Omschrijving

De Panoramaroute is een bekend gebied met veel bezienswaardigheden in de provincie Mpumalanga (in het noordoosten van het land – onderweg van het vliegveld van Johannesburg naar het Greater Krugerpark gebied). Over een relatief korte afstand zijn veel fraaie vergezichten, watervallen en vreemde rotsformaties te zien. Voor een bezoek aan de Panoramaroute is Graskop, Pilgrim’s Rest, Sabie of Ohrigstad een goede uitvalbasis. De belangrijkste bezienswaardigheden liggen bijna allemaal langs de R532. Vanwege de gunstige ligging is de Panoramaroute een uitstekend gebied om uw rondreis door Zuid-Afrika door te brengen! Van noord naar zuid zijn de belangrijkste bezienswaardigheden:

(A) Drie Rondavels – Aan het einde van de Blyderivier Canyon. Bij het uitkijkpunt heeft u een prachtig uitzicht over de Blyderivier Canyon, het Blydepoort stuwmeer en de drie Rondavels. De Drie Rondavels zijn drie bergtoppen in de vorm van rondavels, traditionele ronde hutten. Dit is naar onze mening het mooiste uitkijkpunt.

(A) Blyde River Canyon – Deze indrukwekkende canyon is de op drie na grootste canyon ter wereld. De Blyderivier heeft over een afstand van ca. 20km een enorme canyon gevormd. Bij de Drie Rondavels is de canyon ca. 700m diep.

(B) Bourke’s Luck – Bij Bourke’s Luck komen de Treur en Blyderivier samen. De onderliggende rotsformaties zijn over miljoenen jaren door het water uitgesleten en vormen nu diepe cilindervormige gaten, de zogenaamde ‘Potholes’. Nog een klein detail: de heer Bourke, naar wie het gebied is vernoemd, heeft hier nooit het geluk (“goud”) gevonden waar hij naar zocht…

(D) God’s Window en Wonder View – Aan de R534. Biedt de bezoeker een schitterend uitzicht over het Lowveld, het subtropisch gebied dat vooral bekend staat om de grote natuurgebieden waaronder het Krugerpark. Bij zeer helder weer is Maputo, de hoofdstad van Mozambique, 240km verder van God’s Window te zien. Pinnacle Rock ligt niet ver van God’s Window. Deze vrijstaande kwartsietrots steekt meer dan 30m boven het inheemse woud uit.

Net ten zuiden van Graskop op de R533/5 is er inmiddels de Graskop Gorge Lift. Hier kunt u met de lift ca. 50 meter naar beneden de canyon in. Er is een bospad en een hangbrug en u kunt er wat eten.

Pilgrim’s Rest – een openlucht museum dat de bezoeker terug voert naar 1873, de tijd van de Transvaalse goudkoorts. Alec “Wheelbarrow” Patterson was de eerste die goede vondsten deed in de omgeving. Een andere goudzoeker, William Trafford, vond dat hij uiteindelijk zijn pelgrimstocht had voltooid, vandaar de naam Pilgrim’s Rest. De laatste goudmijn sloot in 1971, maar in 1999 is er weer begonnen met goudwinning. Het dorpje zelf is niet veel veranderd sinds 1873, de meeste huizen doen echter nu dienst als souvenir winkel, restaurantje of hotelkamer. Het gebied is zeer toeristisch.

Langs de Panoramaroute is ook een groot aantal watervallen te bewonderen. De bekendste watervallen in het gebied zijn de Berlin Falls en Lisbon Falls (C) (met haar 92m de hoogste waterval in het gebied) en tussen Graskop en Sabie de Mac-Mac Pools en Mac-Mac Falls (E). Laatstgenoemde heeft de naam te danken aan de vele Schotten die tijdens de goudkoorts het gebied overspoelden.