Wij hebben eerder een blog geschreven over de mooiste gebieden om te bezoeken tijdens een vakantie naar Botswana. Maar als je daar dan eenmaal bent, wat doe je daar dan eigenlijk? Wij zetten de leukste activiteiten in Botswana voor u op een rijtje!

Leukste activiteiten Botswana - Okavango Delta - Uitzicht vanuit de lucht

Eén van Botswana’s meest bekende natuurgebieden, de Okavango Delta, gezien vanuit de lucht

Mokorotocht

Botswana is natuurlijk het meest bekend vanwege de wereldberoemde Okavango Delta, die 6000 tot 15000 vierkante kilometer van de Kalahari beslaat en daarmee een plaats heeft verworven op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Behalve het geweldige dier- en vogelleven en de prachtige landschappen kan je er ook spannende dingen doen. Eén van de meest bekende activiteiten is de mokorotocht op het kristalheldere water in de delta. Vroeger werden de mekoro (dat is het meervoud van mokoro) gemaakt van grote bomen zoals de Ebbenhout of Kigelia maar tegenwoordig zijn ze gelukkig van plexiglas, zodat de enorme reuzen van bomen die er voor nodig zijn gespaard blijven. De mekoro worden voortbewogen door een man (soms een vrouw) die achterop staat en met een stok de kano’s voort beweegt.

Leukste activiteiten Botswana - Okavango Delta - Mokorotocht bewolkte dag

Mokoro tocht in de Okavango Delta

Vlucht over de Delta

Je kunt ook vluchten maken over de delta. Door het raam van een klein vliegtuigje zie je pas goed de uitgestrekte wildernis en als je goede ogen hebt zie je soms de dieren vanuit de lucht. Een dergelijke vlucht is nodig als je kiest voor een fly-in safari en verblijft bij een lodge midden in de Delta, maar kan ook geboekt worden als losse activiteit vanuit Maun.

Leukste activiteiten Botswana - Okavango Delta - Uitzicht vanuit vliegtuig

De Okavango Delta vanuit een vliegtuigje

Wildritten

Behalve kanotochten en vluchten kan je natuurlijk ook prachtige wildritten maken. De Okavango delta is een paradijs met 150 soorten zoogdieren, 500+ soorten vogels, 70 soorten vis, 150+ soorten reptielen, 30+ soorten amfibieën en veel meer dan 1000 soorten planten. Je kunt ritten doen in de drogere gedeelten van de Okavango delta, maar ook dan zijn er nog veel stukken met water. De oplossing die hiervoor is bedacht zijn op het oog eenvoudige houten bruggen; ze lijken niet heel stevig en kraken en zuchten hevig als het voertuig erover heen rijdt, maar ze zijn ontzettend sterk en houden met gemak het gewicht van een goed gevuld safari voertuig! Maar natuurlijk ook in veel andere delen van Botswana zijn wildritten mogelijk, onder meer in het Moremi Nature Reserve,  Chobe National Park, Kgalagadi Transfrontier Park en het Tuli Block. Wildritten kan je van tevoren regelen door één van de vele goede lodges te boeken (de ritten zijn dan meestal inbegrepen), maar er zijn ook stukken waar je zelf kunt rijden of je kunt ter plaatse een losse wildrit boeken bij een lokale operator.

Leukste activiteiten Botswana - Okavango Delta - Houten brug

Brug in de Okavango Delta

Wildrit, Kalahari, Botswana - De leukste activiteiten in Botswana

Wildrit in de (op dat moment groene) Kalahari

Wildwandelingen

In sommige reservaten (maar niet alle) kan je wildwandelingen doen. Je gaat dan in ganzenpas en na een grondige briefing met een ranger op pad. Hij leest de sporen en benadert de dieren tot op een afstand die comfortabel is voor de dieren. Hierbij gaan ze zeer voorzichtig te werk en het is absoluut een hele bijzondere manier van safari. In tegenstelling tot in andere landen zijn de rangers in Botswana normaal niet bewapend. Alleen de rangers van de nationale overheid zijn bewapend en hun eerste taak is het beschermen van de dieren (tegen stropers). Bepaalde lodges specialiseren zich in wildwandelingen. Let wel: met het oog op veiligheid zijn wildwandelingen meestal pas toegestaan vanaf 16 jaar.

Leukste activiteiten Botswana - Okavango Delta - Bushwalk

Tijdens een wildwandeling kom je van alles tegen en de gids weet veel te vertellen!

Boottochten

Vanwege het vele water in sommige delen van Botswana zijn boottochten heel populair. Deze worden meestal gedaan op de Kavango/Chobe rivier die de noordgrens vormt van Chobe National Park. Aan de andere kant van de rivier ligt de Namibische Caprivistrip en de dieren kunnen dus vrij heen en weer zwemmen. Vanaf de boot kan je heel veel dieren en vogels zien, vooral olifanten worden vaak op de oevers en soms in het water gezien. Maar ook in de Okavango Delta wordt er vaak een boottocht gedaan door de dieperen wateren van de delta. De beste tijden zijn bij zonsopgang en vooral zonsondergang, een goede optie voor fotografen die dan profiteren van het licht in “the golden hour”.

Leukste activiteiten Botswana - Olifant op de oever tijdens boottocht Chobe Rivier

Boottocht op de Chobe Rivier

Leukste activiteiten Botswana - Zonsondergang vanuit motorbootje in Okavango Delta

Boottocht in de Okavango Delta

Quad biking in de Makgadikgadi Zoutpannen

Hoewel het het meest populaire gebied van het land is, is de delta en het aangrenzende gebied (Moremi, Savute en Chobe) uiteindelijk toch een uitzondering qua landschap. De rest van Botswana is bedekt met traditioneel Kalahari landschap (semi-woestijn met gras en verspreide bomen) afgewisseld met grote stukken droger land en zoutpannen. Nxai Pans en Mkakgadikgadi Pans zijn de meest bekende zoutpannen. Wil je deze landschappen zien dan is een tocht op een quad bike het minst belastend voor de kwetsbare zoutkorst, vooral als er professioneel mee wordt om gegaan. Wij bevelen zonder meer aan om zo’n toch te doen met een gerenommeerde organisatie en dan letterlijk “in the middels of nowhere” te overnachten onder de sterren – absoluut een onvergetelijke ervaring!

Leukste activiteiten Botswana - Makgadikgadi Zoutpannen - Quad bike tocht door het gras

Tocht met quad bikes en overnachting onder de sterren in de Makgadigadi Zoutpannen

Fietsen in een natuurreservaat

Fietsen is zeker nog niet populair in Botswana, maar er zijn reservaten waar het wel kan. Dieren reageren op fietsen heel anders dan op voertuigen en toch ook weer heel anders dan op mensen te voet. Het is dus een hele mooie “andere” manier van safari. Wij kennen gebieden waar zowel kortere tochten als meerdaagse tochten mogelijk zijn.

Fietstocht, mountain biken, Tuli Block, Kalahari, Botswana - De leukste activiteiten in Botswana

Fietstocht in het Tuli Block, in het zuiden van Botswana

Paardrijden

Ook paardrijden is (nog) niet heel populair in Botswana, maar het kan wel. Sterker nog: het kan in veel van de bekende safari gebieden! Het bijzondere aan een safari te paard is dat veel dieren veel minder bang zijn voor een paard, dus je kunt vaak een stuk dichterbij komen dan bijvoorbeeld te voet. Houd er wel rekening mee dat dergelijke paardrijsafaris alleen geschikt zijn voor mensen met veel ervaring.

Mashatu Tent Camp (3)

Paardrijden in het Tuli Block in het zuiden van Botswana (bron: Mashatu)

Cultuur

Als je meer wilt begrijpen van de oorspronkelijke bewoners van de Kalahari dan zijn de Tsodilo Hills een interessante bestemming. Hier zijn naar schatting ca. 3500 rotstekeningen van de Bosjesmannen (of San) te zien en Tsodilo is daarmee één van de belangrijkste vindplaatsen van “rock art” ter wereld. Wanneer je in een safari lodge verblijft is het soms ook mogelijk om een lokaal dorp te bezoeken. Dit is niet toeristisch (en het kan ook niet altijd) en het geeft een goed beeld van het nog zeer traditionele leven in veel Botswaanse dorpen.

Rotstekeningen, Rock Art, Tsodilo Hills, Botswana - De leukste activiteiten in Botswana

Rotstekeningen bij de Tsodilo Hills

Het is duidelijk dat er een heleboel mogelijk is in Botswana. Heel veel van de activiteiten zijn gericht op natuur en safari, maar dat is ook logisch met zo’n overvloed aan prachtige natuurgebieden. Het leuke is wel dat er veel meer variatie in activiteiten mogelijk is dan veel mensen in eerste instantie zouden denken. Samen met u kunnen wij uw droomreis naar Botswana samenstellen. Kijk even bij onze reizen en neem contact met ons op om een offerte op maat te laten maken!

Leukste activiteiten Botswana - Chobe National Park - Olifant sihouet bij zonsondergang

Olifant in de Chobe Rivier in “the Golden Hour”