Een land als Tanzania staat al jaren bekend als een échte safaribestemming. Vele natuurdocumentaires zijn er opgenomen en je vindt hier de traditionele beelden van uitgestrekte vlaktes met af en toe een eenzame Acacia boom. Maar wat zijn nu echt de mooiste gebieden om te bezoeken tijdens een vakantie naar Tanzania? In deze blog zetten wij eerst de meest bekende, maar ook de minder bekende wildparken en natuurgebieden voor je op een rijtje.

cheetah, savanne, vlakte, Serengeti, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Een cheetah loopt door de uitgestrekte savanne van de Serengeti

Lay-out van het land

Eerst een korte uitleg over hoe het land nu eigenlijk in elkaar zit. Wat safari en vakantie betreft is het het meest voor de hand liggend om Tanzania op te delen in twee delen: het noorden (“Northern Circuit”) en het zuidoosten. In het noordelijke deel van het land vind je de meest bekende safarigebieden zoals het Serengeti National Park en de Ngorongoro Krater. Maar er zijn nog meer prachtige wildparken die wellicht iets minder bekend zijn, bijvoorbeeld Lake Manyara National Park en Tarangire National Park. En tenslotte vind je er ook prachtige natuurgebieden waar iets minder wilde dieren leven, maar waar spectaculaire landschappen te zien zijn of interessante bevolkingsgroepen leven. Denk hierbij aan Lake Natron en Lake Eyasi. Het mooie aan al deze natuurgebieden en wildparken is dat er vrijwel geen hekken te vinden zijn en ze dus veelal allemaal met elkaar in verbinding staan.

Ngorongoro Krater, buffels, de mooiste natuurgebieden in Tanzania, safari, big 5

Een kudde buffels in de Ngorongoro Krater

In het zuidoosten van het land zijn er ook diverse prachtige wildparken te vinden. Omdat deze parken meer afgelegen liggen dan de noordelijke gebieden en dus moeilijker te bereiken zijn, zijn ze rustiger qua toeristen en nog heel ongerept. De meest bekende parken in deze omgeving zijn Selous Game Reserve en Ruaha Game Reserve.

Baobab, Ruaha Game Reserve, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Een grote Baobab boom in Ruaha Game Reserve

Tenslotte wordt een bezoek aan Tanzania heel vaak gecombineerd met een bezoek aan Zanzibar, een prachtig tropisch eiland voor de kust van Tanzania. Hoewel de meeste mensen dit eiland bezoeken voor een verblijf aan het strand, is er ook op het eiland nog prachtige natuur te vinden.

Tanzania, Zanzibar, Jozani Forest, tropisch bos, eiland, strand - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Jozani Forest op Zanzibar

Rift Valley

Zoals je wellicht al is opgevallen zijn er voornamelijk in het noordelijk deel van het land diverse parken die Lake … heten en dus rondom een meer liggen. Ook middenin de Ngorongoro Krater ligt een groot meer. Maar waarom zijn er zoveel meren in deze omgeving? Dit komt door de Rift Valley, of in het Nederlands “Grote Slenk”, een bijzonder geologisch fenomeen. Over een totale lengte van maar liefst 7000km is het aardoppervlak gespleten, wat heeft geresulteerd in geulen van soms wel 150km breed en 600 tot 900 meter diep. Op de bodem is een groot aantal meren ontstaan, zowel in Kenia als in Tanzania. Sommige van deze meren zijn gevuld door rivieren en zijn zoet, maar anderen zijn zilt als gevolg van ondergrondse toevoer van water door vulkanische lagen. Als je geïnteresseerd bent in dit indrukwekkende fenomeen, lees dan dit artikel van National Geographic over Rift Valley’s in het algemeen, en de oost-Afrikaanse Rift Valley in het bijzonder.

Rift Valley, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

De Rift Valley is een indrukwekkend natuurfenomeen

Northern Circuit

Laten we de diverse meer bekende wildparken en natuurgebieden uit het Northern Circuit langslopen en proberen een inzicht te geven hoe het eruit ziet en wat je daar zou kunnen verwachten. Het mooiste blijft natuurlijk om het met eigen ogen te zien…

Serengeti National Park

Het meest bekende wildpark van Tanzania is natuurlijk het Serengeti National Park met de welbekende uitgestrekte Afrikaanse savanne. Het park is gigantisch groot en vormt samen met de (veel kleinere) Masai Mara in Kenia één ecosysteem. Vanwege de grootte van de Serengeti zijn er diverse soorten natuur te vinden in het park en is het globaal op te delen in drie delen. In het zuidelijke deel zie je de open vlaktes bekend van tv, met hier en daar een “koppie”, een rotsachtige heuvel. Het noordelijke deel van het park is meer begroeid en buiten de open vlaktes die je hier ook ziet terugkomen, zijn er ook delen waar er meer bomen en struiken zijn. Het derde gebied wordt ook wel de “Western Corridor” genoemd en is een soort smalle punt die uitsteekt naar het westen. Door dit gebied loopt de Grumeti Rivier, waar jaarlijks de enorme kuddes gnoes en zebra’s het water over moeten steken tijdens de Migratie; een waar feestmaal voor de krokodillen…

Serengeti, Lobo, zonsondergang - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Zonsondergang in het noordelijke Lobo gebied in de Serengeti

De Migratie van gnoes en zebra’s is waarschijnlijk één van de bekendste natuurfenomenen op aarde. Jaarlijks trekken gigantische aantallen van deze dieren in een cirkel vanuit het zuiden van de Serengeti naar de Masai Mara in Kenia en weer terug. Dit fenomeen loopt normaal gesproken volgens een redelijk vast patroon, maar omdat de dieren de regens volgen, is het nooit helemaal te voorspellen. Zeker met de veranderende weersomstandigheden overal ter wereld wordt het steeds moeilijker om te weten wanneer de dieren waar precies zullen zijn. Maar globaal gezien bevinden de kuddes zich verspreid over het zuidelijke deel van de Serengeti vanaf ongeveer november tot maart en ligt de focus op het krijgen van kalveren en deze klaarstomen voor de trek. Dan trekken ze vanaf ca. april/mei in noordwestelijke richting naar de Western Corridor. Meestal ongeveer in juni/juli moeten ze dan de eerste grote rivier oversteken, waar ze soms wel dagen lang aan de oever staan te treuzelen, wat niet zo gek is als je weet dat je een rivier over moet steken waar een groot aantal hongerige krokodillen op je ligt te wachten. Hierna trekken ze Kenia in en vanaf ongeveer september/oktober komen de kuddes weer aan de noordwestelijke kant de Serengeti binnen en trekken weer zuidwaarts, waar het weer van voren af aan begint.

Gnoe, zebra, migratie, Serengeti, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Een (heel klein!) groepje gnoes en zebra’s tijdens de migratie

Ngorongoro Krater

De Ngorongoro Krater is naar onze mening één van de meeste bijzondere wildgebieden in Tanzania. Het is een overblijfsel van een enorme vulkaan en het is een bijna van de rest van de omgeving afgesloten vallei, boordevol wilde dieren. Als je naar boven rijdt langs de kraterwand ga je door veel dichte begroeiing, maar eenmaal bovenop de rand van de krater zie je ineens een veel meer open omgeving. Dan daal je weer ca. 700m af naar de bodem van de krater, waar het een echt wildparadijs is.

Ngorongoro Krater, Leeuwen, de mooiste natuurgebieden van Tanzania, safari, big 5

Twee luierende leeuwen op de bodem van de Ngorongoro Krater

Al het groot wild komt er voor, behalve giraffen. Olifanten zie je soms al onderweg in de dichtere bossen, maar ook op de kraterbodem komen ze voor. Best bijzonder als je nagaat dat olifanten normaal gesproken niet gek zijn op berg op- of afwaarts lopen! Verder is er op de bodem van de krater ook een groot meer, waar regelmatig flamingo’s te vinden zijn. Er zijn geen accommodaties op de bodem van de krater, dus aan het eind van de safari zal je altijd weer omhoog moeten langs de steile kraterwand. Geen straf, want dan krijg je de kans op nog één mooi panoramisch uitzicht over de krater – houd de camera gereed!

Ngorongoro Krater, uitzicht, de mooiste natuurgebieden in Tanzania, safari

Uitzicht over de Ngorongoro Krater voor de afdaling naar de bodem

Lake Manyara National Park

Lake Manyara is één van de meren die onderdeel zijn van de eerder genoemde Rift Valley en het nationale park is gevormd aan de westelijke oevers van het meer. Natuurlijk is het meer zelf de grootste attractie, met veel vogelleven (waaronder flamingo’s) en bijvoorbeeld nijlpaarden. Direct grenzend aan het meer is het vrij open, maar naarmate je verder van het meer afgaat kom je in dichtere begroeiing terecht. Hier komt al het groot wild voor, ook enkele bijzondere soorten apen, maar het meest bekend zijn waarschijnlijk toch de boom-klimmende leeuwen. Helaas worden deze echter niet heel vaak gezien. Tijdens één van onze bezoeken zagen wij echter wel een ander boom-klimmend roofdier: een luipaard in de boom mét prooi!

Luipaard, prooi, Lake Manyara, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Luipaard met prooi in Lake Manyara National Park

Tarangire National Park

Tarangire is een wat kleiner park en redelijk dichtbij Arusha, ca. 120km. In dit park vind je met name open vlaktes met de inmiddels bekende Acacia bomen, maar ook veel indrukwekkende Baobab bomen. Wat veel mensen niet weten is dat er ook hier elk jaar een migratie van gnoes en zebra’s plaatsvindt, maar dan van Tarangire naar Amboseli National Park in Kenia. Dit is natuurlijk wel op véél kleinere schaal, maar niettemin de vermelding waard. In het begin van het jaar zijn de dieren in Tarangire om te kalveren, en dan gaan ze begin maart voor enkele maanden naar Kenia, om vervolgens rond juni weer terug te keren naar Tarangire. Net naast het Tarangire National Park ligt Lake Burunge, ook weer één van de meren van de Rift Valley. Vaak wordt een bezoek aan Tarangire gecombineerd met een verblijf in één van de lodges met uitzicht over Lake Burunge, een mooie combinatie!

Baobab, Tarangire, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Grote baobab boom in Tarangire National Park

Lake Natron en Lake Eyasi

Dan zijn er uiteraard nog enkele natuurgebieden waar niet zozeer heel veel wilde dieren voorkomen, maar die zeker wel een bezoekje waard zijn. Omdat deze gebieden wat meer afgelegen liggen, worden ze vaak overgeslagen. Maar indien er tijd voor is in het reisschema, geven wij toch in overweging om deze gebieden toe te voegen.

Lake Eyasi staat met name bekend om de waHadza die hier leven, een kleine en traditionele Tanzaniaanse bevolkingsgroep die tot op de dag van vandaag nog grotendeels leeft van het jagers-/verzamelaars bestaan. Het is mogelijk om een bezoek te brengen aan deze mensen, maar een dergelijk bezoek wordt niet vooraf geregisseerd dus het is nooit te voorspellen wat je zult zien of doen. Verder is het mogelijk om wandelingen met gids te maken in de omgeving. Er is met name een rijk vogelleven bij het meer, maar ook de uitzichten over het meer met de grote bergwanden in de verte zijn prachtig. Er leven hier wel nijlpaarden, dus wel oppassen geblazen!

Hadza, Lake Eyasi, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Twee Hadza vrouwen bij Lake Eyasi

Lake Natron is een vrij extreme bestemming in die zin dat het moeilijk te bereiken is: een hele lange rit over een zeer slechte weg. Maar het gebied is zo ongerept en ruig, dat als je er eenmaal bent je al snel wordt ingepakt door de spectaculaire omgeving. Door de extreme omstandigheden is er niet veel wild, maar er zijn wel enkele bijzondere antilopen soorten te zien en het zeer zoute meer wordt veel gebruikt door flamingo’s om te broeden. Prachtig voor foto’s is ook de enige actieve carbonvulkaan ter wereld die hier te vinden is, de Ol Donyo L’Engai, die door de lokale Masai bevolking als heilig wordt beschouwd.

Ol Donyo L'Engai, Lake Natron, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Het prachtige landschap bij Lake Natron met het uitzicht op de Ol Donyo L’Engai vulkaan

De zuidelijke wildparken

Zoals eerder genoemd zijn er ook in het zuidoostelijke deel van het land diverse wildparken die een bezoek waard zijn. De belangrijkste hiervan zijn Selous Game Reserve en Ruaha Game Reserve.

Selous Game Reserve

Als je het over échte Afrikaanse wildernis hebt, dan heb je het over Selous Game Reserve. Het park is werkelijk gigantisch, ca. 45.000km2, drie keer zo groot als de Serengeti en omdat ook de omringende gebieden deel uit maken van één groot natuurlijk ecosysteem, leven er ook maar relatief weinig mensen in deze omgeving. Het park biedt een thuis aan de grootste kuddes van Afrika en ondanks dat een deel van het park helemaal niet toegankelijk is voor toeristen, is er dus wel een goede kans op het zien van veel dieren. Het kost wat moeite om er te komen (de meeste mensen vliegen er naartoe), maar dat is het zeker waard.

Krokodil, Selous Game Reserve, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Close-up van een krokodil in Selous Game Reserve

Ruaha Game Reserve

Iets beter te bereiken dan Selous is Ruaha Game Reserve, een prachtig en veelal dicht begroeid park met een zeer goede wildstand. Er leven hier enkele bijzondere antilopesoorten, zoals de sable antilope. Dit is al bijzonder op zich, maar natuurlijk  is het ook zo dat waar prooi is, er ook roofdieren zijn. Met name de grote troepen leeuwen in dit park zijn indrukwekkend, soms tot wel 20 individuen per troep! Een goed idee is om in een lodge aan de rivier te verblijven, want waar water is, is leven en dan is er dus een goede kans op het zien van dieren vanaf de lodge zelf.

Nijlpaard, Ruaha Game Reserve, Tanzania - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Een nijlpaard vlakbij de rivier in Ruaha Game Reserve

Zanzibar

Eén van de mooiste natuurgebieden om te bezoeken op Zanzibar is Jozani Forest, of Jozani Chwaka Bay National Park, het enige nationale park op Zanzibar. Het is heel klein, slechts 50km2, maar een prachtig regenwoud – dus heel anders dan de rest van de parken in Tanzania. Er zijn met name diverse soorten apen te vinden in het park, waaronder de Rode Colobusapen (franjeapen). Al wandelend over de bospaden is er een goede kans dat je de apen door de bomen ziet slingeren.

Tanzania, Zanzibar, Jozani Forest, tropisch bos, eiland, strand - De mooiste natuurgebieden in Tanzania

Een colobusaapje verschijnt uit het gebladerte in Jozani Forest

Tanzania is van oudsher één van de populairste safari gebieden en ook wij blijven het een indrukwekkende bestemming vinden, met veel variatie aan onder andere natuur en wilde dieren. Het is een ander soort land dan bijvoorbeeld de landen in zuidelijk Afrika, met name omdat je er niet zelf kunt rijden en dus reist met een privé chauffeur die ook de gids is. Je hebt een voertuig voor jezelf, waarvan het dak omhoog kan dus je kunt volledig rondom kijken en uitstekend foto’s maken van alles. Het leuke aan reizen met een gids is dat hij heel bekend is in de diverse gebieden en dus veel interessante informatie kan vertellen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan eens bij onze reizen naar Tanzania en laat je inspireren! En neem contact met ons op om een prachtige reis volledig op maat te laten samenstellen!