Omschrijving

Onder fly-in safari’s verstaan wij een reisonderdeel waarbij u met chartervluchten in kleine vliegtuigjes naar afgelegen lodges vliegt die niet of zeer moeilijk te bereiken zijn  over land of water en waar grotere vliegtuigen ook niet kunnen landen. Fly-ins komen het meest voor naar lodges diep in de Okavango Delta. Een fly-in safari is duur. Dit komt omdat de vluchten zelf duur zijn en ook de afgelegen lodges zijn duur omdat alles van ver moet komen en de regering bovendien heeft zeer forse belastingen heft om een locatie diep in de delta te mogen exploiteren. Dat is ook een prima beleid want juist door dit “high-income-low-density” toerisme blijft deze streek zo bijzonder. Dus indien u de echt ongerepte delen van de delta wilt zien waar de invloed van de mens nog bijna nihil is, raden we zeker aan om budget in te zetten voor een dergelijk verblijf, of zelfs om uw reis uit te stellen en er voor te sparen. Dit is nu absoluut wél een waar-voor-uw-geld uitgave, niet in de laatste plaats omdat de vluchten zelf een prachtige ervaring zijn.

De vluchten worden meestal uitgevoerd in Cessna’s (kleinste model is voor 5 passagiers) die onder de kundige leiding van stoere bush piloten van lodge naar lodge “hoppen” – een soort luchttaxi. De vluchten mogen (gelukkig) alleen tijdens bepaalde uren worden uitgevoerd en de vluchtschema’s worden dan ook pas de dag van tevoren bepaald wanneer bekend is hoeveel mensen er precies met de “taxi” zullen meegaan. De vluchttijden worden dan door gebeld naar de lodge of het kampeerterrein waar u de avond voor vertrek verblijft. De veiligheid in dergelijke vliegtuigjes is goed, er zijn zeer weinig ongelukken. Echter, er is wel een strikt beleid ten aanzien van gewicht. Dit mag niet te veel zijn en moet ook goed gedistribueerd worden. U mag normaal maximaal 20 kilo bagage meenemen (inclusief handbagage en camera’s) en alleen in zachte, stouwbare tassen die in het ondiepe bagageruim passen. Dit is echt een hele strikte regel, uitsluitend voor uw veiligheid- rolkoffers passen gewoon niet. Verder is de richtlijn bij de meeste vluchten is dat het totale gewicht per persoon, inclusief bagage, maximaal ca. 120kg mag zijn. Weegt u dus zelf meer dan ca. 100 kilo laat dit dan bij boeking weten. Soms dient er dan een extra vliegtuigstoel gekocht te worden.

Op deze site staan voorbeelden van self-drive reizen waarbij een fly-in safari van 2 dagen is ingebouwd (bijvoorbeeld 1203-04, 2004, 2009). Verder zijn er voorbeelden van losse fly-in safari’s (dus zonder lijnvluchten) met 5 of 6 overnachtingen in hoog-en laagseizoen (1205-08).