In Zuid-Afrika is enorm veel te zien en te beleven. Veel reizigers vragen zich af of de activiteiten en excursies in Zuid-Afrika zijn inbegrepen in de reissom of optioneel zijn. Indien ze niet inbegrepen zijn, is de volgende vraag of activiteiten en excursies van tevoren moeten worden vastgelegd en – zo ja – wie dit doet : u zelf of Out in Africa? Wij hebben daar in de loop van de jaren veel ervaring mee opgedaan. De antwoorden op deze vragen verschillen per bestemming, per tijd van het jaar en per klant. Hieronder vindt u een lijst van veel gevraagde activiteiten en excursies in enkele van de meest bekende plaatsen in Zuid-Afrika, zoals Kaapstad, Hermanus, St. Lucia, Krugerpark. Maar eerst geven wij onze visie en enkele tips.

Activiteiten/excursies zijn inbegrepen in onze reizen en offertes in de volgende gevallen:

Indien de activiteit of excursie zo wordt aangeboden door de bestemming zelf. Als een bestemming er zelf voor gekozen heeft om activiteiten op te nemen in de basisprijs is dit uiteraard ook inbegrepen in onze reissom. Bijvoorbeeld, privé safari lodges bieden normaal gesproken dagelijks twee wildritten per persoon, en soms ook nog een wildwandeling, en dat is onderdeel van de prijs. Dat betekent ook dat er geen restitutie is als u niet meegaat. Deze lodges rekenen één prijs inclusief twee wildritten per persoon per dag, en meestal ook alle maaltijden. Dit wordt als weergegeven als “FBA” in de offertes (full board & activities). De standaard activiteiten zijn dan inbegrepen in de reissom en hoeven ook niet meer apart te worden geregeld.

Indien wij van mening zijn dat een activiteit of excursie zo belangrijk en/of zo leuk is dat zonder deze activiteit de Zuid-Afrikareis echt aan kwaliteit zou inboeten én het een te groot risico is om het ter plaatse pas te regelen omdat er dan mogelijk geen plaats meer is.

Of indien u zelf heeft aangegeven dat er interesse is voor bepaalde excursies of activiteiten in Zuid-Afrika.

In al die gevallen blijkt duidelijk uit de offerte dat activiteiten inbegrepen zijn. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn een bezoek aan een township en Robben Island, paardrijden in de Drakensbergen, bezoek aan een schooltje, e.d.

Zuid-Afrika, school, Out in Africa scholenproject, kinderen aan het puzzelen

Een bezoek aan een schooltje in Zuid-Afrika

In de overige gevallen zijn activiteiten/excursies in Zuid-Afrika niet op voorhand inbegrepen in de reissom. Maar wij geven er wel informatie over en wij kunnen veel activiteiten wel regelen als u daar prijs op stelt. Maar is het verstandig…?

Wij regelen al 25 jaar reizen naar Zuid-Afrika en hebben gemerkt dat het aanbieden van excursiepakketten lang niet altijd goed uitpakt. Hiervoor zijn tal van redenen. De belangrijkste reden is: als een excursie of activiteit geboekt is zit u er echt aan vast op de datum en tijdstip dat het geboekt is. Veel activiteiten en excursies in Zuid-Afrika zijn weersafhankelijk. Vooral boottochten op zee gaan regelmatig niet door vanwege het weer. Dan is het “een gedoe” om de betaalde kosten terug te krijgen. Belangrijker is dat het voor veel reizigers moeilijk blijkt om maanden van tevoren in te schatten waar je zin in hebt als je eenmaal ter plaatse bent. En op welke dag en of de activiteit ’s ochtends of ’s middags moet plaatsvinden en of iedereen wel meegaat, etc. De keus verder groot en verandert voortdurend. Veel reizigers ontdekken ter plaatse dat ze eigenlijk een andere activiteit of excursie hadden willen doen dan ze gepland hebben, of ze willen het op een ander tijdstip doen, of iemand voelt zich niet lekker, of heeft alsnog geen zin, of juist de standaardexcursies blijken nogal massaal te zijn, of… Dit hebben wij zelf vaak ervaren en blijkt ook uit feedback van klanten, vooral bij gezinnen of groepjes mensen die samen reizen. Uiteraard is er wat voor te zeggen om dan juist wél excursies en activiteiten vast te leggen zodat er minder ruimte is voor discussie, maar het wel of niet vastleggen van excursies is een zeer persoonlijke keuze. Ons advies: vastleggen kan (hoewel “dichttimmeren” van het hele programma nooit een goed idee is), maar flexibel blijven en ter plaatse pas besluiten heeft zeker ook zijn voordelen. Het is geheel aan u!

Strand Zuid-Afrika (5), familievakantie, zomervakantie, Durban, Indische Oceaan - Activiteiten en excursies in Zuid-Afrika

Een spontane duik in de Indische Oceaan (in juli!)

Dan zijn er nog activiteiten en excursies waar Zuid-Afrika juist bekend om staat, maar die lang niet altijd bijgeboekt hoeven worden. Dit geldt zeker ook voor “safari’s”. Veel van onze klanten doen een combinatiereis met verblijf in zowel gunstig geprijsde staatsparken als één of twee duurdere privé safari lodges. In een dergelijke privé safari lodge zijn de wildritten al inbegrepen (inclusief rijden na donker en wildwandeling) en de rangers zijn zeer capabel en gemotiveerd. In de staatsparken kan je ook wildritten boeken – en veel mensen vragen daar ook naar – maar die zijn vaak massaal (grote voertuigen) en van veel minder goede kwaliteit (te weinig informatie van de ranger en voertuigen mogen niet van de weg af). Met andere woorden, zeker voor de safari’s geldt dat er kwaliteitsverschillen zijn en je goed moet overwegen (met onze hulp indien gewenst) welke georganiseerde safari-activiteiten echt waarde toevoegen en dus bijgeboekt moeten worden. Zie ook onze Blog Zo Spot je de Big Five.

Spelende leeuwen, zomer in Afrika

Tenslotte zijn er ook excursies en excursies die wij niet voor u boeken omdat ze risicovol zijn. Voorbeelden zijn bungee jumping, micro-lighting, para-gliding e.d. Ook fietsen in SOWETO vinden wij niet veilig. Niet omdat het een onveilige plek is, maar simpelweg omdat het verkeer in Zuid-Afrika totaal niet gewend is aan fietsers, vooral niet in de grote steden. En dan zijn er nog activiteiten waar wij simpelweg niet achter staan omdat ze ethisch niet verantwoord zijn (vinden wij). We raden bijvoorbeeld bijna altijd af om naar adressen te gaan waar zogenaamde “animal interaction” wordt aangeboden. Hierover leest u meer in onze Blogs Knuffelfarms in Zuid-Afrika en Rijden op een olifant? Nee!

Echter, indien u toch zeker weet dat u een bepaalde activiteit of excursie wilt doen, kunt u ze gerust vastleggen, vooral in de maanden die wij aangeven hieronder. U kunt het zelf doen met de informatie die wij geven of – als u dat op prijs stelt – wij regelen het. Wij boeken dit dan namens u of wij seinen de guesthouses in dat u dit wilt en zij regelen het. Zij hebben namelijk de beste kennis van wat er op dát moment in hun omgeving wordt aangeboden.

Om de kosten in Euro’s te berekenen dient u de Randbedragen te delen door ca. 15.
Alle activiteiten zijn op eigen risico en kostenindicaties zijn voor volwassenen en onder voorbehoud.

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN KAAPSTAD

Kabelbaan naar de top van de Tafelberg: ons advies is om zelf van tevoren online tickets te boeken. Dit gaat zeer gemakkelijk en u kunt dan kiezen voor een ticket dat u kunt gebruiken op één van meerdere dagen zodat u kunt gaan wanneer er geen wolkendek ligt (het zogenaamde “tafelkleed”). Een tip: tenzij u erg fit bent, let er dan op dat u een RETOUR ticket boekt.  Kostenindicatie ca. ZAR 330 pp. Wilt u lopend de berg op dan raden we aan met een gids te gaan. Vaak kan dit geregeld worden via het guesthouse.

Kaap de Goede Hoop: dit hoeft niet van tevoren geboekt te worden. U kunt er heen rijden en u betaalt aan het hek. Kostenindicatie ca. ZAR 300 pp

De pinguïns bij Boulders Beach: hiervoor geldt hetzelfde, u kunt er heen rijden en u betaalt aan het hek. Een tip: ga ’s ochtends vroeg dan is het nog niet druk met schoolklassen. Kostenindicatie ca. ZAR 150 pp

Robben Island: als u zeker weet dat u dit wilt doen, is het verstandig van tevoren tickets te boeken via www.robben-island.org.za. Weet u het nog niet, dan kunt u zich oriënteren bij de vertrekplaats aan het Victoria & Alfred Waterfront en daar ook boeken (als er nog plaats is). Ook zijn er kleine tour operators aan het Waterfront die het kunnen regelen. Kostenindicatie ca. ZAR 360 pp

Township bezoeken: dit kan het beste van tevoren geregeld worden via ons en dat kan dan alleen in combinatie met een bezoek aan Robben Island. Kostenindicatie voor deze zogenaamde Walk To Freedom Tour vanaf ca. ZAR 1274 pp (groep).

Hop-on-Hop-off Bus (‘topless dubbeldekker’): een prima manier om Kaapstad te verkennen. Zelf te boeken – er zijn veel routes en mogelijkheden. Het kan ter plaatse. Zie www.citysightseeing.co.za. Kostenindicatie vanaf ZAR 200 pp.

Botanische Tuinen Kirstenbosch: dit hoeft niet van tevoren geboekt te worden. Kostenindicatie ca. ZAR 70 pp.

Actviteiten en excursies Zuid-Afrika - Pinguins bij Boulders Beach, Kaapstad

Pinguïns bij Boulders Beach, Kaapstad

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN HERMANUS EN GANSBAAI

Vaak zijn de walvissen vanaf de kant te zien maar bent u er zeker van dat u de oceaan op wilt (dus u wordt niet snel zeeziek en vindt dit soort dingen niet snel eng), dan is het beter om dit wel van tevoren te regelen. Meldt het bij ons en wij geven het door aan uw overnachtingsadres. Kostenindicatie ca. ZAR 1000 pp.

Hetzelfde geldt voor het kooiduiken met haaien. Kostenindicatie ca. ZAR 2250 pp.

Hermanus, whale-watching, close encounter boat tour

Walvissen tijdens een close encounter boottocht in de baai van Hermanus (foto: Grootbos)

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN LANGS DE TUINROUTE (KNYSNA EN PLETTENBERG BAY)

Activiteiten zoals boottochten en golf kunnen bijna altijd ter plaatse geboekt worden, er zijn namelijk veel aanbieders. Informeer bij uw overnachtingsadres. Zie ook onze Blog over de Tuinroute.

Tuinroute (12), Tsitsikamma National Park - Activiteiten en excursies in Zuid-Afrika

Wandeling in Tsitsikamma National Park, Tuinroute

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN EN OM ST. LUCIA

St. Lucia kan erg druk zijn, vooral in de maanden juli t/m oktober. Het is beter om dan activiteiten van tevoren te regelen, maar kiezen blijft lastig. Meldt het bij ons en wij geven het door aan uw overnachtingsadres. Enkele mogelijkheden:

Boottour op de rivier op zoek naar nijlpaarden en krokodillen. Kostenindicatie ZAR 220 pp. U moet van tevoren kiezen hoe laat.

Dagexcursie naar Hluhluwe-Imfolozi Game reserve. Vertrek om 05.00 uur (!) – terug om 14h30. Kostenindicatie ca. ZAR 1100 pp. U kunt dit echter ook zelf doen (dus zelf naar het park in uw huurauto en daar rondrijden) en het is alleen zinvol indien u niet óók al in het park slaapt en u minimaal 3 nachten in St.Lucia verblijft.

Avondwildrit in Isimangaliso (St. Lucia) Wetlands National Park. Vooral kleine dieren maar interessant. Kostenindicatie ca. ZAR 525 pp.

Wildrit door het park en snorkelen bij Cape Vidal. Ook dit kunt u gemakkelijk zelf doen, een prachtige dag, maar als georganiseerde excursie is de kostenindicatie ca. ZAR 785 pp. Dat is wel inclusief braai (als het weer goed is).

Activiteiten en excursies Zuid-Afrika - Boottocht over Lake St Lucia, Isimangaliso Wetlands

Boottocht op zoek naar nijlpaarden, krokodillen en vogels

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN EN OM DE DRAKENSBERGEN

Noordelijke Drakensbergen (o.a. Montusi, The Cavern, Thendele). Bij All Out Adventures kunt u tal van activiteiten doen – onder meer paintball, quad bike riding, mountain biking (voor gevorderden), tokkelen/ canopy tour/ cable tour, king swing. Er is ook een speciale zone voor kinderen. Normaal gesproken hoeft dit niet van tevoren geboekt worden, maar op drukke dagen moet u soms wachten. Alleen als u met een groepje bent en u wilt paintballen, dan kan dit beter wél aangemeld worden. Oriënteer u goed op de kosten – er zijn ook pakketten. www.alloutadventures.co.za.

Bezoek aan lokaal dorp (Amazizi). Dit kan geregeld worden indien u bij Montusi verblijft. Kostenindicatie ZAR 200 pp.

Bezoek aan ons Scholenproject. Een bezoek aan ons Scholenproject kan soms geregeld worden, op aanvraag en indien u een donatie doet op de rekening in Nederland. Uiteraard is bezoek niet mogelijk tijdens weekenden en lokale schoolvakanties. Bij het bezoek aan het lokale dorp gaat u overigens ook meestal naar een crèche die bij ons project hoort en naar een overheidsschool. Kosten: u wordt verzocht een donatie over te maken op ons speciale rekeningnummer.

Beklimmen van het Amphitheater. Dit is zeer weersafhankelijk en wij adviseren dit alleen met gids te doen en bij een verblijf van minimaal 3 nachten of langer. Het is minimaal 2 uur rijden naar de start van de hike. U moet fit zijn en absoluut geen hoogtevrees hebben. Het laatste deel klimt u over loshangende ijzeren ladders. Het wordt via uw hotel geregeld. Kostenvoorbeelden ZAR 1410 pp bij één persoon, ZAR 1630 voor 2 personen, ZAR 3180 voor 4 personen.

Bij The Cavern en Montusi kunt u paardrijden. Over het algemeen hoeft dit niet van tevoren geboekt te worden – oriënteer u ter plaatse. Bij Montusi wordt dit georganiseerd door The Northern Horse. En als u gevorderde paardrijder bent en een bijzondere rit wilt maken, bespreek dit dan ook met ons. Kostenindicatie vanaf ZAR 220 pp (1 uur) tot ZAR 900pp (hele dag).

Sani Pass: wilt u onder begeleiding de Sani Pass op geef het dan door en wij melden dit aan bij het guesthouse. Kostenindicatie ZAR 930 pp

Drakensbergen, tokkelen - Activiteiten en excursies in Zuid-Afrika

King swing en canopy boomtop tours in de Drakensbergen

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN EN OM HET KRUGERPARK

Iedere buitenlandse bezoeker aan Kruger National Park betaalt een toegangsprijs van ca. ZAR 372 pppd (kinderen tot 12 jaar ZAR 186pp). Gezien de wildstand is Kruger National Park daarmee één van de beste value-for-money natuurbestemmingen ter wereld. U kunt er zelf rondrijden en dat wordt massaal gedaan zonder problemen (en met een beetje aanwijzingen van ons). Gaat u veel nachten in de Zuid-Afrikaanse nationale parken overnachten, dan is het soms goedkoper om een Wild Card aan te schaffen.

In het Krugerpark kunnen indien gewenst vanuit de grotere Rest Camps eventueel begeleide ochtendwildritten, dagritten, sunset-ritten en avondritten worden geboekt, de beroemde game drives (“game” betekent wild/dieren). Kostenindicatie ZAR 185-230 pp per rit. Zoals gezegd is de kwaliteit niet goed te garanderen – soms is het prima, soms is het minder. Als u al naar een privé safari lodge gaat waar ritten inbegrepen zijn heeft het niet veel zin. Daarnaast zijn er ook ochtend- en enkele middagwandelingen onder begeleiding van een ranger te boeken. Kostenindicatie ZAR 460-660 pp.

Fervente wandelaars kunnen overwegen een Wilderness Trail te doen. Dit zijn meerdaagse wandelingen – fantastisch! Echter, het moet zeer ver van tevoren worden gepland. Dit type reizen is een verhaal apart – neem contact met ons op. Zie ook onze Blog over wandelsafari’s.

Daarnaast zijn er tal van kleine tour operators die allerlei soorten “safari’s” aanbieden in het Kruger National Park. Wij regelen dat indien nodig en mogelijk via het adres waar u verblijft, maar nogmaals: zelf rijden is heel goed te doen.

Activiteiten en excursies Zuid-Afrika - Kruger National Park - Woodland kingfisher (ijsvogel)

Woodland Kingfisher (ijsvogel) in Kruger National Park

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN PANORAMAROUTE

De belangrijkste punten langs de Blyde Rivier Canyon en Panoramaroute zijn (van noord naar zuid) de Drie Rondavels, Bourke’s Luck, God’s Window en Wonder View, Berlin en Lisbon Falls, Mac-Mac Pools. Voor de meeste plekken betaalt u een kleine toegangsprijs van ca. ZAR 25-55 pp. Het hoeft niet van tevoren geboekt te worden. De laatste jaren is het naar onze mening nogal toeristisch geworden en het is zeker niet nodig om overal te stoppen.

Activiteiten en excursies Zuid-Afrika - Panoramaroute, Three Rondavels

De Drie Rondavels (en Jessie)

EXCURSIES EN ACTIVITEITEN IN JOHANNESBURG EN PRETORIA

Apartheidmuseum. Dit is een zeer indrukwekkend museum voor reizigers die meer willen begrijpen van Zuid-Afrika. Kostenindicatie ca. ZAR 95 pp als u zelf gaat. Of ca. ZAR 875 pp met chauffeur.

SOWETO tour. Een tour van ’s werelds beroemde township kan door ons geboekt worden. Kostenindicatie ca. ZAR 875 pp. Echter, het past vaak lastig in het programma. Indien u ook naar Kaapstad gaat, zult u daar waarschijnlijk meer dagen blijven en is een bezoek aan een township bij Kaapstad (in combinatie met Robben Island) vaak beter in te passen in het programma.
Combinatie SOWETO en Apartheidmuseum (privé tour) – kostenindicatie ca. ZAR 1580 pp

Voortrekkermonument. Dit is één van Pretoria’s bekendste attracties. U kunt er zelf heenrijden. Kostenindicatie ca. ZAR 80 pp.

Zuid-Afrika, SOWETO, Hector Peterson Monument

Hector Peterson Monument in SOWETO