Omschrijving

Zululand is de oude benaming van een groot deel van de tegenwoordige provincie KwaZulu-Natal. Het strekt zich globaal uit van de Tugela rivier in het westen tot Hluhuwe-Imfolozi National Park in het oosten. Het is een prachtig open landschap met eindeloos rollende heuvels. Als je er doorheen rijdt valt op dat het vanaf de Buffelsrivier oostwaarts ineens weinig ontwikkeld is, een overblijfsel van de Apartheid. In die Apartheidsperiode werden overal in Zuid-Afrika stukken land tot onafhankelijk thuisland gebombardeerd hetgeen inhield dat er niet meer geïnvesteerd werd en dat zwarte mensen die in de steden naar werk zochten gedeporteerd konden worden, terug naar hun zogenaamde thuis.

Maar ook eerder in de geschiedenis was dit een “troubled land”. Nadat Shaka Zulu, de “Zwarte Napoleon” eerst met geweld talloze losse stammen facties aan zich onderworpen had (voor Shaka) bestonden de Zulu’s niet als stam) en daarbij een golf van vluchtende stammen en facties tot diep in Zimbabwe had veroorzaakt, kwamen achtereenvolgens de Afrikaans sprekende boeren en daarna de Engelsen die allemaal ook aanspraak maakten op deze regio. Na oorlogen tussen de Zulu’s en Afrikaners en Zulu’s en de Engelsen raakten vervolgens de Engelsen en Afrikaners onderling slaags.

Zululand wordt door ons meestal ingebouwd voor de liefhebber van geschiedenis (dan heeft u twee overnachtingen nodig) of als tussenstop voor één nacht tussen de Drakensbergen en de omgeving van St. Lucia. Het is korter en leuker dan een route langs de sterk ontwikkelde kust ten noorden van Durban. We hebben in Zululand enkele verrassend goede boerderijadressen waar u in contact komt met “the locals” en meer leert van het boerenbestaan op het uitgestrekte platteland van Zuid-Afrika. Tijdens uw rondreis door Zuid-Afrika zal u zeker versteld staan van de provincie Zululand. Grijp deze unieke kans en ga op avontuur!