Overweegt u om Afrika met uw (klein)kinderen te bezoeken? Voor reisgrage en avontuurlijk gezinnen biedt Afrika veel mogelijkheden!

Er is één belangrijke vraag die u zich vooraf moet stellen wanneer u overweegt om met kinderen naar Afrika (of Azië) te gaan reizen: gaan we enig risico nemen wat betreft malaria of kiezen we voor malariavrije bestemmingen? Het antwoord op deze vraag verschilt van gezin tot gezin. Wij adviseren om over het malariarisico altijd advies in te winnen van een huisarts, consultatiebureau op andere medische instantie. Wel geven we enkele feiten die u kunnen helpen bij de overwegingen. Het malaria risico hangt onder meer af van:

 • De regio. Compleet malariavrije landen zijn er niet in ons aanbod. Maar er zijn wel streken met nul risico, met een laag risico of met een hoger risico. Het risico is het hoogst in gebieden waar veel lokale mensen zijn met malaria. De parasiet wordt namelijk overgebracht door een mug die hem eerst opzuigt uit het bloed van iemand met malaria, en hem vervolgens “injecteert” in het bloed van iemand zonder malaria. In steden en dichtbevolkte gebieden loopt u dus meer risico dan in natuurparken en op het platteland.
 • De tijd van het jaar. In de droge Afrikaanse winter is het risico lager dan in de zomer. In de zomer regent het soms en kunnen de muggen zich makkelijker verspreiden. De Afrikaanse winter loopt zeer globaal van ca. juni tot ca. september.
 • Het gewicht van het kind. De parasiet verspreidt zich in een klein lichaam even snel als in een volwassen lichaam. Hoe groter u bent, hoe langzamer het gaat.
 • Slik je malariapillen of niet. Indien de arts adviseert om pillen te slikken, is het zeer onverstandig om het niet te doen. Malariapillen hebben een slechte reputatie, maar dat is vooral gebaseerd op oudere middelen als Lariam. Tegenwoordig is er bijvoorbeeld Malarone. Dit middel heeft veel minder bijwerkingen en is er ook in kinderdosering.
 • Neemt u gedisciplineerd andere voorzorgmaatregelen tegen malaria of niet. Bijvoorbeeld: tijdig en steeds opnieuw insmeren met een goed muggenwerend middel, de juiste kleding dragen, kamer sprayen voor het slapen gaan en onder een klamboe slapen.

De praktijk laat zien dat gezinnen met kinderen vanaf een jaar of 7 meestal wel naar laag risico gebieden reizen. Gezinnen met jongere kinderen doen het soms wel, soms niet.

De meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids Zuid-Afrika

Familievakantie in natuurreservaat, Zuid-Afrika

Dus wat zijn dan de meest geschikte landen in Afrika voor een reis met kinderen als je GEEN risico wilt lopen op malaria?

 

Zuid-Afrika met kinderen

Een zeer groot deel van Zuid-Afrika is malariavrij en dus wat malaria betreft één van de veiligste landen in (zuidelijk-)Afrika voor kindvriendelijke reizen. Regio’s die een laag risico op malaria hebben (en niet het hele jaar door) zijn:

 • het Krugerpark en de strook ten westen van het park in een rechte lijn naar beneden tot aan de Indische Oceaan
 • langs de gehele Limpopo-rivier
 • het Kgalagadi Transfrontier Park

Dit geldt het hele jaar door met uitzondering van de wintermaanden juli en augustus. Dat is dus juist de periode waarin veel gezinnen met schoolgaande kinderen een familiereis naar Zuid-Afrika willen maken!

U zou dus wel met kinderen naar Krugerpark kunnen in juli en augustus, maar het lastige is wel dat de medische adviezen hierover niet eenduidig blijken. De ene instantie adviseert dat het wel kan, maar enkelen raden het toch af. Dit kan ook te maken hebben met de omstandigheden in een gezin. Het risico is in die maanden in ieder geval zeer laag, maar het is niet nul. Wilt u geen enkel risico lopen ga er dan niet heen en nogmaals, win zelf medisch advies in en neem uw beslissing.

Een kindvriendelijke reis naar Zuid-Afrika is ook om een aantal andere redenen een goede optie:

 • Er is veel aanbod in accommodaties, ook bijvoorbeeld in gezinshuisjes en familiekamers. Wel moet u dan ruim op tijd boeken, het liefst in de herfst voorafgaan aan de zomervakantie waarin u wilt reizen.
 • Het is een zeer veelzijdig land met allerlei landschappen, veel verschillende culturen en historische plaatsen en veel mogelijkheden om actief te zijn – op alle leeftijdsniveaus. Zuid-Afrika is dus ook zeer geschikt indien u reist met kinderen van verschillende leeftijden, een samengesteld of inclusief grootouders.
 • De infrastructuur is goed – er zijn goede wegen en supermarkten en, indien nodig, ook de (privé) huisartsen zijn meestal zeer goed.
De meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids Zuid-Afrika

Vrij als een vogel in Zuid-Afrika

Namibië met kinderen

Namibië is ook een grotendeels malariavrij land. Het noorden heeft een laag risico op malaria. Wij vinden dit land dan ook zeer geschikt voor een Afrikareis met kinderen en organiseren regelmatig kindvriendelijke reizen naar Namibië. Zeker als u al eerder in Zuid-Afrika bent geweest is dit een logisch “tweede” land voor uw Afrikareis. De landschappen zijn weids en open, de zon schijnt en het is bijna altijd droog. Kinderen voelen zich daar prettig in. Door het weinige water zijn er van nature (met uitzondering van enkele plekken) niet zo veel dieren als in andere landen. Kinderen kunnen dus vrij spelen en dit maakt het één van de meest geschikte landen in (zuidelijk-)Afrika voor een kindvriendelijke reis. Dat betekent overigens niet dat u ze uit het oog kunt verliezen. Dat kan niet. Ook in Namibie zijn er dieren, waaronder reptielen, er moet dus altijd een volwassene zijn die de kinderen (nauwlettend) in de gaten houdt.

Meest geschikte landen in Afrika voor vakantie met kinderen - Sossusvlei - Van de duinen af rennen

Het wonder van de rode zandduinen, Namibie, Sossusvlei

Meest geschikte landen Afrika vakantie met kinderen - Sossusvlei - Van de duinen af zwemmen

Naar beneden “zwemmen”

Meest geschikte landen voor vakantie met kids - Etosha National Park - Kinderen bij Okaukuejo

Wachten op de olifant, Namibie, Etosha National Park, Okaukuejo drinkplaats

Namibië is een land voor echte natuurmensen, maar het heeft ook vele lokale culturen. Indien er budget voor is, kunt u zelfs met de Bushmen op stap. De Bushmen of San zijn de vroegste bewoners van Afrika. Zij staan bekend om hun grote kennis van de bush en hun bijzondere kliktaal. Veel Bushmen spreken Afrikaans dus zij kunnen met niet-Engelssprekende kinderen praten. Maar zelfs zonder taal zijn zij werkelijk zeer goed met kinderen, zij vinden het enig om dingen te laten zien of aan te leren, zoals traditionele spelletjes, vuur maken, muziek of spoorzoeken. Tijdens een familiereis door Namibië kunt u dus overwegen om een mooie combinatie te maken van natuur en cultuur, waarbij juist de afwisseling vaak leuk is voor de kinderen (en de ouders).

Bushmen 6 - de meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids - vuur maken, lokale bevolking, kinderen, reizen, Afrika

De Bushmen zijn net zo blij als jij als het lukt om vuur te maken!

Indien u malariavrij of met een zeer laag malariarisico wilt reizen zijn Zuid-Afrika en Namibië dus het meest geschikt voor een vakantie met vooral jongere kinderen. Neemt u het malariarisico voor lief, dan kunnen we het volgende zeggen over de overige landen die wij goed kennen.

Botswana met kinderen

Botswana is onze mening vooral geschikt voor wat oudere kinderen. Familiereizen in Botswana kunnen wel met jonge kinderen, maar vanaf een jaar of 10 zullen zij er zelf absoluut meer aan hebben. Bij wildritten in privé safari lodges mogen kinderen pas vanaf ca. 6 jaar mee en voor wildwandelingen moeten kinderen zelfs 14 of 16 zijn. Er zijn wel safari lodges die speciale kinderprogramma’s hebben en/of de mogelijkheid bieden voor een privé voertuig waarop jonge kinderen wel mee mogen, maar dat is uitsluitend in het hogere segment. Deze lodges moeten ook ver van tevoren geboekt worden want de mogelijkheden zijn beperkt en ondanks de hoge prijzen is een kindersafari in Botswana zeer populair onder internationale safariliefhebbers.

Meest geschikte landen vakantie Afrika met kids - Fly-in safari Okavango Delta

Chartervlucht in Botswana, knuffels mee

Meest geschikte landen vakantie Afrika met kids - Okavango Delta - Kinderen op mokorotocht

Mokorotocht in de Okavango Delta

Zambia met kinderen

Reizen naar Zambia is voor wat betreft safari met kinderen vergelijkbaar met reizen naar Botswana. Echter, Zambia is een “zwaardere” bestemming qua reizen. Het toerisme staat er meer in de kinderschoenen en er zijn weinig safari lodges die zich op kinderen richten. De afstanden zijn groter en de wegen zijn slechter dan in Botswana, vandaar dat met kinderen naar Zambia vrij uitzonderlijk is. Wij regelen het soms wel – er zijn bijvoorbeeld regelmatig ouders die vroeger in Zambia gewoond of gewerkt hebben, of zelf als kind in Zambia woonden, en die Zambia dus graag aan hun eigen kinderen willen laten zien. Een safari reis door Zambia is uitsluitend voor avontuurlijke en ook kapitaalkrachtige reizigers.

Tanzania met kinderen

Hoewel het risico op ziektes in Oost-Afrika hoger is dan in zuidelijk Afrika, is een kindvriendelijke Tanzania reis toch een populaire keuze voor gezinnen met kinderen. Dat komt omdat het een geweldig land is met prachtige natuur, veel dieren en een open en vriendelijke bevolking met veel verschillende culturen. U gaat dus zeker heel veel zien en meemaken. U reist daar als gezin met auto met chauffeur wat heel relaxt is voor de ouders, en zo’n man (ja, het is tot op heden altijd een man) is ook heel goed met kinderen. Zijn kennis en uitleg voegt echts iets extra’s toe aan de reis (en het creëert werkgelegenheid). Een ander voordeel van Tanzania is de ligging dichtbij de evenaar. Dat betekent dat de temperaturen het hele jaar door vrij constant zijn. In onze zomervakantie is het er warmer dan in zuidelijk Afrika. Verder heeft Tanzania prachtige stranden dus een veelzijdige familiereis naar Tanzania kan makkelijk worden afgesloten met een verblijf aan het strand. Wel moet u diepe zakken hebben voor Tanzania, het is één van de duurdere landen in ons aanbod.

De meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids Tanzania Serengeti

Ontbijt in de Serengeti

Familie Hadzape, meeste geschikte landen in Afrika voor vakantie met kids, Lake Eyasi, lokale bevolking, cultuur, kinderen

Ontmoeting met de locals, omgeving Lake Eyasi

De meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids Tanzaznia Zanzibar

Haarvlechten op Zanzibar

Mozambique met kinderen

Wij vinden reizen naar Mozambique vooral geschikt voor oudere kinderen en tieners omdat het risico op malaria er vrij hoog is. Ook is het niet zo afwisselend als de andere besproken landen vandaar dat wij het vrijwel altijd combineren met Zuid-Afrika. Na een avontuurlijke tocht door het Krugerpark en het binnenland van Mozambique komt u dan aan bij de uitgestrekte witte stranden van dit land. Hier kunt u snorkelen en leren duiken. De Mozambique stranden zijn in juli en augustus warmer dan de Zuid-Afrikaanse stranden en de Indische Oceaan is het hele jaar door warm (ook in Zuid-Afrika). Daarna kunt u dan (bijvoorbeeld) afzakken langs de kust en dan bent u in Swaziland, het derde land in een dergelijke veelzijdige route.

De meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids Mozambique leren duiken

Duik gelukt! In Mozambique kunt u prima leren duiken

Mauritius en de Seychellen met kinderen

Beide eilandengroepen zijn uitermate geschikt voor kinderen. Vooral reizen naar Mauritius zijn populaire voor gezinnen die een Safari & Strand reis naar Afrika willen, die na een mooie safari willen uitblazen aan het strand. Er zijn uitstekende hotels voor allerlei “soorten” reizigers, waaronder gezinnen met kinderen. Het hangt van de leeftijd(en) af, wat de beste keuze is voor uw verblijf. In sommige hotels zijn “kinderclubs” en andere entertainment programma’s, maar vindt u dat juist vreselijk dan is dat makkelijk te vermijden. Op de Seychellen is dit minder gebruikelijk.

De enige twee nadelen die we wel moeten noemen is dat deze eilanden nog best ver vliegen zijn vanaf het vasteland van Afrika. Op zich is dat overkomelijk, maar het duwt wel ook het budget omhoog. Vluchtkosten van rond de € 400,00 extra per persoon zijn niet ongebruikelijk. Indien u in de zomervakantie gaat reizen en het gezin houdt erg vast aan een traditionele strandvakantie, kan het daarom een goede oplossing zijn om te investeren in een goede Afrikareis met kinderen, en dan terug te vliegen naar Europa en daar nog een low-cost zonvakantie te boeken. Dat is in veel gevallen goedkoper. Niet dat we u willen weerhouden van het verkennen van Mauritius of de Seychellen! Het blijven unieke bounty eilanden waar zowel de actieve als de luie reizigers alles van zijn gading vindt.

De meest geschikte landen in Afrika voor een vakantie met kids Mauritius kinderbadje

Veilig zwemmen in één van de vele kindvriendelijk hotels op Mauritius

Voor meer informatie

Neem contact met ons op of kijk naar die diverse voorbeelden van familiereizen naar Afrika op onze website.