Omschrijving

In Afrika is er een groot verschil tussen een safari in een nationaal park (dat eigendom is van de staat) of een zogenaamde privé safari in een privé natuurreservaat (dat geen eigendom is van de staat maar van eigenaren en/of van de lokale gemeenschap). In de nationale parken (van zuidelijk Afrika) rijdt u over het algemeen zelf rond op zoek naar dieren. Het is er landschappelijk gezien prachtig en er zijn veel dieren. De overnachtingen zijn meestal basic, maar adequaat. Maar er gelden ook strenge regels, bijvoorbeeld u mag niet van de weg af en niet in het donker rijden en kan er vrij druk zijn (afhankelijk van de tijd van het jaar). Belangrijk kenmerk ook is dat het zeer betaalbaar is.

In een privé safaripark rijdt u niet zelf rond op zoek naar dieren. U gaat daar onder de hoede van een ranger in open voertuig met vierwielaandrijving op zoek naar dieren. Hij/zij vertelt veel over de dieren en de natuur in het algemeen en weet bijzonders ‘sightings’ natuurlijk beter te vinden dan wij als leken. In de privé reservaten gelden andere regels. De ranger mag wel van de weg af en ook na donker nog rijden. Al met als is de kans dat u veel ziet op een dergelijke wildrit groter dan wanneer u zelf rondrijdt. Voor de meeste natuurreservaten geldt dat er meerdere safari lodges in één reservaat zijn die dergelijk wildritten mogen doen. Bij dergelijke lodges zijn alle maaltijden, wildritten en soms ook wandelingen inbegrepen. Verder is de accommodatie vaak erg mooi en romantisch. Het echte Out of Africa gevoel – maar het is wel duurder dan een nationaal park.

Er zijn allerlei variaties, bijvoorbeeld in Kruger Nationaal Park zijn enkele privé safari lodges en er zijn privé natuurreservaten waar u voor de wildrit juist naar het aangrenzend nationale park moet… Let op vooral bij deze laatste categorie. Vaak ziet het er prachtig uit op het internet en is de prijs aantrekkelijk, maar zolang u zonder gids kunt wandelen en fietsen in een reservaat is het geen echte safari en komen er ter plaatse vaak nog veel kosten bij. Juist voor de safari’s is een goed advies van een ervaren specialist die vrijwel elk park en reservaat kent onontbeerlijk.

In de meeste gevallen proberen wij een combinatie van meerdere soorten safari’s door Zuid-Afrika op te nemen. Zo ervaart u zelf de verschillen en blijft de prijs binnen grenzen.