Zuid-Afrika wordt ook wel de wereld in één land genoemd, en dit kunnen wij alleen maar beamen. Het land is zo groot dat er verschillende klimaatzones zijn, wat betekent dat er heel veel verschillende soorten natuur voorkomt. Daarbij hebben verschillende delen van het land zich anders ontwikkeld. In Kaapstad en op de Tuinroute doen veel van de gebouwen bijvoorbeeld erg denken aan de oude Engelse koloniale tijden, terwijl het verder naar het noorden in het land veel ruiger en “Afrikaanser” overkomt. Kortom, genoeg te zien in één land. Toch zeker minimaal één, maar eigenlijk wel veel meer bezoeken waard!

Wij zetten de diverse meest populaire bezienswaardigheden, de “must-sees” van Zuid-Afrika, voor u op een rijtje:

Kaapstad

Kaapstad is een echte wereldstad en eigenlijk niet vergelijkbaar met andere grote steden in Afrika. De stad is hip, levendig, kleurrijk en heeft veel te bieden voor zowel toeristen als Zuid-Afrikanen zelf. Misschien wel één van de meest bijzondere dingen aan Kaapstad is dat het een prachtige combinatie is van het echte stadsleven met daarnaast ook hele bijzondere natuur. Een bezoek aan het Kaapse Schiereiland mag zeker niet ontbreken tijdens een verblijf in Kaapstad. Plan hier een hele dag voor, zodat je genoeg tijd hebt om naar de pinguins te gaan bij Boulders Beach, maar ook de wandeling te maken naar de top van Cape Point en natuurlijk voor een fotomoment bij het beroemde bord bij Kaap de Goede Hoop. Een tip van onze kant: rij de route in bovengenoemde volgorde, dan rij je aan het einde van de dag over Chapmans Peak Drive, een weg die langs de westkust van Kaapstad loopt en waarvan je een prachtig uitzicht hebt op de ondergaande zon.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Pinguins Boulders Beach Kaapstad

Pinguins bij Boulders Beach

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Uitzicht vanaf Cape Point, Kaapstad

Uitzicht op Kaap de Goede Hoop vanaf Cape Point

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Familie bij Kaap de Goede Hoop bord, Kaapstad

Kaap de Goede Hoop

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Kaapstad - Zonsondergang over Atlantische Oceaan bij Chapman's Peak

Zonsondergang vanaf Chapmans Peak Drive

Verder is een bezoek aan de Tafelberg ook absoluut de moeite waard. De rit naar de top met de kabelbaan is al mooi (of ronduit spannend voor degenen onder ons met hoogtevrees), maar eenmaal boven kun je heel Kaapstad overzien, inclusief Robben Eiland in de verte. Robben Eiland zelf kan ook bezocht worden, waarbij je een tour krijgt met een gids die meer vertelt over de harde jaren van opsluiting van Nelson Mandela en andere gevangenen. Let wel, het bootje naar Robben Eiland gaat alleen met goed weer. Waait het te hard, dan kun je helaas niet naar Robben Eiland.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Kaapstad - Uitzicht vanaf Tafelberg op Lion's Head

Uitzicht vanaf de Tafelberg (met in de verte Robben Eiland)

Uiteraard is er nog veel en veel meer te doen in Kaapstad – bovenstaande is slechts een greep uit de brede selectie aan bezienswaardigheden! Ook leuk is het om, naast het bezoeken van de diverse bezienswaardigheden, gewoon rond te lopen in bijvoorbeeld het Victoria & Alfred Waterfront. Hier zijn vele leuke restaurants en cafés en ook op straat is er vaak iets te zien, bijvoorbeeld straattoneel of straatmuzikanten.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Kaapstad - Stadhuis

Stadhuis van Kaapstad

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Kleurrijke huizen in Bo-Kaap, Kaapstad

De wijk Bo-Kaap in Kaapstad

Wijngebieden

Zuid-Afrikaanse wijnen zijn bekend over de gehele wereld en komen voornamelijk uit de streek rondom Stellenbosch en Franschhoek in de Westelijke Kaapprovincie. Stellenbosch en Fransschhoek zelf zijn hele leuke dorpjes, waar je een fijn dagje rond kunt lopen en natuurlijk héérlijk kunt eten in één van de vele restaurants. Stellenbosch is een echte studentenstad, dus het is altijd levendig en gezellig en er zijn veel leuke café’s. Franschhoek is iets rustiger. De beide dorpen zijn omringd door vele wijnboerderijen en op een heleboel van die boerderijen is het natuurlijk mogelijk om een wijnproeverij te doen. Zowel voor de echte wijnkenner als de leek een aanrader om te bezoeken, en zelfs voor iemand die niet van wijn houdt is dit een mooi en leuk gebied om op te nemen in de reis!

Wijngebied (3), Zuid-Afrika, bezienswaardigheden, hoogtepunten, wijn, stellenbosch, franschhoek, wijnproeven

Een wijnkelder die bezocht kan worden tijdens een wijnproeverij

Hermanus

Hermanus ligt ongeveer 100km ten zuidoosten van Stellenbosch en met name in de periode juli t/m november is dit een populaire plaats voor vakantiegangers. Waarom? In die tijd van het jaar komen de zuidkapers (walvissen) naar Walker Bay bij Hermanus om te paren en te kalven. De baai is over het geheel behoorlijk diep en dus komen de walvissen regelmatig dichtbij de kust en kunnen ze vaak vanaf de rotsen aan de kust gezien worden! Een boottocht kan tegenwoordig soms ook, maar is niet zonder controverse onder natuurliefhebbers en ook vaak niet nodig: dit wordt ook wel de beste “land-based whale-watching” plek ter wereld genoemd!

Hermanus (4)

Walvissen kijken vanaf de rotsen in Hermanus

Tuinroute

De Tuinroute is een bijzondere naam: hierbij denken mensen vaak al snel dat het een route is langs een heleboel mooie aangelegde tuinen, maar niets is minder waar! Het is een route langs de prachtige ongerepte kustlijn in het zuiden van Zuid-Afrika, waar heel veel mooie groene natuur (“tuinen”) te zien is. De Tuinroute loopt van Mosselbaai tot Tsitsikamma en onderweg kom je langs diverse leuke dorpjes, bijvoorbeeld Knysna. Er zijn ook verschillende activiteiten te ondernemen, van avontuurlijk (bungeejumpen) tot rustig aan (mooie wandelingen).

Tuinroute (9)

De ongerepte kustlijn bij Tsitsikamma National Park

KwaZulu-Natal Drakensbergen

De KwaZulu-Natal Drakensbergen behoren tot de gehele Drakensbergen bergketen, de bergen die ook bij de Panoramaroute en zelfs vanuit het Krugerpark en omgeving (heel in de verte) te zien zijn. Maar de Drakensbergen in KwaZulu-Natal zijn toch wel het meest bekende gedeelte, en zelfs hier is weer een onderscheid te maken tussen een noordelijk en zuidelijk deel. Wij hebben ons hart vooral verloren aan het noordelijke deel, de omgeving van het Royal Natal National Park. In dit gebied kun je prachtige wandelingen maken, van allerlei verschillende moeilijkheidsniveaus. Voor de échte bergbeklimmers onder ons is er ook de mogelijkheid om het Amphitheater te beklimmen (wel alleen met goed weer!). Mocht je last hebben van hoogtevrees, dan zijn andere wandelroutes misschien betere opties: het laatste stuk naar het Amphitheater bestaat uit touwladders compleet verticaal tegen de bergwand bevestigd…! Maar er is natuurlijk nog veel meer te doen dan alleen wandelen, bijvoorbeeld paardrijden of mountain biken. Ook zijn er in deze omgeving nog historische rotstekeningen te vinden. Het zuidelijke deel van de KwaZulu-Natal Drakensbergen is ook te bezoeken, maar hier is het over het algemeen een stuk drukker met andere toeristen.

Wandelen, KwaZulu-Natal Drakensbergen, Zuid-Afrika - Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Wandelen in de KwaZulu-Natal Drakensbergen

Paardrijden, KwaZulu-Natal Drakensbergen, Zuid-Afrika - Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Paardrijden in de KwaZulu-Natal Drakensbergen

iSimangaliso Wetlands

Het iSimangaliso Wetland Park ligt aan de oostkust van Zuid-Afrika, ten noorden van Durban, en lijkt eigenlijk op geen enkel ander gebied in Zuid-Afrika. In het hart van iSimangaliso ligt het dorpje St. Lucia en zodra je daar binnen komt rijden kom je in een nieuwe wereld. Het is veel groener dan andere delen van het land (met name in het droge seizoen) en het doet meer denken aan een tropische jungle. Het dorp zelf is niet groot, maar heel gezellig en boordevol met leuke restaurants en cafés. Vanuit het dorp kun je verschillende soorten activiteiten doen, waarvan één van de populairste een boottocht op Lake St. Lucia. Tijdens de boottocht is er veel kans op het zien van nijlpaarden en krokodillen, waar deze wateren bekend om staan. Omdat de meeste wildparken in Zuid-Afrika gericht zijn op safari vanuit een voertuig of te voet, is dit een hele leuke afwisseling. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden in de omgeving van St. Lucia en iSimangaliso, bijvoorbeeld wandelingen, bezoek aan het krokodillen centrum, of natuurlijk een heerlijk dagje aan het strand en eventueel snorkelen.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Nijlpaarden rennen het water in in de Isimangaliso Wetlands, bij St Lucia

Nijlpaarden rennen het water in bij Lake St. Lucia

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Isimangaliso St Lucia - Krokodil

Krokodil bij St. Lucia

Hluhluwe-Imfolozi

Vlakbij iSimangaliso en St. Lucia ligt het Big 5 wildpark Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve. Dit park lijkt qua natuur een beetje op het zuidelijke deel van het Kruger National Park, maar het is een stuk kleiner. Het park was vroeger in tweeën gesplitst, maar met de toevoeging van het Corridor Reserve in 1989 zijn de twee gebieden samengevoegd tot één groot natuurreservaat. Het park is ideaal om zelf in rond te rijden en wilde dieren worden regelmatig gezien. Eén van de dingen waar het park vooral bekend om staat is het succesvolle neushoorn programma dat al loopt sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw. Hluhluwe-Imfolozi is gemakkelijk voor een dagje te bezoeken vanuit St. Lucia, maar indien er tijd voor is, is het ook leuk om in het park te overnachten.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Uitzicht over rivierbedding met veel dieren in Hluhluwe-Imfolozi

Op één locatie in Hluhluwe-Imfolozi: olifanten, neushoorns, wrattenzwijnen, zebra’s en giraffen!

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Wilde honden spelen naast de weg in Hluhluwe-Imfolozi

Wilde honden in Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve

Kruger National Park

Het Kruger National Park is waarschijnlijk het meest bekende wildpark van Zuid-Afrika, zo niet van heel Afrika. En het is zeker één van de meest toegankelijke parken om op zoek te gaan naar de Big 5 (leeuw, olifant, luipaard, buffel en neushoorn). Het is hier mogelijk om zelf met eigen huurauto rond te rijden en op zoek te gaan naar dieren. De wilddichtheid is uitstekend, dus hoewel er altijd een grote mate van geluk bij komt kijken, is er hier wel een relatief grote kans op het zien van veel verschillende dieren. Er zijn in het parken verschillende kampen verspreid van noord naar zuid en je kunt dus al zoekend naar wild van de ene bestemming naar de andere bestemming rijden.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Luierend luipaard in een boom in Kruger National Park.

Luierend luipaard in boom in Kruger National Park.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Kruger National Park - Zebra

Zebra in Kruger National Park.

Direct naast het Krugerpark zijn er nog vele wildreservaten gelegen, waarbij de meeste een open verbinding hebben met het Krugerpark. Er zijn geen hekken en de dieren kunnen zich dus door al deze gebieden verplaatsen. In de privé wildreservaten is het niet toegestaan om zelf rond te rijden, maar daar verblijf je bij een lodge waarbij je twee keer per dag onder begeleiding van een ervaren ranger op wildrit gaat in een open safari voertuig. Deze rangers mogen ook in het donker rijden en soms van de paden af dwars door de bush gaan op zoek naar dieren. Het is een bijzondere ervaring om zelf in het Krugerpark rond te rijden en wilde dieren tegen te komen, maar het is ook heerlijk om achterover te kunnen leunen en te genieten van al het moois dat de ranger je laat zien tijdens het verblijf bij een dergelijke privé safari lodge. Daarom raden wij vaak aan om, indien er tijd voor is en het in het budget past, beide verblijven te combineren, zodat je het allebei mee kunt maken.

Luipaard, wildrit, privé safari, Zuid-Afrika - Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Op pad met een ranger en tracker in een open safari voertuig bij een privé safari lodge

Panoramaroute

De Panoramaroute ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika, vlakbij het Kruger National Park. De Panoramaroute is eigenlijk een door wegen afgebakende ovaal, waarlangs allerlei mooie en bijzondere plekken te bezoeken zijn. Er zijn bijvoorbeeld enkele watervallen met mooie uitzichtpunten, vanwaar je het water ver de diepte in kan zien storten. Verder is er het beroemde God’s Window, een uitzichtpunt waar je bij kraakhelder weer helemaal tot aan Maputo (zo’n 240km verderop) zou kunnen zien! Helaas is het vaak niet helder genoeg, maar ook dan is het uitzicht prachtig. Een ander bijzonder punt op de Panoramaroute is Bourke’s Luck Potholes. Hier komen twee rivieren samen, de Treur en de Blyde, die hun namen te danken hebben aan de Voortrekker mannen die in 1834 hun vrouwen en kinderen verlieten om een weg naar de kust van Mozambique te vinden. Toen de mannen na enkele maanden niet waren teruggekeerd, trokken de vrouwen en kinderen verder en noemden de rivier die ze achter zich lieten de Treur. Toen de mannen uiteindelijk toch ongedeerd terugkwamen, werd de rivier waar ze toen bij verbleven de Blyde genoemd. Waar de twee rivieren samenkomen hebben ze over de vele jaren de rotsformaties uitgeslepen en grote gaten gevormd (de Potholes). Nu is er een (korte) wandelroute aangelegd met bruggen over de uitgeslepen rotsformaties – een zeer indrukwekkend gezicht en prachtig voor foto’s! Ons favoriete uitzichtpunt is echter bij de Drie Rondavels, aan het einde van de Blyde River Canyon. Rondavels zijn traditionele Afrikaanse ronde hutten en als je bij het uitzichtpunt komt zie je al snel de rotsformaties waaraan deze plek zijn naam te danken heeft. Naast dit bijzondere natuurfenomeen kun je hier echter ook over de hele omgeving uitkijken.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Panoramaroute - Bourke's Luck Potholes

Bourke’s Luck Potholes

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Panoramaroute - Three Rondavels

Drie Rondavels

Waterbergen

De Waterbergen in het noordwestelijke deel van Zuid-Afrika worden in veel reizen overgeslagen, maar mocht het in het schema passen is het wel een bezoek waard. Het is een prachtig gebied, met enkele grote bergketens die vanaf veel plekken te bewonderen zijn en zich uitstekend laten fotograferen. In deze omgeving zijn enkele wildparken te bezoeken, bijvoorbeeld Marakele National Park. Qua wild en safari is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld Kruger National Park, maar hier komt men meestal ook niet voor. In principe leeft de Big 5 hier wel, maar deze worden niet heel vaak gezien. Echter, voor vogelliefhebbers of mensen die houden van mooie natuur is het zeker leuk om te bezoeken, bijvoorbeeld als tussenstop van of naar Botswana. In het park zelf kun je bijvoorbeeld omhoog rijden naar een uitkijkpunt bovenop een berg, waar je mogelijk ook de grootste broedkolonie van Kaapse Gieren ter wereld zou kunnen spotten.

Waterbergen, Zuid-Afrika - Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Prachtige natuur in de Waterbergen

Vlakbij Marakele ligt Welgevonden Game Reserve, een privé wildreservaat. De wildstand in het park is behoorlijk goed en er is zeker een goede kans op het zien van de Big 5. Opvallend is dat met name de neushoorn hier nog veel gezien wordt, meer dan in bijvoorbeeld Krugerpark en omgeving. Door de ligging van het park tussen de bergen en omringd door vele privé boerderijen, is de stroperij die andere gebieden in Zuid-Afrika teistert hier tot op heden nog redelijk onder controle te houden. Laten we hopen dat dit zo blijft!

Safari, Waterbergen, Zuid-Afrika - Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Op safari in de Waterbergen

Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in een moeilijk te omschrijven hoek van Zuid-Afrika: het ligt in een uitstekende punt van Zuid-Afrika op de noordelijke grens met Namibië en Botswana. De natuur is hier prachtig, heel anders dan in andere wildparken in Zuid-Afrika. Het is het grootste deel van het jaar heel droog, dus er zijn veel uitgestrekte vlaktes en maar weinig grote bomen. Het zand heeft de prachtige oranje/rode kleur die zo traditioneel lijkt te zijn voor een woestijnachtig gebied en ga ervan uit dat je aardig wat stof het park weer uit rijdt. Deze bijzondere natuur is beter voor bepaalde soorten dieren en juist minder voor andere soorten: cheetahs, die het moeten hebben van open vlaktes zodat ze hun snelheid kunnen gebruiken om prooi te vangen, gedijen hier bijvoorbeeld goed. Daarentegen houden olifanten over het algemeen van grote bomen, veel gras en veel water, dus die zal je hier niet vinden. De openheid van het landschap zorgt er wel voor dat het wild spotten een stuk makkelijker is dan in parken waar de begroeiing heel dicht is. Het park is uitstekend te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan Namibië.

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Struisvogels in open landschap Kgalagadi Transfrontier Park

Struisvogels in het open landschap van het Kgalagadi Transfrontier Park.

Kgalagadi Transfrontier Park (1)

Een goede omgeving voor de jachttechnieken van cheetahs

Strand

Laten we tenslotte niet vergeten dat het grootste deel van Zuid-Afrika’s landgrens een kuststrook is, waar prachtige stranden te vinden zijn! De westkust in Zuid-Afrika ligt aan de altijd koude Atlantische Oceaan: mooie zonsondergangen, mooie stranden maar de zee is eigenlijk alleen lekker als het écht warm weer is. De zuidkust van het land heeft ook enkele mooie stranden, maar heeft ook veel rotsachtige kuststroken, bijvoorbeeld bij Tsitsikamma National Park. Minder geschikt om te zonnebaden, maar wel een prachtig ruig gezicht. De andere kant van het land, de westkant, ligt aan de Indische Oceaan, een zee die altijd een lekkere warme temperatuur heeft. Ook hier zijn mooie stranden te vinden en zeker in de zomermaanden is het hier heerlijk vertoeven. Kortom, zoals past bij een wereld in één land, Zuid-Afrika is ook uitstekend geschikt voor een strandvakantie!

Strand, Zuid-Afrika - Bezienswaardigheden Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft prachtige stranden

Heeft u hier inspiratie van gekregen en zin om ook een prachtige reis naar Zuid-Afrika te maken? Bekijk dan enkele van onze reizen en neem contact met ons op om een vrijblijvende offerte aan te vragen die we helemaal op maat maken aan de hand van uw wensen en ideeën!

Bezienswaardigheden Zuid-Afrika - Olifanten achterkant op onverharde weg in Hluhluwe-Imfolozi

Olifanten wandelen rustig over een onverharde weg voor de auto uit.