Als wij een aanvraag krijgen voor een reis naar Zuid-Afrika, is het heel vaak de wens om de hoogtepunten van het land te zien tijdens één vakantie. Zuid-Afrika is een heel groot land met heel veel bezienswaardigheden, maar toch is dit goed mogelijk! Binnenkort zullen wij daarom een blog plaatsen over een klassieke drieweekse route van Kaapstad naar Johannesburg langs de hoogtepunten van Zuid-Afrika. Maar wat als je korter (of juist langer) de tijd hebt? Of wat als je al een keer een reis hebt gemaakt langs de hoogtepunten en nu juist andere gebieden wil zien? Of als je de afstanden tussen de diverse bestemmingen liever wil beperken? Wij vertellen je graag meer over diverse mogelijkheden voor een individuele rondreis in Zuid-Afrika.

Fever Tree Forest, ongerept, Krugerpark, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis naar Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Er zijn vele bekende en minder bekende prachtige plekjes in Zuid-Afrika. Dit is het nog ongerepte Fever Tree Forest in het uiterste noorden van het Kruger National Park.

Rondje Kaap

Een rondje door het gebied rondom Kaapstad is een uitstekende optie voor iemand die bijvoorbeeld graag de afstanden wil beperken en/of naar een malariavrij gebied wil reizen. Je kunt vanaf Amsterdam direct naar Kaapstad vliegen en dan hier enkele dagen doorbrengen. Kaapstad zelf is één van de leukere steden in Zuid-Afrika: het is levendig, kleurrijk en er is heel veel te zien en te doen. Naast dat het een leuke stad is, is er in de directe omgeving ook veel mooie natuur, bijvoorbeeld op het Kaapse Schiereiland. Het is dus zeker aan te raden om hier een aantal nachten door te brengen aan het begin of het einde van de reis. Vervolgens kun je over een prachtige weg langs de kust doorrijden naar Hermanus, een bijzondere bestemming in de maanden juni tot november, als de zuidkapers (walvissen) naar de baai komen om te paren en te kalven. Vanaf de rotsen aan de kust kan je de walvissen vaak al zien! Buiten het walvisseizoen is er minder te zien, dus dan kun je deze stop eventueel overslaan.

Natuur, Schiereiland, Kaapstad, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis door Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Op het Kaapse Schiereiland is prachtige natuur te zien.

Hierna rij je verder langs de kust en begin je uiteindelijk aan de Tuinroute, een beroemde naam maar vaak is het niet geheel duidelijk wat de Tuinroute eigenlijk is. Het is geen route langs een heleboel tuinen, maar een weg langs de kust met wel heel veel mooie groene gebieden waar je onderweg langs komt. De natuur is hier vrij ruig en het is een zeer mooie rit om te rijden. Aan het eind van de Tuinroute kom je uit bij Tsitsikamma National Park, wat zeker een bezoekje waard is. Het park ligt aan de kust en je kunt er mooie wandelingen maken. Je kunt in het park zelf overnachten of erbuiten.

Wandelen, Tsitsikamma National Park, Tuinroute, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Goede wandelmogelijkheden in de indrukwekkende natuur van Tsitsikamma National Park

Bijna iedereen die naar Afrika gaat wil toch ook wel een safari in de reis verwerkt hebben. Hoewel de meeste mensen dan direct denken aan het Krugerpark in het noordoosten van Zuid-Afrika, is het ook mogelijk om in de Kaapregio op safari te gaan. Je kunt bijvoorbeeld enkele dagen naar Addo Elephant National Park, net voorbij Port Elizabeth. Hier kun je zelf rondrijden op zoek naar dieren. De naam zegt het al: er zijn veel olifanten, maar ook de andere “leden” van de Big 5 leven in dit park. Indien het budget en de tijd het toelaat kun je het verblijf in Addo eventueel ook combineren met een verblijf bij een privé safari lodge in de omgeving. Er zijn diverse mogelijkheden in dit gebied, waarbij je twee keer per dag in een open safari voertuig met een goed getrainde ranger op zoek gaat naar dieren. Absoluut een mooie ervaring!

Privé safari, Amakhala, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Een safari bij een privé safari lodge in het zuidelijke deel van het land is ook een goede optie! Bron: Amakhala

Dan kun je daarna op de weg terug richting Kaapstad. Om niet dezelfde weg langs de kust te hoeven rijden kun je dan via het binnenland rijden, met bijvoorbeeld een stop in Oudtshoorn. Oudtshoorn staat vooral bekend om de vele struisvogelboerderijen in deze omgeving en inderdaad is het leuk om hier een bezoek aan te brengen – het zijn bijzondere vogels! Ook kun je hier een bezoek brengen aan de Cango Caves, zeer mooie grotten ten noorden van het dorp.

Cango Caves, Oudtshoorn, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

De bijzondere Cango Caves nabij Oudtshoorn

De reis sluit je mooi af met een verblijf in het wijngebied, bijvoorbeeld in of bij Stellenbosch of Franschhoek. Hier kan je genieten van de laatste dagen van de reis, heerlijk uit eten en eventueel naar een wijnproeverij.

Wijngebied, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Een heerlijk einde (of begin) van een prachtige reis in het wijngebied

Uiteraard kan de reis ook andersom gemaakt worden. Houd er bij een dergelijke reis wel rekening mee dat het klimaat in de Kaapregio het tegenovergestelde is van het klimaat bij ons: de wintermaanden (juni-september) zijn koeler en natter en de zomermaanden (december-februari) zijn droog en warm. Voor informatie en tips, lees dan ook onze blogs over beste reistijd. Hoe je het ook wendt of keert: aan het eind van deze rondreis kun je terugkijken op een prachtige reis boordevol afwisseling: stad, cultuur, natuur, safari en nog veel meer! En dat allemaal op maar een klein stukje van Zuid-Afrika… Wat een bijzonder land is het toch!

Augustus, winter, zonsondergang, Chapman's Peak, Kaapstad, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Zonsondergang bij Chapman’s Peak, genomen in augustus.

Voor enkele voorbeelden van dergelijke reizen kun je kijken naar:

Voorbeeldreis 1007: Rondje Kaap – basis niveau

Voorbeeldreis 1008: Rondje Kaap – comfortabel niveau

Voorbeeldreis 1009: Rondje Kaap – rustig

Voorbeeldreis 1010: Zuid-Afrika malariavrij – Kaapstad naar Port Elizabeth

Rondje Oostkant

Een hele andere mogelijkheid is om juist het hele gebied rondom Kaapstad achterwege te laten en alleen naar de oostkant van Zuid-Afrika te reizen. Deze optie is geschikt voor mensen die natuur en wildparken het belangrijkst vinden tijdens een reis en die af en toe wat langere afstanden en eventuele malariagebieden geen probleem vinden. Een dergelijke route start in Johannesburg en kan net als het Rondje Kaap in beide richtingen gedaan worden. Eén van de opties is om te starten met een verblijf in de prachtige KwaZulu-Natal Drakensbergen. Hier kan dan enkele dagen genoten worden van de prachtige natuur en omdat je hier heel veel verschillende activiteiten kan doen, is het een geschikte bestemming voor vrijwel iedereen. Je kunt er wandelen, paardrijden, mountain biken – van alles! Of je kunt er natuurlijk even helemaal niks doen en gewoon heerlijk bij het zwembad zitten en genieten van het uitzicht. Vervolgens rij je dwars door hartje Zululand richting de kustregio. Hier is het heel leuk om een bezoek te brengen aan het dorpje St. Lucia en het iSimangaliso Wetlands Park. Het dorp zelf is een gezellig en levendig, met vele restaurantjes en cafés. Verder kun je in het park bijvoorbeeld wandelingen maken, maar een echte aanrader is vooral een boottocht over Lake St. Lucia. Het is een andere manier van safari dan wat je tijdens de rest van de reis zal meemaken en je ziet hier heel vaak nijlpaarden en krokodillen.

Nijlpaarden, boottocht, St. Lucia, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Nijlpaarden slapen in de zon in Lake St. Lucia

Dan is het tijd om noordwaarts te rijden. Meestal kiezen we voor een route door Swaziland, vooral omdat het logisch uitkomt en het leuk is om ook even door “een ander land” te rijden, ook al lijkt het qua natuur wel veel op Zuid-Afrika. Als je dan in het noorden van Swaziland Zuid-Afrika weer binnen gaat, ben je gelijk al bijna bij het Krugerpark. Hier is het natuurlijk heel erg leuk om enkele dagen in het park zelf door te brengen. Je rijdt dan zelf met je eigen huurauto door het park en gaat op zoek naar dieren. De wildstand in het park is zo goed dat de kans groot is dat je mooie dingen tegenkomt. Indien het budget en de tijd het toelaten, dan is het ook leuk om te overwegen om enkele nachten in een privé safari lodge door te brengen. Hier ga je dan, net als bij die in de Kaapregio, twee keer per dag in een open safari voertuig met een ranger op zoek naar wilde dieren. Voordeel van een dergelijke safari is natuurlijk dat de ranger veel extra informatie kan geven over wat je allemaal ziet, hoort en ruikt, maar ook dat de ranger in deze gebieden van de paden af mag en dus vaak dichterbij dieren kan komen. Een dergelijk verblijf is wat duurder dan verblijven in het Krugerpark, maar het is het zeker waard. Zeker een combinatie van beiden is erg leuk en vergroot de kansen op het zien van de Big 5!

Neushoorns, privé safari, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Een steeds uniekere sighting tijdens een safari: neushoorns!

Je kunt de reis dan afsluiten met een verblijf in de omgeving van de Panoramaroute. Langs de Panoramaroute liggen diverse mooie natuurverschijnselen en uitzichtpunten. Het is een prima route om een halve dag of een dag te rijden en dan te eindigen bij een leuke lodge om de laatste avond van de reis nog even te kunnen ontspannen. De volgende dag kun je dan op je gemak terug naar het vliegveld en terug naar Nederland.

Uitzicht, God's Window, Panoramaroute, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Uitzicht vanaf God’s Window – op een minder mistige dag als deze zou je kilometers ver kunnen kijken!

Natuurlijk zijn er ook voorbeelden van een dergelijk rondje:

Voorbeeldreis 1005: Zuid-Afrika Oostkant – basis niveau

Voorbeeldreis 1006: Zuid-Afrika Oostkant – comfortabel niveau

Rondje Malariavrij

Het Rondje Kaap is een malariavrije route, maar ook in het noorden en oosten van het land zijn malariavrije rondreizen mogelijk. Hierbij kan dan de focus ook weer meer liggen op natuur en safari. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een combinatie van de KwaZulu-Natal Drakensbergen met één of meer wildparken. Een goed voorbeeld van een malariavrij wildpark is Nambiti Game Reserve. Dit park ligt vlakbij de Drakensbergen dus dan zijn de afstanden ook goed te beperken, mocht dit belangrijk zijn. Nambiti heeft al het groot wild dat je graag wilt zien tijdens een safari en is qua natuur ook mooi: heuvelachtig met veel open gebieden, zodat je vaak een prachtig uitzicht hebt.

Natuur, Drakensbergen, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Mooie natuur in de Drakensbergen en héél veel te doen!

Andere malariavrij parken in het noordelijke deel van Zuid-Afrika zijn bijvoorbeeld Madikwe Game Reserve en Welgevonden Game Reserve. Ook dit zijn Big 5 wildparken met een goede wildstand, dus zeker een goede kans op het zien van veel dieren. Overigens mag je in geen van deze parken zelf met eigen auto rondrijden, dus dan kom je automatisch uit bij een privé safari lodge. Maar mocht dat toch iets boven het budget zijn, dan zijn er ook mooie parken waar je wel zelf kunt rondrijden en die ook malariavrij zijn, bijvoorbeeld Pilanesberg National Park en Marakele National Park. Afhankelijk van de tijd die je hebt, kun je bijvoorbeeld denken aan een rondreis waarbij je start in Johannesburg en eerst een bezoek brengt aan de Drakensbergen. Vervolgens reis je noordwaarts naar Pilanesberg National Park waar je enkele dagen zelf op safari kunt. En dan sluit je de reis af met een verblijf in een mooie lodge in Madikwe Game Reserve, waar je even heerlijk achterover kunt leunen en kunt vertrouwen op de vaardigheden van de ranger om de dieren voor je te vinden.

Zebra's, safari, Madikwe Game Reserve, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Zebra’s in Madikwe Game Reserve

Overigens kunnen er diverse redenen zijn waarom iemand kiest voor een reis naar malariavrije gebieden. Meer informatie over malaria kun je lezen in één van onze vorige blogs over klamboes en malaria in zuidelijk Afrika. Het meest voorkomend is wel dat mensen met (jonge) kinderen de malariagebieden vaak het liefst vermijden. Ben je van plan om met kinderen een rondreis in Zuid-Afrika te maken, lees dan even onze blogs over kindvriendelijke vakanties en geschikte landen om met kinderen naar toe te reizen.

Kinderen, malariavrij, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Zuid-Afrika is uitstekend geschikt voor reizen met kinderen, als je maar weet wat de leuke en goede plekjes zijn!

Voor een idee van een mogelijke route, kijk dan naar Voorbeeldreis 1011: Zuid-Afrika malariavrij – Noorden en Drakensbergen.

Voor de ervaren Zuid-Afrika reiziger

Veel mensen die de hoogtepunten van Zuid-Afrika hebben gezien, willen hierna door naar een ander land. En zeker, ook landen als Namibië, Botswana en Zambia kunnen wij van harte aanbevelen. Maar Zuid-Afrika heeft naast de “standaard” hoogtepunten nog zo veel meer te bieden! Een voorbeeld van een rondreis naar gebieden die vaak tijdens een eerste reis worden overgeslagen is een rondje door het uiterste noorden van het land. Je start in Johannesburg en gaat eerst noordoostwaarts naar het noordelijke deel van het Kruger National Park. De meeste mensen bezoeken tijdens een eerste reis vooral het zuidelijke deel van het park, maar ook in het noordelijke deel zijn veel dieren en de natuur is hier heel anders. Bovendien is het vaak een stuk rustiger qua andere toeristen. Ook kun je hier bijvoorbeeld enkele dagen bij een kamp verblijven dat met name gericht is op wandelsafari’s – een hele bijzondere ervaring! Vervolgens kun je door naar een ander wildpark in het uiterste noorden van Zuid-Afrika, Mapungubwe National Park. Ook hier leeft de Big 5, maar het park is vooral zeer bekend vanwege de vele archeologische vondsten die hier zijn gedaan. Omdat dit park op de grens met Botswana ligt, is het eventueel mogelijk om ook de grens over te gaan voor enkele dagen en hier een prachtig natuurgebied te bezoeken. Hierna kun je ervoor kiezen om te eindigen bij een privé safari lodge om nog even enkele dagen te ontspannen en met de ranger in een open safari voertuig op pad te gaan. Veel van deze gebieden zijn nog zeer rustig wat andere toeristen betreft en is dus ideaal voor iemand die de wat stillere plekjes in Zuid-Afrika wil ontdekken.

Wandelsafari, Krugerpark, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Een wandelsafari in het Krugerpark is een bijzondere ervaring: even helemaal weg van alles, met alleen maar natuur om je heen.

Tips

Alle bovenstaande reizen zijn (zeker buiten het regenseizoen) goed te doen als self-drive reis zonder 4×4. Je kunt er eventueel wel voor kiezen om bijvoorbeeld een voertuig te huren met kampeeruitrusting en alle dagen of een deel van de dagen te kamperen. Zeker in de natuurparken is dat vaak een mooie ervaring omdat je dan voor je gevoel écht midden in de bush zit en ook bijvoorbeeld alle geluiden hoort. Benieuwd hoe het zit met zelf rijden en navigeren in Zuid-Afrika? Lees deze blog dan even voor de belangrijkste informatie en tips. Voor de meeste van de hier besproken routes is twee weken genoeg, dus ideaal voor iemand die niet al te lang de tijd heeft. Maar je kunt ook alle routes vrij makkelijk uitbreiden en ze zo lang maken als je zelf wilt. Het voordeel van je beperken tot slechts een gedeelte van het grote land is dat je in die regio meer kunt zien en minder keuzes hoeft te maken. En dan kun je natuurlijk nog een keer terugkomen voor een ander deel van het land!

Olifanten, Krugerpark, Safari, Zuid-Afrika - Een individuele rondreis in Zuid-Afrika, dit zijn de opties!

Er zijn zoveel mooie plekjes in Zuid-Afrika, genoeg om keer op keer terug te keren en iets nieuws te zien!