Net als de landen in zuidelijk Afrika is Tanzania een land dat je eigenlijk het hele jaar door kunt bezoeken. Er zijn wel verschillen tussen de seizoenen, en elk seizoen heeft weer andere voordelen. Om te weten wat voor u de beste reistijd is om naar Tanzania te gaan hangt dus af van wat u belangrijk vindt. Heeft het zien van de Migratie bijvoorbeeld de meeste prioriteit? Wilt u de Kilimanjaro beklimmen? Vermijdt u het liefst de drukte of gaat het vooral om de meest gunstige prijzen? In deze blog leggen wij uit wat u per seizoen zoal kunt verwachten.

Kilimanjaro - olifant

Beste reistijd Tanzania – klimaat

Doordat Tanzania dichtbij de evenaar ligt is het bijna het hele jaar door mooi weer. Wel wordt er een onderscheid gemaakt tussen een droog en een nat seizoen. Het natte seizoen is globaal van november tot en met mei. In deze periode is het over het algemeen warmer dan in het droge seizoen, maar meestal gaat dit slechts om een paar graden. Bovendien is dit temperatuurverschil meestal meer merkbaar aan de vochtige kust dan in het binnenland. November tot en met februari zijn prima maanden om naar Tanzania te gaan. Het kan dan af en toe regenen, maar dit zijn meestal korte buien. Daarom heten het de short rains. Van maart tot en met mei neemt de regen normaal gesproken toe. Dit is de periode van de long rains. In deze maanden blijven de meeste toeristen weg, maar zelfs dan kunt u nog steeds reizen. Het landschap is dan prachtig groen en het is heerlijk stil. Er is in Tanzania ook geen sprake van weken met non-stop moessonregens zoals in Azië.

Serengeti NP - giraffe

Prachtige groene vlaktes in Tanzania

Het droge seizoen is van ongeveer juni tot en met oktober. Dit is dan ook meteen de meest populaire periode. In dit seizoen zijn de temperaturen ook aan de kust wat draaglijker en het is iets veiliger wat betreft muggen/malaria. Verder is het droge seizoen de beste tijd om te gaan hiken. Wilt u graag Mount Meru of de Kilimanjaro beklimmen dan kunt u dit dus het beste in de droge periode doen. Met name september is heel geschikt. Een ander voordeel van het droge seizoen is dat de slechte of onverharde wegen in deze tijd van het jaar wat beter begaanbaar zijn dan tijdens de nattere periode.

Kilimanjaro - bergtocht

De klim naar de top van de Kilimanjaro

Beste reistijd Tanzania – safari

De voornaamste reden waarom reizigers naar Tanzania gaan, is natuurlijk de safari. Tanzania staat al decennia lang bekend als uitstekend safari gebied. Hier vindt u prachtige uitgestrekte savanne landschappen die vaak in natuurdocumentaires voorbijkomen. Hoewel er in Tanzania meerdere mooie parken te vinden zijn, staat het land vooral bekend om het Serengeti National Park. De Serengeti is wereldberoemd vanwege de Grote Migratie, ook wel de Grote Trek genoemd. Tijdens de Migratie trekken er enorme kuddes grazers (voornamelijk wildebeesten, maar ook zebra’s en gazelles) in een grote cirkel rond op zoek naar vers gras. Deze tocht duurt ongeveer een jaar en de kuddes trekken niet alleen door de Serengeti, maar ook door de Maasai Mara in Kenia.

Serengeti NP - kaart

Het Serengeti NP kent verschillende gedeeltes, de belangrijkste zijn Seronera, Ndutu, de Western Corridor en het Lobo gedeelte (bron: Globetrotter Tanzania)

De Migratie

Veel mensen die voor het eerst naar Tanzania gaan willen iets van de Migratie zien. Vaak wordt er dan gedacht dat dit maar in één bepaalde periode kan, maar dat is niet waar. De grote kuddes zijn vrijwel het hele jaar door te zien. Alleen steeds op een andere plek, omdat de migratie afhankelijk is van wanneer de regens precies vallen. De periode waarin je reist bepaalt dus wel in welk gedeelte van de Serengeti je het beste kunt verblijven om de grote kuddes te kunnen zien. Het is daarom handig om te weten hoe de Migratie ongeveer verloopt. Hoewel de natuur altijd haar eigen weg gaat en het dus nooit precies voorspeld kan worden, kan de Migratie globaal worden opgedeeld in de volgende periodes:

December – april: In deze tijd van het jaar hebben de grazers zich verspreid over het zuidoostelijke deel van de Serengeti, op de vlaktes die van het Seronera gedeelte richting de Ngorongoro Conservation Area lopen. Ze hebben zich tijdens de korte regens eind november/begin december voornamelijk geconcentreerd in het Ndutu gedeelte. Dat is op de grens van de Serengeti en de NCA. Hoewel je waarschijnlijk geen grote kuddes rondtrekkende grazers zult zien is het toch een uitstekende periode om op safari te zijn in de Serengeti. Het is zeker niet ongebruikelijk om kuddes van zo’n 10.000 dieren bij elkaar te zien en het landschap is dan prachtig groen. De ideale periode om dit gedeelte van het park te bezoeken is eind januari/begin februari, omdat het kalverseizoen dan volop aan de gang is. Dagelijks kunnen er dan honderden, of zelfs duizenden, kalven geboren worden. Er zijn dan ook veel roofdieren te vinden!

Serengeti NP - leeuwen

Mei – juli: Eind april beginnen de grazers zich te verzamelen op de zuidelijke vlaktes van de Serengeti. De daadwerkelijke migratie kan dan ieder moment beginnen tussen eind april en begin juni. Omdat de regens de laatste jaren laat zijn gekomen, kan de Migratie zelf ook later beginnen. Het wordt steeds lastiger om te voorspellen. Als de trek eenmaal is begonnen lopen de grazers in een lange lijn die wel 40 km lang kan zijn.

Serengeti NP - gnoes

Als de kuddes zich verzamelen vormen zij een lange lijn die wel 40 km lang kan worden

De grootste uitdaging tijdens deze trek is het oversteken van de Grumeti rivier in de Western Corridor, wat meestal plaatsvindt in de periode eind juni/begin juli. Het is een groot spektakel om de kuddes de rivier te zien oversteken. Veel dieren halen het helaas niet vanwege de hongerige krokodillen en de eerste kuddes lopen meestal het grootste risico. Daarom kan het soms wel tot twee weken duren tot de oversteek echt begint. Als het eenmaal zover is, hebben zich er meestal al duizenden wildebeesten verzameld in de Western Corridor.

Serengeti NP - Migratie river crossing

De oversteek van de Grumeti Rivier is altijd een groot spektakel

Augustus – november: Na de oversteek over de Grumeti rivier volgt in augustus normaal gesproken de oversteek over de Mara rivier. Veel mensen denken dat augustus-oktober geen goede tijd is om de Serengeti te bezoeken, omdat de grazers dan de grens over zijn gegaan naar de Maasai Mara in Kenia. In deze maanden blijft echter ongeveer de helft van de dieren in het noordwestelijke deel van de Serengeti en het kan zeker nog een goede tijd zijn voor safari’s. Vaak bewegen de grazers zich regelmatig heen en weer tussen de noordelijke en zuidelijke oevers van de Mara rivier vanwege de wisselende regenval. In oktober, maar soms ook eerder, steken ze de Mara rivier normaal nog één keer over. Daarna beginnen ze zich aan de zuidkant weer te verzamelen om weer terug richting het zuidoosten te trekken. Van eind oktober tot half november is er dus een goede kans om de Migratie te zien in het Lobo gedeelte. Aan het einde van november komen de kuddes meestal weer aan in Ndutu en begint het hele proces weer opnieuw.

Serengeti NP - Migratie kaart

Het globale verloop van de Migratie per periode (bron: Africa Geographic)

Dus wat is nu de beste reistijd?

De beste reistijd voor Tanzania hangt dus af van wat u precies wilt zien. Traditioneel wordt de periode waarin de grote kuddes de Grumeti Rivier in de Serengeti oversteken gezien als de beste reistijd – dus juni en juli. Een nadeel van deze periode is echter dat het dan ook behoorlijk druk kan zijn met safarivoertuigen en u een sighting meestal niet alleen voor uzelf heeft. Ook zijn de prijzen in deze periode het hoogst. Daarbij is het helaas niet te garanderen dat u de oversteek ook daadwerkelijk zult zien. Het is onmogelijk te voorspellen wanneer deze precies zal plaatsvinden. De kans dat uw verblijf van een paar dagen in de Serengeti dus toevallig precies samenvalt met de oversteek is niet heel groot. Daarom is de gehele periode juni – november volgens ons een goede tijd om te gaan qua dieren en klimaat.

Wilt u graag de grootste drukte ontlopen dan zouden wij adviseren om de maanden juni en juli en de Kerstperiode te vermijden. Ook in de stille maanden is het prachtig en een groot voordeel is dat de prijzen dan ook lager liggen. Nog een tip: het zuiden van Tanzania is eigenlijk het hele jaar door relatief rustig.

Ngorongoro Krater - game drive

Tenslotte…

In welke maand u ook gaat, een reis naar Tanzania is altijd onvergetelijk. Er zijn in de Serengeti (en natuurlijk ook in de andere parken) het hele jaar door overal dieren te vinden, ook als de grote kuddes weg zijn. De meeste roofdieren trekken namelijk ook niet met de kuddes mee maar blijven in hun eigen territoria. Heeft u reisplannen voor Tanzania? Neem dan contact met ons op om uw wensen uitgebreid met ons door te spreken. Wij geven u graag een advies over welke reistijd het beste bij u past en werken vrijblijvend een gedetailleerd voorstel uit. Eerst wat inspiratie op doen? Bekijk dan onze voorbeeldreizen voor Tanzania, bijvoorbeeld:

Reis 1402 – Puur safari
Reis 1403 – Safari & Strand
Reis 1405 – Comfortabel

Serengeti NP - leeuw