Out in Africa krijgt regelmatig vragen van klanten die hebben gehoord over elephant back riding. Dit houdt in dat u op een Afrikaanse olifant ritten maakt, hetzij in een parkachtige omgeving, hetzij zelfs middenin de bush. Wij boeken deze activiteit niet – sterker nog, wij zijn het totaal oneens met dit groeiende fenomeen waarbij olifanten getemd moeten worden.

De olifant is een zeer  intelligent en zeer wild dier dat alleen een mens op zijn rug zal dulden als zijn instincten gebroken worden – want dat is wat temmen is. Gezien die diepgewortelde instincten gaat dat zeker niet zachtzinnig en dat geldt des te sterker voor de Afrikaanse olifant. Van Indiase olifanten hebben wij geen verstand, men zegt dat zij van nature tammer zijn, wellicht omdat ze daar al eeuwen gedomesticeerd worden.

In Afrika is het controversieel – een Afrikaanse olifant is niet geschikt om te temmen, net zo min als het temmen van zebra’s nooit goed gelukt is, althans niet op grotere schaal. Er zijn in Afrika voorbeelden van mishandeling van olifanten. Verder is het ook niet veilig. Er zijn verzorgers die na jaren verzorging zogenaamd op onverklaarbaar manier  aangevallen zijn door “hun” olifanten. Dat is al treurig genoeg, maar wij zijn vooral bezorgd over klanten op de rug van olifanten.  In sommige situaties krijgt het oerinstict gewoon de overhand. In Botswana is een ernstig ongeluk gebeurd toen een wilde olifant in musth (dus met paar-drang) avances maakte en de “tamme” olifant toch niet in de hand gehouden kon worden…

Dus wij boeken het niet en we staan er ook niet achter. Een vergelijkbaar fenomeen is de groei van zogenaamde knuffelfarms waar je leeuwen e.d. kunt aaien. Daar zitten ook haken en ogen aan, maar het is wel ingewikkelder dan het elephant back riding. Zie hierover onze Blog Knuffelfarms in Zuid-Afrika.