water of bomen onder en voor je, in ieder geval geen plek waar een vliegtuig zou kunnen landen. Maar uiteindelijk doemt dan toch de landingsbaan op: een lange streep zand op één van de eilandjes. Na het landen word je opgewacht door de mensen van de lodge en naar de lodge gebracht – soms is het dichtbij en kun je lopen, soms gaat het per voertuig en soms zelfs per bootje.

Eenmaal in de lodge

De diverse lodges in de Okavango Delta hebben allemaal in ieder geval één ding gemeen: ze zijn stuk voor stuk van uitstekend niveau. Dit zijn dagen dat je je in de middle of nowhere waant, maar toch ondergedompeld wordt in luxe. Mooie kamers, heerlijk eten en fantastische safari’s – prachtige bestemmingen voor de “normale” reiziger, maar zeker ook een onvergetelijke toevoeging aan bijvoorbeeld een huwelijksreis!

Bad, Moremi Crossing, Okavango Delta, Botswana - Fly-in safari Botswana

Een bad in de open lucht met uitzicht op de natuur van de Okavango Delta: wie wil dat nou niet?!

Afhankelijk van de locatie van de lodge waar je verblijft zijn er diverse activiteiten te doen. Sommige lodges liggen op een groter eiland, bijvoorbeeld Chief’s Island, en hebben daar genoeg land om zich heen om wildritten te kunnen doen. Andere lodges liggen op kleinere eilandjes en worden omringd door water, dus daar ligt de focus dan met name op wateractiviteiten. En in dit geval verstaan we onder wateractiviteiten tochten met een mokoro en/of een klein motorbootje.

Fly-in Safari Botswana - Okavango Delta - Zonsondergang vanuit motorbootje

Het is heerlijk rustgevend om op een klein motorbootje met zonsondergang door de Okavango Delta te varen…

Bij een mokorotocht ga je op pad in een soort uitgeholde boomstam, het lijkt een klein beetje op een kano. Achterin de mokoro staat een “poler”, die met een lange stok de mokoro rustig voortduwt door de wateren van de Okavango Delta. Regelmatig zie je onderweg dieren langskomen, bijvoorbeeld olifanten, maar vaak wordt er ook gelet op de kleinere dingen, bijvoorbeeld bijzondere kikkertjes die in het riet leven of mooie vogels die daar voorkomen. Soms wordt er bij een eilandje gestopt en ga je te voet verder. Het is werkelijk prachtig om rond te lopen op een willekeurig eilandje midden in de Okavango Delta, met een gids die van alles kan vertellen over het gebied en over alles wat je om je heen ziet, ruikt, hoort en voelt. Na terugkomst bij de mokoro wordt je weer rustig terug naar de lodge gevaren, waar een koel drankje of een heerlijke maaltijd alweer op je wacht.

Fly-in Safari Botswana - Kleine kikker op het riet tijdens mokorotocht in Okavango Delta.

Tijdens een mokorotocht is het ook leuk om naar de kleinere dingen te kijken die je tegenkomt.

Twee activiteiten per dag zijn normaal gesproken inbegrepen. Meestal is er een vast schema met welke activiteit wanneer wordt gedaan, maar soms, als er bij een lodge meerdere activiteiten mogelijk zijn, kun je kiezen waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Welke activiteit ook, dit gebied is zo prachtig en het is zo rijk aan leven en dieren, alle opties zijn goed!

Fly-in safari Botswana - Okavango Delta - Luipaard in de boom

Tijdens één van onze vorige bezoeken zagen we dit luipaard in de boom tijdens een wildrit in de Okavango Delta.

Hoe bouw je een fly-in safari in?

Het inbouwen van een fly-in safari tijdens een reis naar Afrika kan op veel verschillende manieren. De meeste van onze klanten rijden zelf tijdens hun reis, ook als ze naar Botswana gaan. Vaak start de reis dan in Zuid-Afrika of Namibië en gaandeweg worden er allerlei mooie plekjes bezocht – Botswana heeft nog veel meer prachtige gebieden en bijzondere activiteiten te bieden. Eenmaal aangekomen in Maun kan de auto achtergelaten worden zodat je per vliegtuigje naar je lodge in de Delta kunt. Aan het eind van het verblijf vlieg je terug naar Maun, haal je de auto op en vervolg je de reis. Maar andere manieren zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld als iemand juist liever niet zelf rijdt. Dan kunnen we een heel reisschema opzetten met alleen maar vluchten en eventueel transfers tussen de diverse bestemmingen. Of de reis begint met een self-drive, maar in Maun wordt de huurauto ingeleverd en de reis wordt vervolgd met fly-in safari’s en vluchten.

Kortom, veel is mogelijk! Neem contact met ons op om je eigen prachtige reis naar Afrika, al dan niet inclusief fly-in safari, door ons te laten samenstellen.

Fly-in safari's Botswana - Mokorotocht in de Okavango Delta

Tijdens een mokorotocht in de Okavango Delta word je rustig voortgeduwd over het water.