Bezienswaardigheden in Namibië
Namibië is een prachtig en uitgestrekt land, met héél veel mooie en indrukwekkende plekjes om te bezoeken. De diverse bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar en de te overbruggen afstanden zijn vaak aanzienlijk. Maar juist door deze verspreide ligging leent het land zich bij uitstek voor mooie cirkelroutes, waarbij er eigenlijk overal wel iets nieuws te zien of te doen is. Wij zetten de belangrijkste bezienswaardigheden voor u op een rijtje en stellen graag een mooie reis voor u op waarbij u enkele van deze (of misschien wel allemaal) kunt combineren.
Sossusvlei
De Sossusvlei is waarschijnlijk, samen met Etosha National Park, één van de bekendste bezienswaardigheden van Namibië, een plek die eigenlijk niet overgeslagen kan worden. Echter, de Sossusvlei zelf is eigenlijk maar een klein stukje van een véél groter gebied. Dit gebied is het Namib Naukluft Park, een park dat voornamelijk bestaat uit zand. Heel veel zand. Maar het bijzondere aan dit zand is dat het de prachtige diep oranje-rode kleur heeft en er vele duinen door gevormd zijn. Dit levert foto’s op die voor veel mensen tot de verbeelding spreken en die de meesten wel een keer ergens in een tijdschrift of in een documentaire voorbij hebben zien komen. En het is ook echt zo mooi als het er op de plaatjes uitziet. Zeker net na zonsopgang, als de schaduwen nog wat langer zijn, is het werkelijk adembenemend. Een gigantisch woestijngebied, met hoge duinen en grote open vlaktes, waar hier en daar ineens een eenzame gemsbok in de verte voorbij komt lopen.
De Sossusvlei zelf is eigenlijk een opgedroogd meertje, dat alleen bij hele hevige regenval (iets dat niet vaak gebeurt in dit gebied) onder water komt te staan. Het meertje ligt te midden van de rode zandduinen en u kunt de kam van de duinen op lopen om een goed uitzicht te hebben over het meertje zelf, maar ook de rest van het gebied. Wat de Sossusvlei eigenlijk zo bekend heeft gemaakt is simpelweg dat het zo goed bereikbaar is. U parkeert uw auto op de parkeerplaats en gaat met een shuttle voertuig op weg naar de Vlei. Onderweg komt u overigens ook langs andere prachtige punten waar u uit kunt stappen, bijvoorbeeld de Dead Vlei. Dit bijzondere gebied wordt gekenmerkt door een droge witte vlakte met daarin verspreid diverse dode bomen. Tegen een achtergrond van rode zandduinen en een (meestal) strakblauwe lucht is er voor de fotografen onder ons geen photoshop meer nodig!
Etosha National Park
Etosha National Park is hét safaripark in Namibië, in sommige opzichten vergelijkbaar met wat Krugerpark is voor Zuid-Afrika. Landschappelijk en qua wildbeleving is het echter heel anders. Net als de rest van Namibië is Etosha een droog gebied. Toch komen er veel dieren voor, ook dieren die eigenlijk heel erg afhankelijk zijn van veel water, waaronder olifanten. Verspreid door het park zijn er diverse drinkplaatsen, veelal gecreëerd door mensen. Hier komen natuurlijk regelmatig dieren op af, dus het is het altijd waard om even te stoppen en goed om u heen te kijken als u bij water in de buurt bent. Ook bij de diverse kampen in het park zijn er drinkplaatsen gecreëerd (die ook ’s nachts verlicht zijn), dus als u even een tijdje niet wilt rondrijden dan kunt u ook rustig hier op een bankje plaatsnemen en wachten tot de dieren naar u toe komen.
Een groot deel van het park wordt “in beslag genomen” door de Etosha Pan, een gigantisch opgedroogd meer met een witte zoutkorst waarboven de meestal fel schijnende zon vaak bijzondere luchtspiegelingen maakt. In het regenseizoen vult de pan zich soms gedeeltelijk met water, maar meestal blijft het een droge uitgestrekte vlakte. De rest van het park is ook vrij vlak, met weinig hoge bomen. Dit is ideaal jachtterrein voor cheetahs, die hier dan ook vrij regelmatig gespot kunnen worden. Maar ook andere roofdieren komen hier voor, zoals leeuwen en ondanks het gebrek aan bomen zelfs luipaarden. Bovendien zijn er diverse soorten indrukwekkende antilopen die voornamelijk in droge gebieden voorkomen, bijvoorbeeld gemsbokken. Echter, vanwege de vrij extreme omstandigheden en het gebrek aan veel water is de wilddichtheid niet zo hoog als in bijvoorbeeld het Krugerpark in Zuid-Afrika. Maar het is en blijft een prachtig park, zeker een hoogtepunt van een reis naar Namibië!
Fish River Canyon
De Fish River Canyon ligt in het zuidelijke deel van Namibië en is één van de oudste canyons ter wereld. De meeste mensen verblijven bovenop de canyon en genieten vanaf daar van het indrukwekkende uitzicht. Op de bodem van de canyon loopt een wandelpad, maar dat is alleen toegankelijk als onderdeel van een meerdaagse trail – naar men zegt de zwaarste trail in zuidelijk Afrika (met name door de hitte). Naast genieten van het uitzicht kunt u ook een bezoek brengen aan de Ais-Ais warmwaterbronnen. Waar het landschap van de Fish River Canyon haast maanachtig lijkt, is het een bijzondere gewaarwording om ineens uit te komen bij de veel groenere warmwaterbronnen. Indien er genoeg tijd is, is een bezoek aan de Fish River Canyon makkelijk in te brengen in een cirkelroute door Namibië. Maar ook als men de reis start in Kaapstad en noordwaarts naar Namibië reist is het een mooie stopplaats onderweg.
Swakopmund
Swakopmund is een leuke stad aan de Atlantische kust van Namibië. Het is vaak weer heel even wennen aan wat meer drukte, want de meeste mensen komen net vanuit het uitgestrekte duingebied van het Namib Naukluft Park of vanuit het rustige binnenland. Gelukkig heerst er in het stadje zelf een vrij ontspannen sfeer. Voor mensen die alleen op doorreis zijn is het een ideale plek om even boodschappen te doen en wat praktische zaken te regelen, maar voor diegenen die iets meer tijd hebben is het leuk om hier enkele nachten te verblijven om zo ook wat van de omgeving te kunnen zien en eventueel iets te kunnen ondernemen. U kunt langs de diverse winkeltjes en souvenirkraampjes struinen en heerlijk uit eten gaan in één van de vele restaurants. Maar u kunt er ook voor kiezen om iets avontuurlijks te gaan doen en bijvoorbeeld met quad bikes door de zandduinen te rijden!
Epupa Falls
Epupa Falls is één van de meest afgelegen bestemmingen van Namibië en wordt vanwege tijdgebrek regelmatig overgeslagen. Het is echter wel een hele mooie bestemming, dus als er tijd voor is, is het zeker wel de extra kilometers waard! De weg er naartoe is vrij ruig en gaat door een droog en rotsachtig gebied. Maar als u dan eenmaal bij Epupa aankomt ziet alles er ineens heel anders uit: rietbossen, vijgenbomen, palmbomen en zelfs baobabs! Het is geen safarigebied, maar desondanks komen er wel wat dieren voor, bijvoorbeeld diverse soorten antilopen en ook krokodillen. Ook is er een rijk vogelleven, met soorten die niet in andere delen van Namibië te zien zijn. Verder leven de Himba’s nog in dit gebied en omdat het gebied zo afgelegen is, is een bezoek aan een Himba nederzetting in deze omgeving nog vrij authentiek. Omdat Epupa zo’n bijzonder contrast vormt met de omgeving en door de indrukwekkende tocht ernaar toe maakt het diepe indruk op bezoekers, soms zelfs meer dan de veel grotere (maar ook drukkere) Victoria Falls.
Caprivistrip
Zodra u op de Caprivistrip terecht komt lijkt het alsof u niet meer in Namibië bent. Het is als u op de kaart kijkt ook eigenlijk een heel raar stukje Namibië: een uitgestrekte landtong die langs de noordelijke grens van Botswana loopt. Eigenlijk lijkt de natuur op de Caprivistrip dus ook veel meer op de natuur in Botswana: u ziet meer en grotere bomen en er is meer groen. Dit alles omdat er in deze regio meer water is. Het echte woestijnachtige landschap van Namibië laat u hier dus volledig achter u. Desalniettemin is het wel een mooie omgeving om doorheen te rijden, zeker als u bijvoorbeeld net alle droogte in Namibië heeft ervaren. Op de Caprivistrip zelf zijn er diverse safariparken te bezoeken, waarbij het eventueel op diverse plekken ook mogelijk is om op bootsafari te gaan, iets dat vrij bijzonder is in een droog land als Namibië. De Caprivistrip wordt meestal bezocht als onderdeel van een route die Namibië en Botswana combineert.