Over de beste reistijd in Botswana kunnen we kort zijn: één ‘beste’ tijd is er niet! Met zijn geweldige natuur en niet al te extreme klimaat kunt u het hele jaar door naar Botswana. Wel zijn er verschillen tussen seizoenen. Dan moet u niet alleen denken aan het weer en de temperatuur, maar ook aan drukte en prijsverschillen. Globaal is er een droge winterperiode tussen mei en oktober, met aangename warme dagen (rond de 25 graden Celsius) en nachten die flink kunnen afkoelen (tot onder de 10 graden). En een zomerperiode van november tot april waarin het natter kan zijn, met hete dagen (30 graden Celsius plus) en warme nachten. De regen is onvoorspelbaar en verschilt sterk regionaal en inmiddels ook van jaar tot jaar. Het zijn meestal onweersbuien, dus geen lange dagen met non-stop regen. Om te bepalen wat de beste reistijd naar Botswana is voor uw situatie, moeten we wel het één en ander uitleggen.

Camp Okavango - Mokorotocht door Okavango Delta

Foto: Desert & Delta

Het weer en de waterstanden in de Okavango Delta

Geen rondreis naar Botswana is compleet zonder een bezoek aan de wereldberoemde Okavango Delta. Daarom gaat veel informatie over de beste reistijd in Botswana vooral over de Okavango Delta en dat gebied heeft een ingewikkelde ‘beste’ reistijd. De Okavango delta is een uniek natuurgebied in het noorden van Botswana. Het ligt aan de rand van de kurkdroge Kalahari, maar het bijzondere is dat er in de delta juist veel water en groen is. In Afrika betekent water dat er grassen, struiken en bomen groeien, dit trekt herbivoren aan zoals olifanten, giraffen, zebra’s en antilopesoorten. En dit leidt dan weer tot de aanwezigheid van alle bekende Afrikaanse carnivoren, zoals leeuwen, luipaarden, cheeta’s, wilde honden en hyena’s. De Okavango Delta heeft ook nog eens diverse zones en prachtige landschappen gekenmerkt door een gevarieerd savannelandschap met bomen, struiken en gras, rivieren, kanalen en stroompjes, onderbroken door steeds wijzigende vloedvlakten en ook volledig droge gedeelten. Tel daarbij op dat er vrijwel geen mensen wonen en al deze factoren bij elkaar resulteren in een waarlijk paradijs voor alle flora en fauna, één van de mooiste natuurgebieden ter wereld!

Okavango Delta - Uitzicht vanuit vliegtuig

Een prachtig uitzicht over de Okavango Delta vanuit de lucht

Waarom is er water in de Okavango Delta?

De seizoenen in zuidelijk Afrika zijn tegengesteld aan die van ons en er zijn ook niet vier duidelijke seizoenen. Net als in de rest van zuidelijk Afrika, valt er in Botswana regen in de zomer, normaal in de periode van circa oktober tot april/ mei. Vooral in de maanden november tot februari kunnen er door de hitte onweersbuien ontstaan en regent het. Als het goed is, want regen is hard nodig en de weerspatronen zijn ook in Afrika aan het veranderen. Maar die zomerregen is niet de belangrijkste reden voor het water in de delta. Dat water komt wel van zomerregens, maar niet van de regen in Botswana. Het stroomt namelijk de Kalahari binnen via de Kavango rivier die ver naar het noorden in Angola ontspringt. Als dáár – honderden kilometers verder noordwaarts – in de zomermaanden de regen op de hoogvlaktes klettert en zijn weg vindt naar de rivierbedding, bereikt dat pas na enkele maanden Botswana. Het bijzondere is daarom dat de periode waarin het water in de delta hoog staat niet in de ‘natte’ zomer valt, maar juist in de droge winter. Normaal begint het waterniveau in de delta te stijgen vanaf ongeveer juni en vanaf oktober begint het weer merkbaar te dalen. Dus jaarlijks is er een stijging en daling van het water in de delta, het voelt aan als een eeuwig durende in- en uitademing van de natuur. Samengevat: het kan regenen tot april/mei maar dan staat het water in de delta nog laag. En juist in de droge periode staat het water hoog…

Beste reistijd Botswana - gamedrive in de Okavango Delta

Dus wat is nou de beste reistijd in Botswana?

Traditioneel gezien wordt de periode waarin het water hoog staat en tegelijk de kans op regen laag is gezien als de beste reistijd. Dat is dus van ca. juni tot oktober. Echter, aan deze beste reisperiode kleven ook nadelen. Omdat deze periode al tientallen jaren als ‘best‘ is bestempeld, is het ook de drukste periode. Juli en augustus zijn bovendien druk omdat dan iedereen  die een familiereis met kinderen naar Botswana maakt of om een andere reden aan de schoolvakanties gebonden is op reis gaat. September en oktober zijn vervolgens druk met bezoekers die de zomervakanties kunnen vermijden. Die maanden worden bovendien gezien als de állerbeste combinatie van temperatuur (ook ’s avonds), plus een lage kans op regen, plus het waterniveau is nog hoog genoeg. Gevolg van de drukte is weer dat er in de drukste periode ook hoogseizoenprijzen gelden. En het prijsniveau in Botswana is al fors… Met drukte moet u overigens niet denken aan massatoerisme. Zeker in de vele kleinschalige accommodaties die wij gebruiken merk je er weinig van, maar die zijn dan wel vol. Ook is het mogelijk de relatieve drukte te ontvluchten door een fly-in safari in Botswana te doen, of door juist een kampeer- (of combinatie) reis in Botswana te gaan doen. In alle gevallen is het nodig om tijdig te boeken voor de maanden juni – oktober.

Chobe National Park - Twee jonge leeuwen

Op safari tijdens de droge periode

Reizen naar Botswana buiten het hoogseizoen

Wat ons betreft is het zeker mogelijk en misschien wel beter om tussen november en mei een rondreis naar Botswana te maken. Daarbij de volgende opmerkingen:

 • Begin november is vaak druk omdat de prijzen dan net naar beneden gaan terwijl het nog wel dicht bij de ‘beste maand oktober’ is. Soms komen de regens pas in december en dan kan november erg warm zijn.
 • De eerste helft december is een prima en stille periode. Tweede helft december en eerste helft januari zijn drukker i.v.m. de Kerst. Vliegen in de kerstvakantieweekenden is bovendien erg duur.
 • Van december/januari tot en met maart is er normaal gesproken de meeste kans op regen. Maar het kan ook dagen of zelfs weken niet regenen. Bovendien brengt de regen prachtig groene landschappen met veel jonge antilopen en ook prachtige bloemen en vlinders. Dit is het zogenaamde green season met bijbehorende, lagere prijzen. Voor fotografen is het een prima periode. Er zijn vaak mooie luchten en regenbogen. En natuurlijk brengen de regenbuien afkoeling én – letterlijk – het broodnodige water voor mens, dier en alles wat groeit.
 • Sommige activiteiten in Botswana zijn seizoensgebonden. De zoutpannen zoals de Makgadikgadi zijn niet veilig tijdens de natte periode, u kunt wel tot aan de randen komen. Ook raden wij in die periode vaker een voertuig met vierwielaandrijving aan, maar dit verschilt wel per route.
 • April en mei zijn prima, stille periodes (onze favoriete tijd). Het klopt dat het water in de delta dan normaal nog laag staat, maar daar kan rekening mee worden gehouden bij de keuze van lodges. Als het water laag staat, kunt u eenvoudigweg dieper de delta invliegen, dus dichterbij de altijd stromende rivieren. Als u aan de randen blijft zijn kano- en boottochten aan de zuidelijk kant van de delta in deze periode soms wel lastiger.
Chobe National Park - Leeuwin tussen de bloemen

Op safari tijdens het ‘green season’

Wat in uw geval de beste reistijd is voor Botswana, hangt af van diverse factoren, bijvoorbeeld:

 • Heeft u wel keus of moet uw reis in de zomervakantie vallen?
 • Wilt u het liefst zo min mogelijk andere reizigers zien, of maakt dat niet uit?
 • Kunt u goed tegen warmte of juist niet?
 • Vindt u af en toe een regenbui een probleem?
 • Hoe belangrijk zijn de watersafari’s?
 • Gaat u rijden of vliegen?
 • Heeft u een ruim budget of juist krap?

Hoe dan ook wordt een reis naar Botswana de reis van uw leven, maar een goede voorbereiding is wel belangrijk!

Chobe National Park - Twee olifanten in het water