Een actieve en avontuurlijke vakantie? Ga op wandelsafari in Zuid-Afrika!
Voor avontuurlijke reizigers is Zuid-Afrika een zeer geschikte bestemming. En wij bedoelen dan niet het opdoen van snelle adrenaline, zoals bijvoorbeeld bij de hoogste bunghi jump ter wereld (vanaf de Bloukransbrug). Wij bedoelen écht avontuur diep in de bush, plekken waar je niet zomaar komt via de standaardkanalen, uithoeken die je moet kennen en waar je moeite voor moet doen. Soms is er zelfs geen wifi 😉 En dan worden ook echt al je zintuigen op scherp worden gezet, raakt het hoofd leeg en doe je echte herinneringen voor het leven op.
Wandelsafari’s en meerdaagse wandelingen in de bush
In sommige natuurparken, zoals Kruger National Park en Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve, kan je meerdaagse wandelingen doen. Je wordt dan verwacht in één van de speciaal daarvoor aangelegde ‘trails camps’. Van daaruit ga je wandelen met een speciale, gewapende ranger. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, zijn de wandelrangers hoger opgeleid dan de rangers die wildritten doen. Het duurt jaren voordat de trails rangers genoeg ervaring hebben opgedaan om de wandelingen te mogen begeleiden. Hieronder moet ook een minimum aantal ‘VPDA momenten’ zitten – dat staat voor Viewing Potentially Dangerous Animals. Daarbij moet je denken aan ontmoetingen te voet met de beroemde Big Five (leeuw, luipaard, olifant, buffel, neushoorn) en verder het soms verbazingwekkend snelle nijlpaard. Maar de omschrijving klopt precies. Het zijn potentially gevaarlijke dieren, want zelfs deze dieren zijn alleen gevaarlijk als ze verkeerd worden benaderd. De ranger geeft daarom een strenge briefing van tevoren zodat ieder weet wat hij moet doen. Je moet o.a. achter elkaar lopen (dus in ganzenpas), niet hard praten, onmiddellijk stil zijn of stil staan op basis van handsignalen die hij zal uitleggen. Het allerbelangrijkste is: nooit rennen (tenzij de ranger het aangeeft). U moet dus niet te paniekerig van aard zijn – dan zijn deze wandelingen geen goed idee, maar voor veel Afrikagangers is het een hoogtepunt van de reis. U kunt vertrouwen hebben in de ranger, en ook in de dieren. In principe zijn zij bang van ons en ze zullen alleen aanvallen als ze angstig of geïrriteerd zijn, en dat zal de ranger altijd vermijden. Dit geldt trouwens uiteraard ook voor korte wildwandelingen die in de privé safari lodges vaak worden aangeboden, maar helemaal voor de hier bedoelde meerdaagse bushwandelingen.
Geschikt voor bijna iedereen
Afgezien van enigszins stalen zenuwen die nodig zijn, zijn de wandelingen meestal niet zwaar en kan bijna iedereen. Het is niet geschikt voor kinderen, meestal is de minimum leeftijd 12, 14 of 16 jaar. Soms is een medisch certificaat nodig van een zekere leeftijd (bijv. 60 of 65 jaar). Als u in de zomer gaat lopen kan de hitte een rol spelen, vandaar dat u vaak voor dag en dauw vertrekt (05h00 in de zomer). De wandelingen worden op verschillende manieren aangepakt, maar in ieder geval hoeft u niet met zware bepakking te lopen. U loopt in grote cirkels en keert ’s avonds weer terug in het bush camp, of u loopt van het ene camp naar het andere terwijl de bagage via een andere weg (met ezels) wordt vervoerd. De afstanden variëren sterk, van bijv. 6 tot 22 km per dag. Het tempo is nooit hoog want dat zou de dieren wegjagen. ’s Avonds slaapt u in eenvoudige hutten of tenten en voor het (eveneens eenvoudige) eten wordt gezorgd.
Rust en stilte, maar wel vooruit plannen
Naast deze rustige en intense manier van natuurverkenning is een bijkomend voordeel dat veel wandel trails lopen door stille delen van de nationale parken die geheel niet voor voertuigen toegankelijk zijn. U bent dus echt in de natuur, zonder mechanische invloeden. De wandeltrails in de nationale parken zijn wel erg populair, vooral ook onder Zuid-Afrikanen zelf. Ze moeten dus ver van tevoren geboekt worden (vaak een jaar vooruit) en bij annulering krijgt u geen geld terug.
Wandelsafari’s in privé safari lodges
Daarnaast zijn er ook privé safari lodges die gespecialiseerd zijn in langere wandelingen. Het comfort is dan meestal wat hoger en ook de uitleg van de rangers gaat vaak verder. Ook dit is populair, maar met enige flexibiliteit in de data lukt het vaak nog wel om dit binnen een jaar te boeken. Wel liggen deze safari lodges soms op afgelegen plekken, dus u heeft tijd nodig om er te komen en weer te vertrekken.
Bergwandelen in Zuid-Afrika
Wilt u het fysiek zwaarder hebben, dan is de bekendste plek voor pittiger wandelingen de KwaZulu-Natal Drakensbergen, nog altijd weinig ontdekt door internationale toeristen. Dit is tevens de thuisgrond van Out in Africa dus wij kennen het goed. Het bergmassief, dat scherp oprijst uit het onderliggende laagland, is geologisch verbonden met de bergen en dalen van de honderden kilometers verderop Blyde River Canyon in Mpumalanga (die verwarrend genoeg ook Drakensbergen heten). Dat het gebied tot ieders verbeelding spreekt blijkt niet alleen uit de Zuid-Afrikaanse naam Drakensbergen, maar ook uit de Zulunaam: “Ukhahlamba” of “Muur/Schild van Speren”. Het is een uitgestrekt wildernisgebied met prachtige vergezichten, watervallen en bergbeekjes. Op sommige plaatsen zijn zoveel protea’s, boomvarens en andere bijzondere flora dat het moeilijk voor te stellen is dat deze soorten bedreigd zijn. Er zijn hier uitstekende wandelmogelijkheden voor alle niveaus. Op veel (vaak wel moeilijk toegankelijke) plaatsen zijn rotstekeningen van de San te zien. De rurale Zulu bevolking, die hier in de vorige eeuw door de terreur van Shaka tegen de bergwand werd aangedreven, leeft hier nog op zeer traditionele wijze.
Het Amphitheater
Het bekendste deel van het bergmassief is het spectaculaire Amphitheater, in de noordelijke Drakensbergen. Dit is een bergwand die onderdeel is van de grens met Lesotho, 3000m hoog en in de vorm van een 5km lange halve maan, vandaar de naam. Anders dan in Europa zijn de bergen plat (zoals de Tafelberg). De Tugela rivier ontspringt hier en valt over de rand: één van de hoogste watervallen ter wereld. U kunt in de omgeving schitterende wandelingen maken. Andere bekende punten zijn o.a. het Giant’s Castle, en de Sani Pass (maar die is niet voor wandelaars).
Drakensbergen: huisjes of hotel – wandelen met Zulugidsen
Bij Giants Castle in de centrale Drakensbergen kunt u goedkoper maar vaak prachtig gelegen huisjes huren van de Parkenraad. In de noordelijke Drakensbergen kan dit ook maar hier zijn ook meerdere heel goede hotels in de omgeving. Voordeel van een hotel is dat er standaard elke dag ochtendwandelingen vertrekken o.l.v. Zulugidsen. Meestal is dit inbegrepen in de prijs van de overnachting. Dit is een prima manier om op een veilige manier actief te zijn, en ook om in contact te komen met lokale mensen. Meestal zijn de gidsen Zulu’s die graag vertellen over hun geschiedenis en hedendaagse cultuur en leven. Zo’n wandelverblijf in de bergen is een prima afwisseling tijdens een rondreis door het grote Zuid-Afrika, waar je soms wat ‘vadsig’ wordt van de autoritten (en het goede eten…).
Voor meer informatie
Neem contact met ons op over het inbouwen van wandelsafari’s Zuid-Afrika – bush walks, meerdaagse wandelingen en/ of walking trails . We hebben zelf heel veel van Zuid-Afrika te voet gezien. In de volgende twee voorbeeldroutes zou er bijvoorbeeld genoeg tijd zijn om wandelen toe te voegen / extra in te bouwen als één van de activiteiten:
Reis 1018 Zuid-Afrika Puur Safari
Reis 1011 Zuid-Afrika malariavrij, noorden en Drakensbergen
Of kijk op andere websites, bijvoorbeeld KZN Drakensbergen en voor nog veel meer wandelmogelijkheden Walkopedia (zoek op South Africa).