De Kalahari is een enorm uitgestrekte semi-woestijn (in totaal 1.2 miljoen km2, dus 30 x zo groot als Nederland). De Kalahari beslaat het grootste deel van Botswana, het oostelijk deel van Namibie en daarnaast nog delen van noordelijk Zuid-Afrika en zuidelijk Angola. “De Kalahari” spreekt bij veel mensen tot de verbeelding maar het is vrij…
Omschrijving
De Kalahari is een enorm uitgestrekte semi-woestijn (in totaal 1.2 miljoen km2, dus 30 x zo groot als Nederland). De Kalahari beslaat het grootste deel van Botswana, het oostelijk deel van Namibie en daarnaast nog delen van noordelijk Zuid-Afrika en zuidelijk Angola. “De Kalahari” spreekt bij veel mensen tot de verbeelding maar het is vrij moeilijk uit te leggen wat het nu precies is, vooral omdat u waarschijnlijk maar een klein deel ervan zult zien. Vanuit de ruimte gezien is het een enorme, met zand bedekte, schotel die tot de oudste delen van de vaste aardkorst behoort (ca. 3,5 miljard jaar oud). Er is hier geen plaats voor de indrukwekkende geologische geschiedenis van dit gebied, maar tegenwoordig wordt het landschap in grote mate bepaald door de regenval. Die is spaarzaam (170 tot 700 mm per jaar), maar toch meer dan in een echte woestijn, vandaar dat er leven mogelijk is voor mens en dier.
In zijn totaliteit is de Kalahari verrassend gevarieerd, zowel in klimaat, vegetatie als landschap. Het meest karakteristiek zijn de platte, open grassavannes doorsneden door droge rivierbeddingen met veel, maar nooit dicht op elkaar groeiende, struiken en bomen. Vooral de voor Afrika zo karakteristieke platte acacia’s zijn mooi. Dan zijn er soms modderige, meestal kurkdroge zoutpannen die één keer per jaar vollopen als de regens komen. De meeste mensen zullen de uitgestrekte zanderige delen met zacht fijn zand en de steile duinpannen niet zien, omdat het extreem moeilijk begaanbare stukken zijn. Er zijn ook beboste delen met de voor olifanten aantrekkelijke mopane en in het noordoosten wordt de Kalahari begrensd door de natte Okavango delta. De oudste bewoners van Afrika, de San of Bosjesmannen, trokken de afgelopen honderden jaren rond in de Kalahari, hun territorium almaar kleiner wordend als gevolg van het oprukken van veehoudende volkeren en de mijnbouwactiviteiten (o.a. diamanten) van kolonisatoren.
De Kalahari wordt doorsneden door een aantal goede geasfalteerde snelwegen. De legendarische Kalahari Highway is bekend, maar ook de weg tussen Nata en Maun, van Maun tot aan de Caprivistrip en van Maun tot Windhoek zijn goed. Houdt u van lange ritten over lege wegen, open landschappen en prachtige hoge luchten dan is een route door de Kalahari echt iets voor u. De belangrijkste parken die in de Kalahari liggen zijn het Kgalagadi Transfrontier Park, gelegen op de grens Zuid-Afrika, Botswana en Namibie (één van onze favorieten en de noodzakelijke omweg van de gebaande routes zeker waard). Daarnaast is er het minder toegankelijke Central Kalahari Game Reserve midden in Botswana (alleen voor ervaren 4×4 fanaten in konvooi).