Een Afrikareis naar twee of meer landen wordt populairder. Meestal gaat het dan een combinatie van 2 of meer landen in zuidelijk Afrika, eventueel gevolgd door een bezoek aan eilanden in de Indische Oceaan, bijvoorbeeld Mauritius of de Seychellen – of heel soms Zanzibar. Met een goede planning (en soms een lokale vlucht) levert dat spectaculair mooie Afrikareizen op.

Luipaard - Combinatievakanties Afrika

Wel eerst een waarschuwing over combinatievakanties in Afrika: de meeste landen die wij aanbieden zijn heel groot. Dat geldt vooral voor Zuid-Afrika, Namibië en Zambia. Regelmatig horen wij van klanten die “slechts” één land bezocht hebben dat de reis fantastisch was, maar dat de afstanden ondanks onze grondige informatie toch wel groot waren…  Indien u houdt van rust en wat meer de diepte in wil tijdens een reis, is het dus zeker beter om één land tegelijk te bezoeken, of zelfs maar een deel van het land. Dit is ook wat we normaal aanraden voor een eerste bezoek aan Afrika. Ook voor rustige reizen hebben wij veel voorbeelden op de website.

ZELF RIJDEN IN AFRIKA TUSSEN LANDEN

Voor alle self-drive routes geldt dat u bij combinatievakanties naar meerdere landen in Afrika te maken krijgt met zogenaamde cross-border kosten. Deze verschillen per leverancier, en dus per type voertuig, maar ze vallen over het algemeen mee. Wanneer je daarnaast in één richting gaat rijden, dus van het ene land naar het andere (een zogenaamde one-way route), dan zijn ook daar kosten aan verbonden. Ook deze verschillen per route en leverancier, maar een cirkelroute rijden is altijd het goedkoopst. Dergelijke extra kosten worden ter plaatse via de credit card verrekend.

Self-drive Namibie door prachtige landschappen - combinatievakantie Afrika

LOKALE VLUCHTEN IN AFRIKA

Afrika is gezegend met een dicht netwerk van vluchtroutes. Een lokale vlucht nemen wordt dan ook heel veel gedaan en kan zo alle punten die u in een Afrikareis wilt opnemen met elkaar verbinden. Voorbeelden zijn lijnvluchten tussen Johannesburg en Victoria Falls, Livingstone, Kasane, Maun,  Windhoek, Mozambique, Mauritius, de Seychellen en Zanzibar. Ook Windhoek naar Victoria Falls is een interessante verbinding. Vanuit Nelspruit gaan vluchten naar Livingstone en Mozambique. In Zuid-Afrika zijn er low-cost maatschappijen net als hier, maar in de andere landen niet. De kosten moeten dus goed overwogen worden, maar vergeet niet dat de meeste vluchten over honderden, zo niet duizenden kilometers gaan. Afrika is groter dan Europa. Chartervluchten worden vooral gebruikt boven de  Okavango Delta en zijn zeker niet goedkoop. Maar toch raden we ze van harte aan als het budget zo ver strekt. Het is geweldig om vanuit de lucht het uitgestrekte water-en-land landschap te zien met hopelijk kuddes olifanten, giraffen en andere dieren duidelijk zichtbaar vanuit de lucht.

Lijnvlucht Afrika - Combinatie vakantie Afrika

COMBINATIEREIS NAMIBIE EN BOTSWANA

Een combinatievakantie naar Namibie en Botswana is de meest populaire combinatie op dit moment, en terecht. Indien u start in Windhoek kunt u een prachtige cirkelroute maken langs bijna alle hoogtepunten zonder dat u belangrijke dingen hoeft over te slaan. Voor de ingewijden: de route loopt dan langs Windhoek –Sossusvlei – Swakopmund/ Skeleton Coast – Twyfelfontein – Etosha National Park – Caprivistrip – Kasane en Chobe National Park – Victoria Falls – Makgadikgadi Zoutpannen – Okavango Delta – Kalahari – terug naar Windhoek. Hiervoor heeft u minimaal 3 weken nodig (met aan beide zijden een weekend) en deze trip kan gedaan worden als kampeervakantie of met verblijf in lodges en huisjes, of een combinatie van beiden.  Heeft u langer, dan kunt u nog een lus maken naar Epupa Falls. Let op, deze combinatievakantie is zeer populair en er is niet zo heel veel accommodatie. Zelfs de huurvoertuigen raken uiteindelijk op. Indien u van juli tot en met half oktober reist raden we aan om heel vroeg te boeken, bijvoorbeeld al in de herfst van het jaar voorafgaand. Of liever nog, om die maanden te vermijden. Op onze website leest u meer over deze route, inclusief kostenindicaties van de verschillende manieren van reizen en overnachten.

Reizen naar Namibie en Botswana

Halvolwassen leeuwinnen in Botswana - Combinatie vakantie Afrika

COMBINATIE REIS ZUID-AFRIKA EN BOTSWANA

Een Afrikaanse combinatiereis naar Zuid-Afrika en Botswana wordt vaak gedaan door mensen die al eens de klassieke route in Zuid-Afrika gezien hebben (van Johannesburg naar Kaapstad of omgekeerd), maar je kunt er ook mee beginnen, vooral als je voornamelijk vanwege de natuur en dieren gaat. Indien je vanuit Johannesburg noordwaarts gaat richting Botswana kan je op de heen- of terugweg een mooie lus maken door het nog vrij onbekende en stille noorden van Zuid-Afrika (het gedeelte dat meestal wordt over geslagen bij een eerste Zuid-Afrikareis). Ten noorden van Johannesburg zijn er bijvoorbeeld de Waterbergen, een prachtig wildgebied met zowel vlaktes als bergen. Hier zijn veel goede safari lodges en ook het nog gunstig geprijsde Marakele National Park. Het noorden van Kruger National Park is zeker een bezoek waard. Het is veel stiller dan het centrum en het zuiden van Krugerpark. Ook hier zijn veel dieren en vogels en het is er landschappelijk prachtig. Daartussen in liggen de Soutpansbergen – hier zijn diverse adressen waar je meer kunt zien van de Venda cultuur en waar je ook actief bezig kunt zijn. Dan is er Mapungubwe National Park op de grens met Zimbabwe en Botswana – een prachtig park met alle groot wild en ook archeologische vondsten. Aan de andere kant van de grens is er in Botswana het Tuli Block, nog mooier qua landschappen, heel afgelegen en stil en ook hier is alle groot wild te vinden. Al deze gebieden kun je op de heenweg naar of terugweg uit Botswana bezoeken. Afhankelijk van de beschikbare tijd kan je in Botswana Kasane/Chobe (inclusief een uitstap naar de Victoria Watervallen net over de grens met Zimbabwe – wéér een land erbij!), de Makgadikgadi Zoutpannen en de Okavango Delta. Deze gehele route kan in 2,5 tot 3 weken gereden worden. Heb je iets meer tijd dan kan je ook de Caprivi Strip en eventueel de Tsodilo Hills aandoen.

Reizen naar Zuid-Afrika en Botswana

Combinatie vakantie Afrika, dit zijn de mogelijkheden - Baobab, kinderen, reizen met kinderen

COMBINATIE REIS ZUID-AFRIKA EN MOZAMBIQUE (EN SWAZILAND)

Voor avontuurlijke reizigers die ook houden van een paar dagen aan prachtige stranden is de combinatiereis Zuid-Afrika en Mozambique heel geschikt. Je rijdt dan normaal via de Panoramaroute en het Kruger National Park via een lokale grenspost Mozambique in. Vandaar steek je dwars door het binnenland door naar de kust en de altijd warme Indische Oceaan. In Mozambique is het bijna het hele jaar door goed strandweer, je kunt er prima snorkelen en duiken (leren) en het landschap en de vooral de cultuur zijn heel anders dan in Zuid-Afrika. Het voegt dus echt iets toe aan de reis. Na enkele rustdagen aan het strand kan je dan afzakken langs de kust en via de ringweg rondom Maputo terug rijden naar Zuid-Afrika. Heb je iets meer tijd dan is het leuk om via een derde land, Swaziland, door te steken naar de Drakensbergen voor mooie wandelingen en/of St. Lucia voor meer wild. Het voordeel van een route inclusief Swaziland is ook dat je noch op de heenweg noch op de terugweg gebruik maakt van de chaotische hoofdgrenspost Ressano Garcia/Lebombo tussen Zuid-Afrika en Mozambique – het type grenspost met norse ambtenaren en veel onduidelijk volk dat “hulp aanbiedt”. Alle routes kunnen in beide richtingen gereden worden.

Reizen naar Zuid-Afrika en Mozambique

Flamingo Bay Lodge - Mozambique - Combinatie vakantie Afrika

COMBINATIEREIS ZUID-AFRIKA EN NAMIBIE

Terwijl de cirkel Namibie + Botswana vooral west-oost loopt, is de combinatiereis Zuid-Afrika + Namibie vooral noord-zuid. Deze route wordt eveneens vaak gedaan door reizigers die klassiek Zuid-Afrika al gedaan hebben. Voor deze route is het dan logisch om in Kaapstad te beginnen. Autohuur starten vanuit Zuid-Afrika is goedkoper dan autohuur vanuit Namibie. Het is een route die vooral liefhebbers van droge, stille woestijn en semi-woestijnlandschappen zal aanspreken. Je zult voornamleijk stille wegen en hoge luchten tegenkomen – prachtig. Op twee plaatsen ben je wel verzekerd van safari en dieren, namelijk Etosha National Park (maar dat is ver rijden vanuit Kaapstad, ca. 2000 km) en Kgalagadi Transfrontier Park (dichterbij, maar niettemin afgelegen). Voor beide wildparken moet je ruim op tijd boeken.

Reizen Zuid-Afrika en Namibie

Kalahari landschap - Combinatie vakantie Afrika

Typisch Kalaharilandschap – zie je de giraffe?

COMBINATIE VAKANTIE AFRIKA – DRIE LANDEN (OF MEER)

Heb je vier weken of langer dan kan je zeker nog meer landen aandoen en dan wordt het voornamelijk een kwestie van voorkeuren (en van budget). Erg populair is de route van Kaapstad naar Victoria Falls, via Namibie en Botswana. Meestal wordt dit in groepsverband gedaan maar heeft u ruim de tijd dan kan het ook heel goed zelf. U kunt zelfs doorrijden naar Johannesburg zodat u lagere one-way rentalkosten heeft. Wilt u meer weten over de mogelijkheden, neem dan even contact op.

Reizen naar drie landen in Afrika (of meer)

COMBINATIE REIS ZUID-AFRIKA (OF ANDER LAND) EN MAURITIUS OF DE SEYCHELLEN

De eilanden in de Indische Oceaan zijn gezegend met een altijd warme zee en prima strandweer bijna het hele jaar rond. Het is dus een prima idee om na een goede safari in Afrika door te vliegen naar een bounty eiland voor enkele dagen rust aan het strand – zeker voor huwelijksreizen is dit een populaire combinatie. Wij staan er hoe dan ook helemaal achter! Echter, u moet zich wel bewust zijn van het feit dat het verder vliegen is dan veel mensen beseffen. Het is vanuit Johannesburg ca. 4 uur vliegen naar Mauritius en ca. 5 uur naar de Seychellen – plus u overbrugt twee tijdzones. Naar Zanzibar is het ca. 3,5 uur vliegen en heeft u meestal geen tijdverschil. De vluchtkosten van een combinatiereis naar dergelijke eilanden zijn dus absoluut hoger dan een combinatiereis op het Afrikaanse continent zelf en moet u afwegen tegen het aantal dagen dat u kunt verblijven op het eiland. Reist u tussen ca. oktober en april dan is het strandweer in Zuid-Afrika vaak ook prima en het noord-oostelijk deel van het land ligt aan dezelfde warme Oceaan als Mauritius, de Seychellen en Zanzibar… Maar ja, deze eilanden hebben een totaal ander landschap en cultuur dan de Afrikaanse landen dus wilt u veel zien in één reis dan is het zeker een aanrader.

Constance Lemurai Aeirial phtograph - Seychellen - Combinatie vakantie Afrika

Seychellen (Constance Lemuria)

Reizen naar Zuid-Afrika en de Seychellen

Strand Pointe aux Biches 2, strand, Mauritius - combinatievakantie naar Afrika, dit zijn de mogelijkheden

Mauritius

Reizen naar Zuid-Afrika en Mauritius