Op vakantie naar Zuid Afrika? Wij helpen je op weg met 5 onmisbare tips

Zuid-Afrika is een geweldig vakantieland. Je kunt er het hele jaar door terecht, het klimaat is bijna altijd goed. Er is ontzettend veel te zien op het gebied van natuur en cultuur. Je kunt er actief zijn en luieren. En je draagt ook nog eens bij aan de lokale economie.  Onze belangrijkste tip is dan ook:

Neem de tijd – Overweeg om niet alles in één keer te doen

Zuid-Afrika is namelijk ook erg groot en belangrijke bezienswaardigheden, bijvoorbeeld Krugerpark en Kaapstad,  liggen ver uit elkaar (zo’n 2000 kilometer). En daar tussen in is ook nog van alles te zien. Een logische knip is dus om vanuit Johannesburg een grote cirkel te rijden en te concentreren op het noorden en oosten van het land. Op een andere is kan je dan Kaapstad, de Tuinroute en eventueel het gebied ten noorden van Kaapstad zien – eventueel in combinatie met Namibie.

Krugerpark is wel een prima optie om dieren te zien

 

Nee hoor, Kruger Nationaal Park is niet vergelijkbaar met een dierentuin.  Het is nog altijd een fantastisch mooi, zeer groot natuurreservaat (bijna zo groot als Belgie) met een hele hoge wildstand. Het is één van de goedkoopste manier ter wereld om zoveel zeldzame en echt wilde dieren in hun natuurlijke omgeving te zien – het Nationaal Park de Hoge Veluwe kost meer. Voor veel mensen is het dus zeker een bezoek waard, hoewel er uitzonderingen kunnen zijn. Wij kennen het Krugerpark als onze broekzak en kunnen helpen bij het vermijden van al te grote drukte.

Investeer in een bezoek aan  privé safari lodge

Wel raden we aan om een bezoek aan Krugerpark te combineren met een verblijf in een privé safari lodge indien het budgettair enigszins haalbaar is. Daar ga je in open voertuigen met een professionele ranger op zoek naar dieren. Twee maal per dag een wildrit van ca. 3 uur, ook in het donker. De rangers weten en vertellen veel en zij mogen van de wegen af door de bush rijden. De kans dat je hier dus bijzondere dingen ziet (een zogenaamde ‘sighting’) is dus wel groter dan in Krugerpark.  Ja, het is duurder, maar minder duur dan je op het eerste gezicht zou denken. Bij een echte safari lodge zijn namelijk alle maaltijden en twee lange wildirtten en vaak ook nog een wildwandeling inbegrepen in de prijs.

Doe ook een township tour in Zuid-Afrika

Of iets anders waarbij je in aanraking komt met het dagelijks leven van de miljoenen Zuid-Afrikanen die daar wonen. Kaapstad en Johannesburg zijn de beste plaatsen. Doe het wel georganiseerd met een gids, rijdt er niet zelf naar toe. Je zult merken dat het geen aapjes kijken is. Integendeel, ieder gaat gewoon zijn gang, maar voor de bezoeker is het bijna altijd een eye-opener.

Wees achterdochtig als iets heel goedkoop is

We krijgen zeer regelmatig te maken met klanten die zelf accommodaties of voertuigen gevonden hebben die hetzelfde lijken als wij voorstellen, maar toch veel goedkoper zijn. Bijna altijd is er dan wel een addertje IN het gras (zoals onze Zuid-Afrikaanse medewerkers blijven zeggen).  Er is ontzettend veel concurrentie voor Afrikareizen zowel hier, als daar. Wij doen niets raars met prijzen, we zetten er dus niets op, anders zouden we niet al 20 jaar bestaan. Ter plaatse is er ook voldoende aanbod om een neerwaartse prijsdruk te creëren. Niemand kan zijn accommodatie of voertuig te duur aanbieden want er is meer aanbod dan vraag. Als iets dus wél goedkoop is, is dit bijna altijd omdat er kwalitatief iets mee is. Bijvoorbeeld een lodge lijkt wel een safari lodge en biedt ook wildritten aan, maar ligt zelf niet in een reservaat. Deze zijn vaak te herkennen aan het feit dat je er kunt wandelen –dus er zijn geen wilde dieren. Of een voertuig is alleen verzekerd volgens Zuid-Afrikaanse normen. Of het is van een aanbieder die oude voertuigen van duurdere aanbieders opkoopt. What-you-pay-is-what-you-get. Goedkoop is duurkoop – vooral in Afrika.